AKP Hükümetinin Torba Yasa Saldırısı ile İlgili Kitlesel Basın Açıklaması

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Temmuz 2013

?Kamusal denetimi? bitiren ve ?rantsal dönüşüm? projelerinin önünü açan bu düzenleme iptal edilmelidir.

 Sayın Cumhurbaşkanına Çağrımızdır ;

"Kamusal denetimi" bitiren ve "rantsal dönüşüm" projelerinin önünü açan bu düzenleme iptal edilmelidir. 

9 Temmuz 2013 tarihinde torba yasa görüşmeleri sırasında AKP iktidarına mensup bazı milletvekillerinin bir önergesi ile 3194 sayılı İmar Yasası değiştirildi. TMMOB` Gece yarısı operasyonu olarak bilinen bu değişiklik, Meclis Genel Kurulunda kabul edilen 3194 Sayılı İmar Kanunu‘nun 8. maddesine eklenen bir bentle "Harita, plan, etüt ve projeler; idare ve ilgili kanunlarında açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında meslek odaları dahil başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulamaz, tutulması istenemez. Vize veya onay yaptırılmaması ve benzeri nedenlerle müellifler ve bunlara ait kuruluşların büro tescilleri iptal edilemez veya yenilenmesi hiçbir şekilde geciktirilemez. Müelliflerden bu hükmü ortadan kaldıracak şekilde taahhütname talep edilemez" düzenlemesi yapılarak, TMMOB‘ye bağlı meslek odalarının meslektaşları üzerindeki denetimi tamamen kaldırılmaktadır.

Kentlerin üzerindeki kirli emellerine, rant oyunlarına engel olarak gördüğü TMMOB‘yi bertaraf ederek kendine "dikensiz bir gül bahçesi" yaratmak isteyen İktidarın, yaptığı bu gece yarısı operasyonu ile; 

Ülke kaynaklarının talanına karşı çıkan TMMOB‘yi ve bağlı odalarını işlevsizleştirmektedir,

Kamu kaynaklarının talanını merkezileştirmektedir,

Yerinden yönetim kuruşları olan belediyeler ve meslek odalarının Anayasa‘ya rağmen hak, yetki ve görevlerini ellerinden almaktadır,

Mimari projeleri Fikir ve Sanat Eserleri Yasası kapsamından ve eser olmaktan çıkarmaktadır. 

Mesleki denetimi ortadan kaldıran bu yasanın uygulanması halinde ;

Mühendislik, Mimarlı ve Plancılık hizmetleri değersizleşecektir. Mühendis, Mimar, Şehir Plancısı bile olup olmadığı, odaya kaydının bulunup bulunmadığı dahi belli olmayan kişilerce etüt, plan, proje, rapor hazırlanmasının yolu açılacaktır,

Ticari, mali ve Oda mevzuatına göre kurulmuş Mühendislik Müşavirlik, Mimarlık ve Placılık büroları, ne olduğu belli olmayan ve kayıtsız hizmet verenler karşısında daha başlangıçta doğrudan haksız bir rekabete uğrayacaklardır.

Planlama süreçlerine esas etütlerin ve projelerin bilimsel ve teknik standartlara uygun yapılıp yapılmadığının mesleki denetimi yapılamayacaktır. Kuralsız, tanımsız, etüt, plan proje ve rapor üretimini engellemenin önemli bir aracı yok olacaktır.

Mesleki denetimin olmadığı yerde niteliksiz bir hizmet üretiminin ortaya çıkması insan yaşamını olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracaktır.

Mesleki Denetimin olmadığı piyasa koşullarında standartsız, kuralsız bir hizmet üretim süreci ve tanımsız iş kapsamının yol açacağı haksız rekabet, bir çok Mesleki bürolarını yaşayamaz konuma düşürecektir.

Planlama süreçlerinde yapılan etütlerin denetlenememesi nedeniyle; fay hatları, heyelanlı bölgeler, taşkın alanları, belediye meclisleri vasıtasıyla değil iktidarlar tarafından rahat bir şekilde yapılaşmaya ve ranta açılacak, ülke halkı her yağışlı mevsimde, her depremde olduğu gibi büyük can ve mal kayıpları ile karşı karşıya kalacaktır.

Meslek Odalarının denetim mekanizmasının dışına çıkarılması, ülkemizde "yapı güvenliğinden" yoksun bir yapı stokunun oluşmasına neden olacaktır.

 

Sonuç olarak, 

AKP iktidarı bu düzenleme ile Kamusal denetim bitirmek, rantsal dönüşüm projelerinin önü açmak istenmektedir. 

AKP iktidarının teknik olmayan bu düzenlemesi, politik niyetlerle, kin ve hırsla yapılmış hukuksuz, antidemokratik ve tarihsel meşruluğu olmayan bir düzenlemedir.

TMMOB`ye bağlı Bursa`daki Mühendisler, Mimarlar ve Şehir Plancıları olarak;

Sayın Cumhurbaşkanı`nı   kamu çıkarlarını gözetmek üzere göreve çağırıyor, hem mesleki, hem toplumsal ciddi sonuçlar doğuracak bu yasayı, meclise iade etmesini talep ediyoruz. 

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunuyoruz.. 18.07.2013

Fikri DÜŞÜNCELİ

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri