6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası?nın Yürürlük Maddesinin Değiştirilmesi Konusunda Basın Açıklaması Yapıldı.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

11 Temmuz 2013

?TBMM?de eller ?işçi ölümlerine onay? için kalktı!?TMMOB Bursa Şube Başkanı Mart: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası?ndaki erteleme kaygı verici.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası`nın 50`den az çalışanı olan ve az tehlikeli olarak tanımlanan işyerlerinde uygulamasının ertelenmesinin, ‘işçi ölümlerine onay` olduğunu ileri sürdü.

 

İbrahim Mart MMO Bursa Şuıbesi`nde yönetim kurulu üyeleri ile düzenlediği basın toplantısında geçtiğimiz Pazar günü kabul edilen torba yasada 6331 Sayılı İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Yasası`nın yürürlük maddesinin değiştirildiğini bildirdi. Mart, yasada, "Kamu kurumları ile 50`den az çalışanı olan ve az tehlikeli" sınıfta yer alan işyerleri için 1 Temmuz 2014 olan yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2016, "50`den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli" sınıfta yer alan işyerleri için de 1 Temmuz 2013 olan yürürlük tarihinin  1 Ocak 2014 olarak değiştirildiğini kaydetti.

 

Bu değişikliğin, Muğla`da 7, Kuşadası`nda da 3 işçinin can verdiği iki iş cinayetlerinin meydana geldiği sırada göz göre göre yapıldığını söyleyen Mart, "TBMM`de bu değişikliğe onay veren eller ne yazık ki ‘işçi ölümlerine onay` için kalkmış oldu. Onay veren vekiller vicdanınız rahat mı?" diye sordu.

 

Yasanın ertelenmesi kaygı verici

 

Yasanın yürürlük tarihinin "jet" hızı ile  ertelenmesinin, düşündürücü olduğu kadar kaygı verici olduğunu kaydeden MMO Şube Başkanı Mart, şunları söyledi:

 

"Bu sorun TÜSİAD ve TESK gibi işveren kuruluşlarının İSG ile ilgili olumsuz ve isteksiz tavırları ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı`nın (ÇSGB)  tutarsız politikalarıdır. Oysa iş cinayetleri olarak değerlendirdiğimiz iş kazaları yıllardır kanayan bir yara olarak sürmekte ve bu kazaların çoğunluğu 50`nin altında çalışanı bulunan işyerlerinde meydana gelmektedir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine yaklaşım yasak savma kabilinden ve sorumluluktan uzak olduğu sürece, iş kazaları ve ölümler artarak sürecektir."

 

İşçiyi de işveren gibi dinliyor musunuz?

 

Yaşananların tesadüfi olmadığını, tablonun sorumlusunun işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda gerekli ve yeterli önlemleri almayan AKP iktidarı olduğunu ileri süren Mart, yasanın uygulamasına yönelik erteleme konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik`e şu soruları yöneltti?

 

-ÇSG Bakanının yapılan yasal düzenlemelerde önceliği iş kazalarının önlenmesi ve ölümlerin durdurulması mıdır, yoksa işverenlerin isteklerinin karşılanması mıdır?

 

-Bakan yapılan yasal düzenlemelerde işveren görüşlerini dikkate aldığı kadar, çalışanların ve çalışan temsilcilerinin de görüşlerine de değer veriyor mu?

 

- Yasanın uygulanmasını geciktiren değişikliğin, TÜSİAD ve TESK`in istekleri dışında başka bir neden var mıdır?  "Uygulamada yaşanan sorunlar" olarak gösterilen madde gerekçesine, ÇSGB kendisi  inanıyor mu? Ertelemenin gerçek nedenini açıklayabilir misiniz?

 

- ÇSGB, sürekli ertelenen ve bir türlü tamamlanamayan mevzuatları ile sürekli yaşanan İş kazalarını ve ölümleri nasıl durduracak? Durdurmak için ne gibi önlemler alıyor? Bakanlığın aldığı karar ve uygulamalar, iş kazalarını önlemek için yeterli olacak mı? 10.07.2013