Enerji Verimliliği Paneli Düzenlendi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Samsun Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Haziran 2009

12 Haziran 2009 tarihinde şubemiz ve Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Samsun İl Temsilciliği işbirliği ile Enerji Verimliliği Paneli DSİ 7. Bölge Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Panele Samsun Vali Yardımcısı, Mehmet MIZRAK, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Ferşat KOLBAKIR, Samsun Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Zeki MÜRZİOĞLU, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Ahmet ARSLAN, SASKİ A.Ş. Genel Müdürü Coşkun ÖNCEL, TMMOB İKK Sekreteri Şükrü KUMBASAR, Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı Selami ÖZÇELİK ve çok sayıda makine mühendisi katılmıştır. İlginin yoğun olması sebebi ile oturacak yer bulamayan katılımcılar koridorda paneli izlemek zorunda kalmıştır.

Panelin açılış konuşmasını yapan MMO Samsun Şube Başkanı Kadir GÜRKAN " Bildiğiniz gibi artan enerji ihtiyacımızın, ucuz, sürekli ve güvenli bir şekilde karşılanmasında yaşanan sıkıntılar ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelmektedir. Zira ülkemiz enerji alanında % 75‘ler oranında dışa bağımlıdır. 2008 yılında enerji ithalatı için ödediğimiz tutar 48 milyar dolara ulaşmıştır. Bu rakam toplam ihracatımızın % 37‘sine karşılık gelmektedir.
Gerekli önlemler alınmazsa yakın bir gelecekte ülkemizin bir enerji dar boğazı ve krizi ile karşı karşıya kalacağı en yetkili kesimlerce ifade edilmektedir.Sorunların çözümü kamusal bir planlama eşliğinde yerli ve yenilenebilir kaynakların kullanımını esas alan enerji politikalarının uygulanmasından geçmektedir.Bu politikalarda enerji verimliliği çok özel bir yer tutmalıdır. Çünkü ülkemizde aşırı düzeyde enerji israfı söz konusudur. Gerekli teknolojik önlemler alınarak enerji kayıpları giderildiğinde ve enerji içeriği olan atıklar değerlendirildiğinde sanayide % 20, ulaşımda % 15, binalarda % 30‘u aşan bir enerji tasarruf potansiyelimiz bulunmaktadır.Güncel enerji fiyatlarıyla ülkemiz Enerji Tasarruf potansiyelimiz 15 milyar doları aşmaktadır. Samsun Büyükşehir Belediyesi sınırları içersinde yaklaşık 182.000 konutumuz bulunduğu kabulüne göre ilimizin konutlarda enerji verimliliği uygulamaları konusunda ciddi bir potansiyeli söz konusudur. Bu potansiyeller değerlendirildiğinde enerji maliyetimizin düşürülmesi yanı sıra fosil yakıtların çevre ve insan sağlığına verdiği zararlar en az düzeye indirilebilecek, diğer yandan tasarruf edilen kaynaklarla yapılabilecek yatırımlarla on binlerce insanımıza yeni iş sahaları yaratılabilecektir. 2 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Kanunu ve bu çerçevede geçtiğimiz yıl yayımlanan 5 yönetmelik ile bu konuda önemli adımlar atılmış ve çok sayıda yeni düzenleme ve kural getirilmiştir.
Gücünü Anayasadan alan bir meslek örgütü olarak enerji verimliliği konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve ilgili kuruluşlarının gösterdiği gayretleri gönülden destekliyor sürece katkı koymaya devam ediyoruz. Zira binaların daha iyi yalıtılması, enerji performansı açısından değerlendirilmesi; yüksek verimli ısıtma ve soğutma ekipmanlarının üretilmesi ve kullanılması; açık sıcak ve soğuk yüzeylerin yalıtılması, atık ısının geri kazanımı; kojenerasyon tekniklerinin kullanımı; bölgesel ısıtma tesislerinin kurulması; enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, enerji verimliliği açısından önem taşıyan konulardan bazılarıdır ve bu konular doğrudan makine mühendisliği meslek uygulama alanlarına girmektedir.

Bugün değerli konuşmacılarımızın katılımı ile gerçekleştirecek olduğumuz panel ile Enerji Verimliği yasal mevzuatlarını ve uygulamalarını birlikte değerlendireceğiz." diye konuştu.

Açılış konuşması yapan Vali Yardımcısı Mehmet MIZRAK "Enerji verimliliğinin ülkemiz ve ilimiz için önemine değinerek Makine Mühendisleri Odası Samsun Şubesinin yapmış olduğu bu örnek çalışmalardan ötürü teşekkür ederek sivil toplum örgütlerinin önemini vurguladı."

PANELİST

Tülin KESKİN

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Enerji Verimliliği Danışmanı

Türkiye‘nin birincil enerji talebi yılda ortalama % 4-5, temel ikincil enerji kaynağı olan elektrik enerjisi ihtiyacı ise  % 8 gibi bir hızla artmaktadır. 2007 yılında 106 milyon TEPe ulaşan  enerji tüketimi son aylarda kriz nedeniyle bir miktar düşse de,  artmaya devam ederek ve 2020 yılında 220 milyon TEP olması bekleniyor. Diğer taraftan yerli enerji üretimimizin yıllar içinde hemen hemen hiç arttırılamaması sonucunda,  enerji arzı ve talebi arasındaki açık her yıl biraz daha büyümektedir. Bugün için  enerji talebimizin sadece  % 25 i yerli üretim ile karşılanabilmektedir.. Enerji arz kaynaklarında ise Türkiye; petrole % 31.3 ve doğal gaza % 31,9 bağımlıdır ve bu kaynaklarda % 90 ın üzerinde dış bağımlılık  söz konusudur. Bu durum Ülke ekonomisini dış ödemeler dengesi ve enerji arz güvenliği açısından da zorlamaktadır. Ülkemiz enerji ithalatı 2006 yılında 29 milyar dolarla ihracat gelirlerinin % 34‘üne, 2007‘de ise 33 milyar dolar ile % 30‘una ulaşarak dış ödemeler dengemizdeki en önemli unsur haline gelmiş durumdadır.

Türkiye 13 Mayıs 2009 tarihi itibarı ile artık Kyoto ya taraf ülkelerden birisidir. Enerji tüketimdeki bu artış eğiliminin en azından durağanlaşması şarttır. Enerjinin kesintisiz  ve kaliteli olarak tüketiciye ve sanayiciye ulaştırılmasının güvence altına alınmasının,  yanı sıra Kyoto Protokolune taraf olarak enerji tüketiminden kaynaklanan karbonu azaltmak üzere vereceğimiz uluslararası taahhütler ve iklim değişikliklerinin Türkiye‘ de görülmesi beklenen yıkıcı etkilerinin azaltılması için de enerji verimliliğinin arttırılması tek başına en önemli çözümdür.

2 Mayıs 2007 tarihinde 26510 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanarak yürürlüğe giren 5627 sayılı
Enerji Verimliliği Kanunu ve 25 Ekim 2008 tarihli Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında 
Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik
gereğince Enerji Yöneticisinin görevlendirilmesi bazı kuruluşlar için  zorunlu hale gelmiştir. 
 Sanayi tesislerinden;

-        yıllık enerji tüketimi bin TEP‘den fazla olan işletmeler, enerji yöneticisi atamak;

-        ellibin TEP ve üzeri olan işletmeler, enerji yöneticisinin sorumluluğunda enerji yönetim birimi  oluşturmak;

Konut dışı Binalardan;

-        toplam inşaat alanı en az yirmi bin m2 veya yıllık enerji tüketimi beşyüz TEP (Ton Eşdeğer Petrol) olan ticari binalar;

-         toplam inşaat alanı en az onbin m2 veya yıllık toplam enerji tüketimi ikiyüzelli TEP ve üzeri olan kamu binaları

enerji yöneticisi atamak;

Organize sanayi bölgelerinde bulunan ve yıllık enerji tüketimi bin TEP‘in altında olan işletmelere hizmet vermek üzere OSB‘ler enerji yönetim birimi oluşturmak zorundadır.

Yine aynı kanun gereğince  kanun ve ilgili yönetmelik hükümlerine uymayanlar hakında 60 000 TL nin üzerinne kadar çıkabilen idari para cezaları da getirilmiştir.

 

 

PANELİST

 

Yusuf YILDIZ

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ( Teknik Uzman )

Enerji verimliliği yönetmeliği temelinde verimlilik önlemleri ile enerji kullanımını azaltmak,İklim değişikliği ve artık gazların sera etkisini azaltmak, Çevre ve ekolojik şartları korumak iyileştirmek, Enerji harcamaları ile enerjinin maliyet üzerindeki oranını azaltmak gibi, enerji stratejisi ve politikası izlemek, Binalarda Enerji Kimlik Belgesi düzenlemek suretiyle enerji verimliliğini yönlendirmek ve bir enerji kültürü yaratmak/yaşatmak amacı güdülmektedir. Ülkemizde kanun gereği binalarda enerji performansının uygulanabilmesi için teşvik veya sıfır faizli kredilerin verilmesi gerekmekte olduğu Avrupa ülkeleri yönetmenlik esaslarının uygulamasında ancak bu sistemlerle çözümlemeye çalışıyorlar. Binalarda enerji verimliliği ile ilgili yetkili olan kurum ve kuruluşların eğitilmesi, bilgilendirilmesi, halkın bu konuda bilinçlendirilmesi, başarı odağının en büyük gerekçeleridir.

PANELİST

Cafer ÜNLÜ

Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) Yönetim Kurulu Başkanı

Türkiye‘deki tüketilen enerjinin %42si sanayi tarafından kullanılmaktadır. Sanayide yanlış cihaz seçimi, yanlış veya eksik uygulamalar nedeni ile ciddi oranda enerji kaybı yaşanmaktadır. Yapılacak iyileştirmelerle ortalama minimum %25 enerji tasarrufu mümkündür. Enerji tasarrufunda çok küçük yatırımlarla büyük oranda tasarruf sağlayabiliriz. Bunlardan birkaçı için örnek verecek olursak atık ısıdan geri kazanım için %4 - 15 oranında enerji tasarrufu, flaş buhar uygulaması ile %3-10 enerji tasarrufu, kaliteli ve doğru kondenstop kullanılarak %8-20 arasında enerji tasarrufu sağlanabilir.

diye panelde katılımcılara geniş bilgi vermişlerdir.