ODA DENETİMİNİN 6.YILINDA ANKARA'DA LPG'Lİ ARAÇ GERÇEĞİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; LPG’ye dönüştürülen araçlara gaz sızdırmazlık ve montaj tespit raporu verilmesi işlemlerini 11 Nisan 2005 tarihinde Odamıza devretmiştir. Yetki devrinden sonra tüm ülkede olduğu gibi Şubemiz de halkımızın can ve mal güvenliğini yakından ilgilendiren bu konuda gerekli çalışmalara hız vermiştir.

Bu süreçte yaptığımız çalışmaların bazıları şunlardır:

1. LPG sızdırmazlık kontrolü yapan uzman personelimiz yeniden eğitimden geçirilmiştir.

2. Aracını LPG’li kullanıma dönüştüren vatandaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla Odamız tarafından hazırlanan “Bilinçli Kullanalım Güvenli Yaşayalım Kılavuzu” ücretsiz olarak dağıtılarak halkımızın bilinçlenmesi sağlanmıştır.

3. LPG dönüşümü yapan firma yetkilileri ve bu firmalarda çalışan uzman makina mühendisleriyle periyodik olarak toplantılar yapılmış, sektörde karşılaşılan sorunlara çözüm önerileri üretilmiştir.

4. Yetki devrinden önce 12 olan yetkili firma sayısı 124’e çıkarılmıştır.

5. Ankara’ya bağlı ilçelerimizde ikamet eden vatandaşlarımızın mağdur olmaması için Gezici LPG Sızdırmazlık Ekibi kurulmuş, ilçelerde araç muayenesi yapılan günlerde gezici ekibimizle bu ilçelere giderek Gaz Sızdırmazlık ve Montaj Tespit Raporları verilmiştir.

6. Odamız tarafından verilen Gaz Sızdırmazlık ve Montaj Tespit Raporlarının kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılmasını engellemek amacıyla 1 Mart 2006 tarihinden itibaren Hologram ve LPG’li Araca Motorlu LPG - CNG Ruhsatı uygulamasına geçilmiştir.

7. Fenni muayenesini yapmış olan ancak aracından şüphelenen vatandaşlarımızın araçlarının ücretsiz olarak incelenmesi uygulaması başlatılmıştır.

8. Vatandaşlarımızın Sızdırmazlık Raporlarını daha hızlı bir şekilde almasını sağlamak amacıyla sızdırmazlık kontrol noktalarımızı artırmak için gerekli çalışmalar başlatılmış, Gölbaşı ve İvedik’te yeni hizmet birimleri için yeni yerler kiralanmıştır. Nisan 2010 sonu itibarıyla bu noktalarda da araç kontrollerine başlanacaktır.

 

ANKARA’DAKİ LPG’Lİ ARAÇLARA DAİR DURUM DEĞERLENDİRMESİ

Ankara’daki LPG’li Araçların Şubemizden Aldıkları Sızdırmazlık Raporlarının Yıllara Göre Mukayesesi

 

Ankara’daki Toplam LPG’li Otomobil Sayısı (Adet)

Sızdırmazlık Raporu Verilen Araç Sayısı (Adet)

Oranı (%)

2004–2005 yılları

189.420

 59.301

% 31

2006–2007 yılları

274.500

193.627

% 70

2008–2009 yılları

368.100

255.732

% 69

Yukarıdaki tablodan görülebileceği üzere

  1. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ankara’daki toplam araç sayısı 2009 yılı sonu itibariyle 1.234.695, LPG’li araç sayısı ise 368.100 dür. yani Ankara’daki araçların % 29 u LPG’lidir.
  2. Ülkemizde araçlara LPG montajı benzinli araçlara yapılmaktadır. TÜİK verilerine göre 2009 yılı sonu itibarıyla Ankara’daki benzinli araç sayısı 800.997’dir. Yani Ankara’daki benzinli araçların % 45’i LPG’lidir.
  3. 2005 yılı sonu itibariyle Ankara’daki LPG’li araçların sadece % 31’i Şubemizden sızdırmazlık raporu almışken bu oran 2009 sonu itibariyle % 69 olarak gerçekleşmiştir.
  4. 2008 ve 2009 yılları sayılarına göre Ankara’da LPG’li araçların sayısı 368.100 dür. Bu iki yıllık periyotta Şubemizden gaz sızdırmazlık raporu alan araç sayısı toplamı 255.732. Yani Ankara’da 112.368 araç gaz sızdırmazlık raporu almadan trafikte dolaşmaktadır.

 

ANKARA’DA FAALİYET GÖSTEREN DOĞALGAZLI (CNG’Lİ) BELEDİYE OTOBÜSLERİNİN DURUMU

2008 yılında Ankara’da toplu taşımda kullanılmaya başlanan Doğalgazlı belediye otobüslerinin sızdırmazlık kontrollerinin yapılıp sızdırmazlık raporlarının verilmesi işlemlerine 2009 yılı Eylül ayında başlanılmıştır.

2009 Eylül-Aralık döneminde Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı 456 adet Doğalgazlı Belediye Otobüsü Şubemizce kontrol edilmiştir. Bu kontrollerde 88 belediye otobüsünde, yani % 19’unda gaz kaçağı tespit edilmiş, eksiklikleri giderildikten sonra sızdırmazlık raporu verilmiştir. Bu denetimlerin yapılmaması durumunda telafisi mümkün olmayan kazaların olması kaçınılmazdır. Her gün yüz binlerce insan taşıyan belediye otobüslerinin halkımızın can ve mal güvenliği açısından denetimlerinin ne kadar önemli olduğu açıktır.

 

Halkımızın Can ve Mal Güvenliği İçin önerilerimiz şunlardır;

1) Muayene İstasyonlarında yapılan araç muayenelerinde,

          Şubemiz tarafından düzenlenen Hologramlı Gaz Sızdırmazlık Raporu olmayan             LPG’li araçların fenni muayenesinin kesinlikle yapılmaması sağlanmalıdır.

2) Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan periyodik trafik kontrollerinde,

          LPG’li olduğu ruhsatına işlenmemiş araçların trafikten men edilmesi gerekmektedir.

3) Aracına LPG sistemi monte eden vatandaşların (varsa) araçlarına LPG sistemi taktırdığına dair bilgiyi Kasko firmasına bildirmeleri gerekmektedir. Bildirilmediği taktirde LPG’den dolayı meydana gelebilecek sorunlarda araçları kasko kapsamı dışında kalmaktadır.

4) Araçların İmal, Tadil ve Montajı hakkındaki yönetmeliğin ilgili maddesine göre LPG tanklarının ömrü imal tarihinden itibaren 10 yıldır. İmal tarihi itibarı ile ekonomik ömrü tamamlanmış tankları olan vatandaşların tanklarını yetkili bir firmada değiştirmeleri kendi can ve mal güvenliği açısından büyük önem arz etmektedir.

5) LPG uygulamalarına yönelik her türlü yasal boşluk giderilmelidir.

6) Çok parçalı bir yapı oluşturan sektör tek merkezli bir çatı altında örgütlenmeli, sektörün sorunlarının çözümü için Makina Mühendisleri Odası’nın öncülüğünde çalışma grupları oluşturularak çözümler üretilmelidir.

7) LPG dönüşümü yapan firmalar tarafından dönüşüm yapıldığı halde belge satışı ve sahteciliğinin önlenmesi için özellikle TSE, Makina Mühendisleri Odası ve Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Büroları arasında eşgüdüm sağlanarak haksız kazanç elde etmek isteyen firmalar tespit edilerek faaliyetleri durdurulmalıdır.

8) LPG dönüşümü yapılan atölyeler TSE 12664–2 standardının mevcut halini özenle hayata geçirmeli ve bu hususun takibi yetkilendirilen kuruluşlarca düzenli bir şekilde yapılmalıdır.

9) LPG’li araç denetimlerinde olduğu gibi, oto gaz istasyonları ve dolum tesislerine yönelik denetim, belgelendirme ve kontrollerin yapılması ve sektörün disipline edilmesinde kâr amacı gütmeyen, kamu ve toplum yararı doğrultusunda çalışmalarını sürdüren kamu kurumu niteliğindeki Makina Mühendisleri Odası’nın yetkilendirilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Kazalar kader değildir, toplumsal duyarlılığı hep birlikte geliştirmemiz durumunda, LPG’li araç denetimlerinde toplumun can ve mal güvenliğini kesin bir biçimde sağlayacağımızı belirtmek isteriz.

Saygılarımızla.

 

 

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI

ANKARA ŞUBESİ Yönetim Kurulu adına

Şenol KARACA

Şube Sekreter Üyesi