11. Otomotiv Sempozyumu "Kalıpçılık ve Tasarım" Gerçekleştirildi.
Yayına Giriş Tarihi

11. Otomotiv Sempozyumu, "Kalıpçılık ve Tasarım" ana teması ile TMMOB Makina Mühendisleri Odası adına, MMO Bursa Şubesi tarafından, TÜYAP Bursa Fuar Merkezinde, 08-09 Mayıs 2009 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Sempozyumda 25 bildiri; 3'ü paralel, 13 oturumda sunuldu, 6 farklı panel yapıldı ve sempozyuma 168 delege ile 493 izleyici katıldı.
Sempozyumun birinci gününde TMMOB MMO Bursa Şube Başkanı Nedret Yayla, TMMOB MMO Başkanı Emin Koromaz, Bursa Büyükşehir Başkanı Recep Altepe, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Bursa Valisi Yardımcısı Selman Yenigün ve Devlet Bakanı Faruk Çelik'in açılış konuşmalarını ardından, Prof. Dr. İşaya Üşür "Ülke Sanayisinin Genel Durumu" konulu sunumununu gerçekleştirdi.
Günün ikinci oturumu olan "Küresel Krizin Türk Otomotiv Sektörüne Güncel, Orta ve Uzun Dönemdeki Etkileri ve Alınabilecek Önlemler" oturumunda sektör dernekleri adına Prof. Dr. Ercan Tezer (OSD) ve Özlem Gülşen (TAYSAD) ile Jan Hanum, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan Gülderen Oğuz ile ana sanayiler adına Ali Pandır (TOFAŞ) ve Tarık Tunalıoğlu (Oyak Renault AŞ), sempozyumun tümüne de damgasına vuran küresel krizin etkileri ve sektörün çıkış yolları üzerine görüşlerini katılımcılar ile paylaştılar.
TMMOB MMO Bursa Şubesi Otomotiv Komisyonu tarafındna hazırlanan "Otomotiv Sempozyumunun Dünü" sunumunu komisyon adına Ersoy Bey ve Başak Doğan tarafından gerçekleştirilmesinin ardından, Altan Küçükçınar (TTGV), Sami Erol (Orhan Holding) ve Engin Meydan (Beyçelik Gestamp) katılımları ile "Rekabet Öncesi İşbirlikler" konulu oturum gerçekleştirildi.
Bu oturuma pararel olarak ISTMA Avrupa Başkanı Fausto Romagnani'nin katılımı ile gerçekleştirilen "Avrupa ve Dünya Kalıpçılığı" konulu bir konferans ise Trilye Salonu'nda katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.
Günün son oturumu olan "Türkiye'de Otomotiv Kalıpçılığı, Gelişimi ve Sorunları" adlı oturumda sempozyumun ana temalarından biri olan kalıpçılık özelinde, sektörün temsilcileri ve önemli isimlerinden Erkan Polat (TOFAŞ), A. Erdem ACAY (Coşkunöz AŞ), Nedim METE (Cer Döküm), Mustafa BİNTAŞ (Mubitek Tasarım), Prof. Dr. Mehmet Emin Yurci (Yıldız Teknik Üniversitesi) ve Ali BAYATFARD (UKUB) sorunları ortaya koyarak çözüm önerilerini sundular.
Sempozyumun ikinci günü gerçekleştirilen ise "Otomotiv Çalışanlarının Çalışma Koşulları, İş Güvencesi, Sektörün Bugünü ve Geleceğine Yönelik Beklentileri" oturumuna katılan Prof. Dr. Aziz Konukman, Gaye Yılmaz, Ceren Yay ve TMMOB MMO Kocaeli Şubesi İşsiz/Ücretli Mühendisler Komisyonu adına Selçuk Karstarlıoğlu otomotiv sektörüne çalışnaların gözünden bakarak, mevcut koşulları, örgütlenme örneklerini ve çözüm önerilerini paylaştılar.
Bu oturumların dışında Yeni Malzemeler ve Uygulamaları,Kalıpçılıkta Yeni Teknolojiler ve Yaklaşımlar, Kalıpçılık ve Tasarımda Bilgisayar Destekli Uygulamalar, Kalıpçılık, Üretim ve Mühendislik, Otomotiv ve Mühendislik, Yeni Teknolojiler, Hibrit, Hidrojen Yakıtlı Otomobiller başlıklı bildiri oturumları iki farklı salonda paralel olarak gerçekleştirilmiştir.
Sempozyumun sonuç bildirgesi ise kısa süre içerisinde yayınlacaktır.