KAYNAK TEKNOLOJİSİ VIII. ULUSAL KONGRE VE SERGİSİ SONUÇ BİLDİRİSİ AÇIKLANDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

15 Şubat 2012

Kaynak Teknolojileri VIII. Ulusal Kongresi ve Sergisi 18-19 Kasım 2011 tarihlerinde, TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına Ankara Şubesi yürütücülüğünde, Milli Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir.

 Kaynak teknolojisi; tasarım, imalat, bakım, montaj gibi alanlarda çalışan birçok firma tarafından çok geniş bir alanda kullanılmaktadır. Diğer yandan bu sektöre malzeme tedarik eden ya da üretim süreçlerini kontrol eden birçok kuruluş bulunmaktadır. Bu kuruluşlar içerisinde, kaynaklı ürünlerini dış ülkelere satan veya dış ülkelerdeki kuruluşlar için üretim yapan küçük ve orta ölçekli firmaların sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Bu ölçek de dikkate alındığında kaynak teknolojisinin ülkemiz sanayisinde ne kadar önemli bir yere sahip olduğu ve öneminin gittikçe arttığı görülmektedir.

Ülkemiz kaynaklı imalat sektöründe oldukça önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler; teknolojide olduğu kadar eğitim ve belgelendirme, işçi sağlığı ve iş güvenliği konularında da yerini almaktadır.

Sanayi uygulamalarında taşeronlaşmanın gün geçtikçe arttığı bugünlerde kaynak teknolojisi alanındaki kalite sağlama sorunları ve uygulamalarının önemi büyük ölçüde artmaktadır.

Uluslararası boyutun önemli ölçüde gelişmesi, kaynak tekniği alanında çalışan mühendisten ara teknik personele, nitelikli personel istihdamını ve gelişkin Kaynak Mühendisliği uygulamalarını zorunlu kılmaktadır.

Yukarıda ifade edilen tespitler ışığında, etkinliğin ana teması "Kaynak Mühendisliği ve Uygulamaları" olarak belirlenmiş olup; bu alanda deneyim kazanmış, edindikleri bilgilerle teknolojiyi geliştirme becerisine ulaşmış, çalışmaları ile kaynak sektörünün gelişimine katkıda bulunan kurum ve kuruluşlar ile, bu alanda bilgi hizmet ve ürün talep eden ülkemizin her yerindeki kamu ve özel sektör yetkili ve ilgilileri bir araya getirilmiş, yaşanan sorunların tartışılarak olası çözüm önerilerinin ortaya konulması hedeflenmiştir.
Kaynak Teknolojileri VIII. Ulusal Kongresi ve Sergisi 18-19 Kasım 2011 tarihlerinde, TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına Ankara Şubesi yürütücülüğünde, Milli Kütüphane Konferans Salonunda gerçekleştirilmiştir. 37 kurum ve kuruluş tarafından desteklenen kongre boyunca, iki ayrı salonda yapılan 9 oturumda 35 adet bildiri, etkinlik alanında ise 3 adet poster bildiri sunulmuş; ayrıca, açılış oturumu, 1 panel ve 1 seminer çalışması yapılmıştır. Kongreyi 119`u kayıtlı delege olmak üzere 850 mühendis, teknik eleman ve üniversite öğrencisi izlemiştir. Kongre boyunca düzenlenen sergiye sektörde ürün ve hizmet üreten 18 firma ve kuruluş katılmıştır.

Açılış oturumunda "Kaynak Mühendisliği ve Uygulamaları, Dünü, Bugünü ve Geleceği " konulu bir konuşma Prof. Dr. Selahattin Anık tarafından gerçekleştirilmiştir. Konuşma öncesi yapılan "Kaynakça" isimli görsel sunu ile kaynak tekniği uygulamalarını içeren sanayiden bir kesit katılımcılar ile paylaşılmıştır.

"Kamu Güvenliği Açısından Demiryolu Araçlarının Kaynaklı Üretimi, Gereksinimler, Sorunlar, Olası Çözümler" konulu panelde, demiryolu taşımacılığının can ve mal güvenliği açısından oldukça yüksek öneme sahip olmasından hareketle güvenli demiryolu araçları üretilmesinin önemi konunun taraflarınca yapılan sunumlar çerçevesinde irdelenmiş, uygulamada ihtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılması konusu tartışılmıştır

Bu kongremizde de "Kaynakçıların Belgelendirilmesinde "EN 287-1 Standardı ve Yenilikler" konulu bir seminer çalışması gerçekleştirilmiştir. Saha deneyimli uzmanların rehberliğinde düzenlenen çalışmada ilgili 53 kişinin katılımı ile konu irdelenmiş, standardın yeni revizyonu ile gelen değişiklikler açıklanmış, uygulamada karşılaşılan sorunlar ve olası çözüm önerileri üzerinde durulmuştur.

Daha önce gerçekleştirilmiş olan yedi etkinlikte olduğu gibi bu kongremizde de kaynak tekniğindeki ilerlemelerin izlenmesi ve deneyimlerin paylaşılmasının yanı sıra bu alanda ülkemizde yaşanan sorunlar ortaya konularak çözüm yolları tartışılmıştır. Etkinlik boyunca yapılan tartışmalarla ulaşılan aşağıdaki sonuçların kamuoyunun bilgisine sunulmasına karar verilmiştir.

·    Demiryolu taşımacılığı can ve mal güvenliği açısından oldukça yüksek bir öneme sahiptir. Bu amaçla birçok ülkede demiryolu taşımacılığı güvenliği konusunda uzmanlaşmış kurumlar mevcuttur. Demiryolu taşımacılığında güvenliğin sağlanmasında en önemli noktalardan biri de güvenli demiryolu araçları üretilmesinin sağlanmasıdır. Demiryolu araç gövdelerinin kaynaklı yapılar olduğu düşünüldüğünde, kaynaklı imalatın bu alanda da denetim altında tutulması gereği ortaya çıkmaktadır.

·    EN 15085 standartlar dizisi, demiryolu taşımacılığında can ve mal güvenliğinin sağlanması amacı ile ülkemizde ve Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu tutulmuştur. Bu alanda yapılan/yapılacak belgelendirme çalışmaları ise üst düzey uzmanlık gerektirmektedir ve her ülkenin "ulusal demiryolu taşımacılığı güvenliği" otoritelerinin kontrolü altındadır. Ülkemizde zorunluluğu koyan kurum olan TCDD`nin bağlı olduğu Bakanlığımızdan beklenen; alanda yetkilendirme ve denetim faaliyetini sağlayacak olan "Demiryolları Ulusal Güvenlik Kurumu"nun oluşturulmasının önemi belirtilerek, kanun tasarısı aşamasında olan çalışmanın ivedilikle sonuçlandırılması ve uygulamaya geçirilmesinin gerekliliği vurgulanmıştır.

·    Kaynak Mühendisi`nin yetki ve sorumluluklarını içeren yasal düzenlemeye diğer ülke örneklerinde (EN ISO 14731 kapsamında. vb.) olduğu üzere ülkemizde de gereksinim duyulduğu belirtilmiştir.

·    Ülkemizde kaynak teknolojileri uygulama alanlarında hizmet sunan kişi ve kuruluşların eğitimi ve belgelendirilmesinde yaşanan sıkıntılar, mevzuat eksikliği, karmaşası ve bu alanda yürütülecek faaliyetleri koordine edecek merkezi bir yapının eksikliği/yeterince doğru işlemeyişi, daha önceki kongrelerimizde belirtilmiştir. Ülkemizin özgün ya da Avrupa standartlarına göre eğitim ve belgelendirme yapan bir yapısının olmamasının Türkiye`yi başka pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da taşeronlaştırdığı vurgulanarak, MMO bünyesinde yer alan ve TÜRKAK tarafından akredite edilmiş "Personel Belgelendirme Kuruluşu"na kaynak konusunun da eklendiği, kapsam genişletilmesi çalışmalarının son aşamasında olduğu katılımcıların bilgisine sunulmuştur.

·    Tüm bu hususlar dikkate alınarak gerekli düzenlemelerin yapılması için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜRKAK, MMO, KOSGEB, TSE, TKTA, sektör dernekleri ve üniversiteler başta olmak üzere kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliğinin mutlaka yeterli düzeyde geliştirilmesinin zorunluluğu ifade edilmiştir.

·    MMO sahip olduğu birikimini, kaynak teknolojisi alanında hizmet sunan tüm kurum ve kuruluşlarla paylaşmaya hazır olduğunu bir kez daha vurgulamış, ilgili tüm kurum ve kuruluşların bu çabaya destek vermesi ve işbirliğine açık olmaları gerektiği belirtilmiştir.

·    Açılış konuşmalarında ülkemizin deprem kuşağında yer alması nedeni ile, konunun kaynak teknolojisini ilgilendiren boyutu ile ele alınmasının gerekliliği vurgulanmış, bu çerçevede önemli çelik üreticileri arasında yer alan ülkemizde yapısal çelik uygulamalarının yetersiz düzeyde olduğu, konunun detaylı olarak ele alınmasının gerekliliği ifade edilmiştir.

·    Kaynak teknolojisi uygulamalarında işçi sağlığı ve iş güvenliğinin öneminin gerek işveren gerekse çalışan tarafından algılanmasındaki eksik ve doğrular irdelenmiş, etkinlik kapsamında konunun daha öncelikli ve kapsamlı ele alınması gerekliliği vurgulanmıştır.

·    Özel proses olarak tanımlanan kaynaklı imalat uygulamalarının kalite güvence ve kalite kontrol ayağının etkinlik kapsamında yeteri derecede ele alınamadığı katılımcılar tarafından vurgulanarak, konunun ileride yapılacak etkinlikte ayrı bir oturum ile değerlendirilmesinin yararlı olacağı belirtilmiştir.

·    2013 yılında yapılması planlanan "Kaynak Teknolojisi IX. Ulusal Kongre ve Sergisi"nin uluslararası boyuta taşınarak, uluslararası bildiri katılımlı bir etkinlik olarak düzenlenebileceği, konunun tüm ilgililerinin katkı ve katılımları ile gerçekleştirilecek etkinliğe hazırlık niteliğinde, diğer illerde de özel gündemli yerel sempozyumlar kurgulanmasının daha nitelikli ve doyurucu bir kongre yapılmasına katkı sağlayacağı ifade edilerek, konunun Oda gündemine taşınması dileği belirtilmiştir.

"Kaynak Teknolojisi VIII. Ulusal Kongre ve Sergisi"nin niteliği ve niceliğiyle "çağdaş, demokratik, sanayileşen, üreten bir Türkiye" yaratılması sürecine katkıda bulunacağı inancı ile yukarıdaki isteklerimizin yaşama geçirilmesinin takipçisi olacağımızı bildiririz.

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERI ODASI