Sanayiciye periyodik kontrol uyarısı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Antalya Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

24 Temmuz 2018

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Ayşen Hamamcıoğlu, sanayide yoğun olarak kullanılan endüstriyel rafların periyodik kontrolünün hayati önem taşıdığını söyledi.

Endüstriyel Raf Sistemleri hakkında bilgi veren Ayşen Hamamcıoğlu, işletmelere azami istifleme ve depolama alanı oluşturmak ve depoların maksimum hacimde kullanılmasını sağlamak amacı ile kurulan bu sistemlerin endüstride yoğun bir şekilde kullanıldığını belirterek, “Depolama ve raf sistemlerinde, günlük kullanım, raf konfigürasyonundaki değişiklikler, çarpma kaynaklı oluşan hasarlar taşıma kapasitelerini düşürmektedir. Ayrıca, belli bir kullanım sonrasında raflarda oluşan, deformasyonlar ve raf malzemelerinde ki metal yorgunluğu da rafların taşıma kapasitelerini düşürmektedir. Akabinde endüstiriyel raflar öngörülen yükleri taşıyamamakta ve kazaların oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle sanayimizde yoğun olarak kullanılan endüstriyel rafların periyodik kontrolü hayati önem arz etmektedir” dedi.

YASAL ZORUNLULUK

Depolama sistemlerinde kullanılan endüstriyel rafların periyodik kontrolünün, can ve mal güvenliği açısından gerekli bir durum olduğu gibi, TS EN 15635 standardına göre de yılda en az 1 defa yaptırılmasının yasal bir zorunluluk olduğuna vurgu yapan Hamamcıoğlu, “Endüstriyel raflar kuruldu bitti ve bundan sonra emniyetli bir şekilde kullanılacak diye bir şey yoktur. Gün geçtikçe ve kullanıldıkça bu raflarda oluşan deformosyonlar ve hasarların tespiti için yıllık periyodik kontroller gereklidir. Bunun akabinde ise tespit edilen eksiklikler ve hasarlar için gerekli bakım ve onarımlar yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

SANAYİCİ VE DENETLEYİCİLERE UYARI

 

TS EN 15635 standardına göre; depolama ve raf sistemlerinin zeminden başlayarak tüm cıvata ve kaynak bağlantılarının, ayak ve kirişlerinin, çapraz bağlantılarının, emniyet pimlerinin detaylı bir şekilde muayene edilmesi gerektiğini aktaran Başkan Hamamcıoğlu, “Muayene sonucunda ölçülendirilen raf sistemleri bilgisayar destekli olarak dinamik ve statik yükler altında simüle edilerek raporlandırılmalıdır. Gerçekleştirilen kontroller sonucunda raflarda tespit edilen uygunsuz bölümlere Kırmızı Etiket (kullanımı sakıncalı), Turuncu Etiket (30 iş günü içerisinde düzeltilmesi gereken uygunsuzluk), sorunsuz bölümlere ise Yeşil Etiket (kullanımında sakınca yoktur) iliştirilmelidir. Bu şekilde kullanıcıların ve istifleyicilerin görebileceği, kullanmayacağı ve önlem alabileceği yerlere iliştirilen etiketler sayesinde raflarda meydana gelebilecek iş kazalarının önüne geçilebilecektir. Gün geçtikçe üretim kapasitesi artan kentimiz sanayisinde de ciddi oranda endüstriyel raflar kullanılmaya başlanmıştır. Değişik kentlerde rafların devrildiği, çöktüğü, can ve mal kayıplarının yaşandığı iş kazalarını duymaktayız. İlimizde de olası endüstriyel raf kazalarının önüne geçilmesi, ölümlerin ve yaralanmaların, mal ve can kayıplarının yaşanılmaması için endüstriyel rafların periyodik kontrollerinin yaptırılması hususunda, gerek sanayicilerimizi, gerekse de denetleyicileri uyarıyoruz” diye konuştu.

 

Hamamcıoğlu, endüstriyel raflarda kazaların oluşum nedenlerini şu şekilde sıraladı:

‘Endüstriyel rafların standartlara uygun olarak kurulmamaları,

 Endüstriyel raf elemanlarında oluşan deformasyonlar,

Endüstriyel raflara maksimum taşıma kapasitesi üzerinde yapılan yüklemeler,

Yüklerin raf üzerine uygun pozisyonda istiflenmemesi,

İstifleme elemanları ve rafların güvenliğinden sorumlu bir eğitimli personel olmaması,

Bakım ve periyodik kontrollerin uygun şekilde ve uygun periyotta yapılmaması,

İstifleme makinalarının çarpması vb.