12 EYLÜL DARBECİLERİYLE HESAPLAŞMADAN DEMOKRASİ KURULAMAZ !

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Eylül 2008

MMO Adana Şube Yönetim Kurulu, 12 Eylül Askeri Darbesinin 28. yıldönümü dolayısıyla, görüşlerini 11 Eylül 2008 günü yayınladığı bir basın bülteni aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

MMO Adana Şube Yönetim Kurulu, 12 Eylül Askeri Darbesinin 28. yıldönümü dolayısıyla, görüşlerini 11 Eylül 2008 günü yayınladığı bir basın bülteni aracılığıyla kamuoyuna duyurdu.

12 EYLÜL DARBECİLERİYLE HESAPLAŞMADAN DEMOKRASİ KURULAMAZ !                   

12 Eylül‘ün üzerinden 28 yıl geçti. "12 Eylül darbecileri" hala yargılanmadı. Anayasaya koydurdukları kendilerini güvenceye alan geçici 15. madde hala yerinde duruyor.

12 Eylül darbesi,  ülkemizin emperyalist sisteme ekonomik bağımlılığını arttıracak, 24 Ocak 1980 kararlarının demokratik yöntemlerle uygulanmayacağı anlaşılınca, tezgâhlanmıştı.

12 Eylül‘le toplumsal muhalefetin her kesiminin üzerinde korkunç bir baskı uygulanırken, her türden dinci, milliyetçi gerici akımların önü açıldı. Her türlü etnik kimlik siyaseti kışkırtıldı, büyümesinin zemini yaratıldı. Solu ve toplumsal muhalefeti ezen egemenler, toplumu birleştirecek zemini gerici dinci akımlarda buldu. Her türden tarikat örgütlenmesine göz yumuldu, kadrolar gericilerle dolduruldu. İmam hatip liseleri, kuran kursları ile bu gerici akımların toplumsal zeminleri geliştirildi. Şimdi de kendi yarattıkları canavarı tehdit olarak görmekteler.

24 Ocak kararlarının gereği yerine getirilmeye başlandı ve bu süreç hala devam ediyor. Demokratik hukuk devletinin de, sosyal devletin de kökleri dinamitlendi. Eğitim, sağlık, sosyal güvenlik sistemleri ve milyonlarca yoksulun kaderi piyasanın acımasız koşullarına teslim edildi. KİT‘ler yerli yabancı özel sektöre bağışlanırcasına verildi. "Emek, hak, halka karşı sorumluluk" gibi insan topluluklarını toplum yapan değerler yerini "piyasa, döviz, borsa, IMF, DB" ye bıraktı. Muhalefet eden, farklı görüş sahibi herkesime vatan haini damgası vurmak gelenek haline getirildi.

12 Eylül darbesinden bu yana 7 kez genel seçimler yapıldı. Her seferinde farklı partiler iktidar koltuğunu paylaştılar. Ama hiçbiri 12 Eylül‘le hesaplaşmadı, darbecileri yargılamak için adım atmadı, geçici 15. maddeye kaldırmak için girişimde bulunmadı.

Ergenekon soruşturması kapsamında birdenbire demokrat kesilen muhafazakar-neo liberaraller şu gerçeği unutmamalılar. "12 Eylül‘le hesaplaşamayan Ergenekon ile hiç hesaplaşamaz". Bütün yaptıklarınız, iktidar mücadelesinde yapılan pazarlıklar için bir koz edinmeye çalışmaktan öteye geçmez. Buna da hesaplaşma değil olsa olsa itişme-kakışma denir.

Aslında sadece bu bile gerçeği tüm çıplaklığıyla göstermektedir.

24 Ocak 1980 kararları hala uygulanmaktadır. 12 Eylül darbesi hala devam etmektedir.

12 Eylül darbesiyle hesaplaşılmadan, Geçici 15. madde kaldırılmadan, darbeciler yargılanmadan, Türkiye demokrasisi rüştünü ispat edemeyecektir.

12 Eylül yargılanmalıdır ve tüm sonuçlarıyla ortadan kaldırılmalıdır.

12 Eylül‘le hesaplaşamayan bir demokrasi, demokrasi değildir.

TMMOB

MMO Adana Şube

Yönetim Kurulu