"TÜRKİYE'DE ÖZELLEŞTİRME SÜRECİ VE MÜCADELE ÖRNEKLERİ" KONULU SÖYLEŞİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Ankara Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Nisan 2010

Sunumunu Petrol İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Mustafa ÖZGEN ve TMMOB Özelleştirme Komisyonu Üyesi Nadir AVŞAROĞLU yaptığı söyleşi, 8 Nisan 2010 tarihinde MMO Suat Sezai Toplantı Salonunda yapıldı.

Açılış konuşması MMO Ankara Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi  Alaaddin EKSİN tarafından yapılan söyleşiye 35 kişi katıldı. Söyleşi sonunda katkılarından dolayı, sunumu gerçekleştiren Murat ÖZGEN ve Nadir AVŞAROĞLU‘na katkılarından  dolayı teşekkür plaketi verildi.

Şube Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Alaaddin EKSİN‘in açılış konuşması metni aşağıdadır:

 

Sayın Konuklar, Sayın Üyelerimiz,

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi tarafından gerçekleştirilen "Türkiye‘de Özelleştirme Süreci ve Mücadele Örnekleri" konulu söyleşimize hepiniz hoşgeldiniz.

Hepinizi, Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu adına saygıyla selamlıyorum.

Ülkemizde 24 Ocak 1980 ekonomi kararlarıyla başlayıp günümüze kadar, ekonomik anlamda, hangi hükümet olursa olsun değişmeyen tek politika, küresel düzene entegre olma, serbestleştirme/liberalizasyon ve özelleştirme süreçlerinin kesintisiz olarak sürdürülmesi olmuştur.

Özelleştirmelerin ilk uygulamaya geçildiği zaman "zarar eden kamu işletmelerinin elden çıkarılması" demagojisi,  daha sonra da "kamu açıklarını kapatma" v.b. şekilde gerekçelen-dirilmiştir.

Fakat unutulmaması gereken bir gerçek vardır, dev kamu sanayi işletmeleri zarar etmiyordu. Türk Telekom‘da, Petkim‘de, Tüpraş‘ta, Erdemir‘de ve diğerlerinde zarardan hiç söz edilebilir mi?

Diğer yandan özelleştirmenin kamu açıklarını kapatmada yama yapma dışında bir işlevinin olmadığı da açıktır. Bütçelerin % 50‘ye yakını borç ve faiz ödemesine gitmektedir.

Kısaca özelleştirmeler, yerli sermaye ile yabancı sermaye çıkarları doğrultusunda çok önemli bir adımdır.

Böylece neo liberal ekonomi politikalarının bir gereği olarak kamu sanayi işletmeleri ve kamu hizmetleri tasfiye edilmekte, sermaye yağmasına açılmakta, ülke sanayisi zayıflatılmaktadır.

Hala gündemde olan Tekel Direnişi, özelleştirme politikalarının işçiden tütün üreticisine,  halktan ülke çıkarlarına dek ne kadar geniş bir alana yayılan yanlış bir politika olduğunu, özelleştirmelerin yerli ve yabancı sermaye lehine yapıldığını bize çok somut olarak göstermiştir.

Neoliberal politikalar ve onun ülkemizdeki uzantısı olan özelleştirme uygulamalarına karşı Odamız her zaman emekten ve halktan yana tavrını korumuştur. Bu uygulamaların mühendislik alanlarına, mesleğimize ve ülkemize verdiği zararları her etkinliğinde dile getirmiş,  yayınları, raporları ve basın açıklamalarıyla kamuoyunu bilgilendirmiştir.  

Odamız ülke kaynaklarının sermaye egemenliği altına alınması karşısında Oda görüşleri oluşturmuş, Oda etkinlikleri vee özelleştirmelere karşı açtığı davalarla, kamunun ekonomik gücünün ve sosyal devletin tasfiyesine her zaman karşı çıkmıştır.

Erdemir ve Karayolları Araç Muayene İstasyonları, Başkent Doğalgaz Dağıtım ve İzmit Gaz Dağıtım özelleştirmelerine karşı açtığımız davalar; Tüpraş ve Telekom davalarına müdahil olma çabamız, ayrımsız olarak bütün özelleştirmelere karşı çıkışımız, TEKEL işçilerinin yanında oluşumuz özelleştirme karşıtı bir mücadele olarak yapılmıştır.

Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi olarak diyoruz ki;

· Kamu kuruluşları halkımıza daha iyi hizmet vermek amacıyla geliştirilmelidir.
·  Kamu kaynakları üretime, yatırıma, istihdama ve sosyal devlet harcamalarına yönlendirilmeli ve kamu girişimciliğinin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
·  Özelleştirmeler durdurulmalı, özelleştirilen kuruluşlar tekrar kamulaştırılmalı; özelleştirme sürecinde parçalanan kurumlar yeniden birleştirilmeli ve kamusal üretim ve hizmet alanları titizlikle korunmalıdır.

Bu çerçevede bugün burada Türkiye‘de özelleştirme süreci ve mücadele örneklerini, mücadeleci Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesinin değerli ve mücadeleci Başkanı Mustafa Özgen ve Özelleştirme Gerçeği Sempozyumları düzenleyen ve hemen her etkinliğinde özelleştirmeyi masaya yatıran TMMOB‘nin Özelleştirme Komisyon üyesi Nadir Avşaroğlu bizleri bilgilendirip, aydınlatacaklar.