BACALARDAN GELEN ÖLÜM

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

29 Kasım 2011

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ BURSA`DA YAŞAYANLARI TEHDİT EDİYOR...MMO Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart karbonmonoksit zehirlenmelerinde olay yerinde yaptıkları inceleme sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.

 

Vatandaşların baca şapkası yerine tencere koydukları ve bu nedenle yaşamını yitirdiklerini belirten Başkan Mart,  şofben tesisatının katı yakıt kullanan kat komşularıyla aynı bacaya ya da apartmanın hava boşluğuna bağlanmasının da ölümlü zehirlenmelere yol açtığını söyledi.

  

Başkan İbrahim Mart, vatandaşların lodosun yanı sıra çok soğuk havalarda da baca gazlarının çekmediği ve bu yüzden de ölümlerin yaşandığı konusunda uyardı.

Başkan Mart  'Deprem değil, yapı öldürür' sloganına 'Soba ya da yakıt değil, baca öldürür' sloganını ekledi.

                                                                                 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından yapılan basın açıklamasında karbonmonoksit zehirlenmelerinin Bursa'da yaşayanları tehdit ettiği gündeme getirildi. MMO Bursa Şubesi Doğalgaz Komisyonu Başkanı Nezih Karabıyık, Şube Müdürü Serdar Sönmez'in de hazır bulunduğu toplantıda basın açıklaması Şube Başkanı İbrahim Mart tarafından yapıldı. Kış aylarında karbonmonoksit zehirlenmelerinin sıkça görüldüğüne dikkat çeken Başkan Mart, ölümlerdeki ortak noktanın ise karbonmonoksit ve bacalar olduğunu belirtti. Son olarak sınıf arkadaşlarına öğüt verirken çekilmiş görüntüleri internette tıklanma rekorları kıran ve Türkiye'nin gündemine oturan Orhangazili küçük Gizem'in banyoda şofben sızıntısı nedeniyle yaşamını kaybettiğini kız kardeşinin ise ölümle pençeleştiğini belirten Başkan Mart  "Hepimizi derin üzüntüye boğan bu tür olayların önüne geçilmesinin aslında mümkün" dedi. Başkan Mart öncelikle bacaların standartlara uygun yapılması gerektiğini söyledi.

 

Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği'nde 30 Haziran 2011 tarihinde yapılan değişiklikle, bacalara standart getirildiğine dikkat çeken Başkan Mart,  bunların projelendirilmesinin baca uzmanı eğitimi almış sertifikalı mühendisler tarafından yapılmasını zorunlu kılındığını kaydetti. MMO Bursa Şubesi tarafından yetkilendirilen Makina mühendisleri ile binayı planlayan mimarlara çeşitli aralıklarla eğitim verildiğini belirten Başkan Mart,  "Ancak sorun ülkemizdeki kaçak yapılaşma ve gecekondulaşmadır. Herhangi bir denetimden geçmeyen bu binalarda uygun olmayan bacaların Standartlara uygun olmayan yapımı, ölümlere yol açmaktadır. 'Deprem değil, yapı öldürür' sloganına 'Soba ve/veya yakıt değil, baca öldürür' sloganını ekleyebiliriz" diye konuştu.

 

BACA ŞAPKASI YERİNE TENCERE

Karbon monoksit zehirlenmelerinin Gürsu ve Yıldırım'da yoğunlaştığını belirten Başkan Mart, ölüm vakalarının olduğu konutlarda yapılan araştırmada karşılaştıkları sorunları dile getirdi.

Kendinden daha yüksek binanın duvarına ya da yakın mesafeye yapılan ve çekme sorunu yaşayan bacalarda her lodosta geri tepme sonucu zehirlenmelerin sıkça yaşandığını belirten Başkan Mart, baca içini yağmur, yaprak, kuş pisliği gibi etkilerden korumak için baca şapkası yerine ters çevrilmiş tencere kullanıldığını, baca gazı çıkışı için ise tencerenin yanından çıkartılmış soba borusu kullanılan yerlerde de zehirlenmelerin olduğunu söyledi.  İnşaat sonrası balkon olarak bırakılan ve daha sonra yapılan çatının altında kalan baca nedeniyle zehirlenme olayının yaşandığını belirten Başkan Mart "İlgili gaz kuruluşunun onayı olmadan yetkisiz tesisatçılarca mutfağa monte edilen şofbenin baca bağlantısının, konutun salonundaki cihazla aynı hizada montajının yapıldığı,  aynı bacaya üst katlardaki kömür sobası borularının bağlandığını,  ayrıca iç ortam havalandırmasını sağlayan havalandırma menfezinin de kapatıldığı gözlemledik. Tüm hataların üst üste yapıldığı olayda bir kişi yaşamını yitirdi" diye konuştu.

 

ÇOK SOĞUK HAVA DA LODOSTAN FARKSIZ

Mutfak tadilatı nedeniyle bacası çıkartılan ve baca gazı iç ortama verilen kombiden çıkan baca gazından, mutfak penceresi açılarak korunabileceklerini düşünen vatandaşların da yaşamını yitirdiklerini belirten Başkan Mart, yatarken odasına aldığı mangaldan ölen kişilerin de olduğuna dikkat çekti. Bacası bulunmayan, baca gazlarının banyo havalandırmasına verildiği yeni satın alınan LPG kullanılan şofbenin ilk kullanımında, yanma gazlarının banyo havalandırma penceresinden banyo içine sızması nedeniyle ölümün meydana geldiğini söyleyen Başkan Mart, 

"Havanın çok soğuk olması nedeniyle baca çekişinin gerçekleşemediği, üç katlı müstakil bir binada, doğalgaz kullanılan kat kaloriferi bağlantı borularında yoğun baca gazı gelmesi ve iç ortam havalandırmasını sağlayan havalandırma menfezinin kapalı olması nedeniyle en üst katta ölümün meydana geldiği saptandı. İnşaat aşamasında yerden kazanmak için  projedeki yeri kaydırılan bacanın, yapılırken  eğime ve sızdırmazlığa dikkat edilmediğinden, bodrum kattaki kat kaloriferinin baca gazıyla, çatı katındaki yatak odasında uyuyan çocuk zehirlenerek hayatını  kaybettiği görüldü" diye konuştu.

 

"BAŞIMA GELMEZ" DEMEYİN!

Karbonmonoksit zehirlenmelerinin doktorundan mühendisine, öğretmeninden öğrencisine, işçisinden ev kadınına kadar toplumun farklı katmanlarında  yaşandığına dikkat çeken Başkan Mart,  "Tıpkı trafik kazalarında olduğu gibi insanlar böylesi bir olayı, hep başkalarının başına geldiğini, kendisinin hiçbir şekilde böylesi bir durumla karşılaşmayacağını düşünmektedir" dedi.

Yakıtın yanma olayının bilimsel bir çalışma gerektirdiğini belirten  Başkan Mart, ölüm olaylarının hep bireysel ısınma hatalarından kaynaklandığına dikkat çekerek merkezi sistemlerin en güvenli ısınma yöntemi olduğunu belirtti.

 

Bacaların teknik esaslara uygunluğunun denetimini, ücretsiz bir hizmet olarak MMO Bursa Şubesinin  "Bacam Uygun mu? Teknik Danışma ve İnceleme Hattı" kurduklarını belirten Başkan Mart, vatandaşların 444 8 666" numaralı telefona başvurabileceklerini, alacakları rapor doğrultusunda bacalarında iyileştirmeler yapabileceklerini söyledi.

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Bursa Şubesi Basın Bürosu

İletişim: 453 62 15