"BÖLGEMİZDE DOĞALGAZ" PANELİ DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Adana Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Eylül 2008

MMO Adana Şube tarafından, 19 Eylül 2008 tarihinde, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'yi kapsayan Çukurova bölgesine doğalgaz gelmesi ile ilgili olarak "Bölgemizde Doğalgaz" paneli düzenlendi.

MMO Adana Şube tarafından, 19 Eylül 2008 tarihinde, Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye‘yi kapsayan Çukurova bölgesine doğalgaz gelmesi ile ilgili olarak "Bölgemizde Doğalgaz" paneli düzenlendi.

Aksagaz Genel Koordinatörü Yaşar ARSLAN ve MMO MİEM Eğitimcisi Tarık DEMİRAY‘ın konuşmacı olarak katıldığı paneli MMO Onur Kurulu Üyesi Ahmet Turan DÖRTDEMİR yönetti.

MMO Adana Şube Başkanı Hüseyin ATICI açılış konuşmasında şunları söyledi;

Her canlı farklı bir enerji biçimidir. Tüm canlılar bir yandan kendi yaşamını sürdürmek için değişik yöntemlerle enerji toplarlar. Bir yandan da edinilen enerjiyi farklı enerji biçimlerine dönüştürürler. Doğada bunun örneğine her yerde rastlayabiliriz.

Yaşamın sürdürülebilmesinin temel gereği olan enerji, besin zincirinin tepesinde bulunan insan için de hem fiziki bir ihtiyaçtır, hem de toplumsal-ekonomik yaşamın sürdürülebilmesinin olmazsa olmazıdır.

Bazı araştırmacılar, her toplumsal-ekonomik düzenin bir enerji türünün ürünü olduğunu ve ancak başka bir enerji türünün ortaya çıkması ile sona ereceğini iddia etmektedirler. Yine aynı teoriye göre, toplumsal yaşamın içindeki hiyerarşik ilişkiler, bu enerji biçimine kimlerin nasıl egemen olduğu ve yönettiği ile derinden ilgilidir.

İlkel toplumlar insan enerjisi ile hayat buluyordu. Feodal toplumsal yapılar ise hayvanların evcilleştirilmesi ve kontrol edilebilmesine bağlıydı. Hatta kimi araştırmacılar, eyerin bulunmasının ağır silahlı ve zırhlı askerlere sahip olan derebeylerinin askeri üstünlüğünün ve egemenliğinin temeli olarak gösterir.

Sanayi devrimi ile içine girdiğimiz dönem ise karbon kökenli enerji biçimlerinin makinalarda kullanılmasına dayalı bir ekonomik toplumsal sistem. Bugün toplumsal yaşamın devamı için gerekli olan karbon kökenli enerji biçimleri olan petrol, doğalgaz, kömür vb. etrafında, özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu bölgemizde pek çok savaş, çatışma işgal, el koyma gerçekleşmektedir.

Enerji için savaşın, Kafkaslarda, Gürcistan‘da sıcak ve kanlı biçimler aldığı, enerji koridorlarını kontrol altına almak amacıyla Afganistan, Irak ve Filistin‘de işgal politikalarının sürdüğü ve İran, Suriye, Kafkaslarda yeni saldırı politikalarının planlandığı bir dönemde yaşamaktayız.

Kerkük- Yumurtalık, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatlarından sonra Samsun-Ceyhan Ham Petrol boru hattı ve rafineri yatırımları ile birlikte, enerji ve enerji politikaları sadece ülkemiz için değil aynı zamanda bölgemiz açısından da son derece önemlidir.

Enerjinin gündelik hayatımızdaki bu öneminden hareketle ve Çukurova bölgesine gelen doğalgaz nedeniyle MMO Adana Şubemiz bu çalışma döneminde enerji ile ilgili etkinliklere ağırlık verdi.

Bugün gerçekleştirilen "Bölgemizde Doğalgaz" panelinin yanı sıra önümüzdeki günlerde;

11 Ekim 2008 Cumartesi günü, yeni çıkartılan yasa ve yönetmelikler çerçevesinde, "Enerji Verimliliği" konulu bir seminer gerçekleştireceğiz.

25 Ekim 2008 Cumartesi günü "Bölgemizde Gerçekleştirilecek Enerji Yatırımları" ile ilgili konusunda uzman kişilerin katılacağı bir panel gerçekleştireceğiz.

Çukurova Bölgesine gelen doğalgaz dolayısıyla,  MMO Adana Şubesi bu enerjinin vatandaşlarımıza sağlıklı, güvenilir, ekonomik ve emniyetli bir şekilde ulaşması için üstüne düşen görevleri yerine getirecektir.