Öğrenci Üyeler Ankara`da Buluştu

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

29 Mart 2011

TMMOB Makina Mühendisleri Odası`nın düzenlediği Öğrenci Üye Kurultayı 2011, Ankara`da İMO Teoman Öztürk Konferans Salonunda, 26 Mart 2011 Cumartesi günü, gerçekleştirildi.

 "Baskı Altında Geleceksizliğe Doğru Öğrencilik ve Mühendislik" ana teması altında toplanan kurultaya MMO Öğrenci Üye Yönetmeliğine göre üye olan 10 bin öğrenci üyeyi temsilen 39 üniversiteden 690 delege katıldı. Kurultayın açılışından önce 1973-1980 dönemi TMMOB Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan "Teoman Öztürk Belgeseli" gösterimi yapıldı. Kurultayın açılış konuşmaları ise öğrenci üyeleri temsilen Gülçin Bengü, MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar ve TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı tarafından yapıldı.

Öğrenci Üyeleri temsilen Antalya'dan Gülçin Bengü açılışta şöyle konuştu: "Makina Mühendisleri Odasının ilkini 1999 yılında gerçekleştirdiği ve bugün yedincisini düzenlediğimiz Öğrenci Üye Kurultayımız, Odamız ile üniversitelerin makine, endüstri ve uçak-uzay-havacılık bölümlerinde okuyan öğrenci üyeleri arasındaki bağın güçlülüğünü göstermesi açısından çok özgün bir örnektir. Odamızın öğrenci üye örgütlülüğünün düşünsel ve örgütsel düzeyini geliştirmek ve geniş bir alana yayılan sorunlarımızı tartışmak ve çözüm önerileri üretmek amacıyla bugün bu salonda yan yana, omuz omuza bir araya geldik.
Bu noktada ülkemizin ve dünyanın içinde bulunduğu zorlu koşullar ve krizin yaydığı karamsarlık ortamını umuda çevirecek dinamiklerin üretilmesine mühendis adayları olarak katkı sunmanın görevimiz olduğunun farkındayız".

"Mühendislik fakülteleri ve bölümleri gereksinim dışı arttı"

MMO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar, kurultayda yaptığı konuşmada,"Bu Kurultaya gelirken 18 Şubemizde Yerel Kurultaylar düzenlendi. Bu uygulama ile katılım sürecini bütün öğrenci üyelerimize yaymaya çalışıyor, ilgili mühendislik disiplinlerinde okuyan yaklaşık 30 bin öğrenciyle organik bağ kurmayı hedefliyor; bu geniş kitle içinde düşünsel, örgütsel bir alan oluşturmaya çalışıyoruz. Oda ile meslektaş adayları arasında bağların oluşturulması, sizler ve bizler açısından çok anlamlıdır. Şu anda Oda organlarında öğrenci üyelik faaliyetinden gelen birçok yönetici arkadaşımızın bulunması, sizlerin bu Odanın öznesi olduğunuzu göstermekte; bizler için de bir yenilenme kaynağı olarak önem taşımaktadır" dedi.

 

MMO Yönetim Kurulu Başkanı, mevcut hükümet döneminde "değişim" adı altında üniversiteleri ve meslek alanlarımızı ilgilendiren birçok düzenleme yapıldığına da dikkati çekerek şunları ekledi: "Teknik öğretmen yetiştiren programa tabi olanlara "mühendis" unvanı verilecek olması, Teknoloji Fakülteleri ve "uzaktan eğitim" gibi mühendislik eğitiminin temelini aşındıran düzenlemeler, "reform/iyileştirme" adı altında kamuoyuna sunulmaktadır.
Mühendislik bölüm ve fakültelerinin gerçek bir gereksinime dayanmayan hızlı artışı, bir yandan işsiz mühendis sayısını artırırken meslektaşlarımızı meslek dışı alanlarda düşük ücretle ve güvencesiz çalışmaya zorlamaktadır".

"TMMOB meslektaşlarını korur"
TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı ise, kurultayda, TMMOB ve bağlı Odaların mesleki demokratik kitle örgütleri olduğunu söyledi. Soğancı, "emekten ve halktan yana olan yapımızla,  yeni dünya düzeni teorilerinin, ırkçılığın ve gericiliğin karşısındayız. TMMOB, siyasetin dar anlamını aşar, yaşamın her olayını siyasetle ilişkili görür. Barıştan yanadır. İnsan hakları ihlallerine karşıdır, insanlık onurunun korunmasından yanadır. Örgütsel bağımsızlığını her koşulda korur, gücünü sadece üyesinden ve bilimsel çalışmalardan alır. Meslek ve meslektaş sorunlarının, ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılamayacağını kabul eder. Politikanın oluşturulmasında ve uygulanmasında demokratik merkeziyetçi yöntemleri uygular. Karar alma süreçlerinde demokratik ve katılımcıdır".

 

TMMOB'un mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek alanlarını düzenler, üyesinin ve halkın çıkarlarını koruduğunun da altını çizen Soğancı, "Sanayileşme ve demokratikleşme alanlarında durum tespitleri yapar, politikalar ve çözüm önerileri üretir. Ülkenin demokratikleşmesi için çaba sarf eder. Kamuoyu oluşturmaya yönelik çalışmalar içinde tartışmasız yer alır. Demokratik Kitle Örgütleri ve sivil toplum örgütleri ile ilkeli ve demokratik işbirliği içerisindedir" şeklinde konuştu.