Depremi unutmadık, unutturmayacağız!

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Ağustos 2011

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası'nın yürütücülüğünde 17 Ağustos'un 12. Yıldönümü nedeniyle Kocaeli'nde düzenlenen "Depreme Duyarlılık" yürüyüşüne yurdun çeşitli illerinden gelen mühendis, mimar ve şehir plancıları katıldı.

TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, İMO Genel Başkanı Serdar Harp,  MMO Genel Başkanı Ali Ekber Çakar da yürüyüşte hazır bulunduğu yürüyüşe  Bursa‘dan TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Fikri Düşünceli, Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı İbrahim Mart, İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Mimarlar Odası Bursa Şubesi Başkanı Nizamettin Kaya, Şehir Plancıları Odası Başkanı Füsun Uyanık, Jeofizik Mühendisleri Odası Başkanı Murat Arabacı ile çok sayıda oda üyesi de katıldı.

16 Ağustos akşamı saat 22.00‘de başlattıkları yürüyüşü Cumhuriyet Meydanı‘nda sonlandırdılar. Yürüyüş boyunca, " Herkese güvenli barınma hakkı; mühendisiz mimarız, halkın yanındayız; Depremi unutma, unutturma; Susma haykır, ölümlere hayır" sloganları atıldı ve halka deprem karşı duyarlı olma, yetkililere ise tedbir alma çağrısı yapıldı. 

 

YÜREĞİMİZE KOR DÜŞTÜ

Etkinlikte konuşan TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı "12 yıl önce bu coğrafyaya bir çığlık, yüreğimize kor düştü" diyerek normal bir doğa olayının afete dönüştüğüne dikkat çekti. Soğancı, "Bu ülkenin imar, kentleşme ve yapı denetim yasalarını hiçe sayanlara karşı sesimizi yükseltmek için yürüyoruz. Şimdi bu ülkenin mühendislerinin, mimarlarının, şehir plancılarının sesini çıkarma zamanıdır. Türkiye‘nin yüzde 95‘i deprem kuşağında. Bunlar biliniyor. Deprem gerçeğine karşı tedbirler aklın ve teknolojinin ışığında, mühendis, mimar ve şehir plancılarının önerileri doğrultusunda alınırsa, Japonya‘da olduğu gibi binalar insanları öldürmez" diye konuştu. İktidara seslenen Soğancı rant odaklı yaklaşımlardan uzak durulmasını ve TMMOB‘un sesine kulak verilmesini isteyerek, her yıl aynı çağrıyı bıkmadan yapacaklarını bildirdi.

Arızlı Irak konutları Depremzedeleri adına konuşan Recep Uğur ise Irak hükümeti tarafından depremzedeler için yapılan konutlara el konulmaya çalışıldığını belirterek verdikleri mücadeleyi anlattı. "Arızlı‘daki son bürokrat da gitti" diyen Recep Uğur, "En temel hakkımız olan barınma hakkı elimizden alınmaya çalışılmıştır" diyerek hak ve demokrasi mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini bildirdi.

Son konuşmacı İMO Genel Başkanı Serdar Harp da, Türkiye‘nin depremselliğinin ve depremlerin doğal bir süreç olduğunun altını çizerek yeterince tedbir alınmadığına dikkat çekti.  Göstermelik adımların dışında çözüm üretilmediğine dikkat çeken Harp, sonuçları kadere havale edilen depremin bir de pazarı oluştuğunu belirterek "Kentsel dönüşüm denilen projeler buna örnektir" dedi.  "Kamu alanının tasfiyesi siyasi iktidarın fay hattıdır" diyen Serdar Harp, Royal Vopak firmasının Yalova‘da tehlikeli kimyasal atık deposu yapmasını da şiddetle eleştirdi.

Türkiye‘nin çeşitli illerinden gelen katılımcılar daha sonra saat 02.00‘de Cumhuriyet Parkı‘nda buluşmak üzere tören yerinden ayrıldılar.

 

BOŞVEREN OLMAYALIM!

Kocaeli‘ndeki etkinliğin ikinci etabı ise 17 Ağustos gecesi saat 02.00‘de Kocaeli Depremzedeler Derneği‘nin öncülüğünde düzenlenen yürüyüşle başladı. Ellerinde meşalelerle yürüyen İzmit halkına TMMOB üyesi mühendis, mimar ve şehir plancıları da katıldı. Yoldan geçen araçların da kornalarıyla katıldığı görkemli yürüyüş saat 15.00‘de depremde yaşamını yitirenler adına yapılan Anıtpark‘da sona erdi. Yürüyüşe Düzce‘den gelen depremzedeler de katıldı.

Toplantıda açıklama yapan Kocaeli Depremzedeler Derneği üyesi Candan Eryılmaz, 17 Ağustos Marmara depreminin üzerinden 12 yıl geçtiğini, depremin acısını ve kederini yüreklerinde hala taşıdıklarını söyledi. Eryılmaz, "Depremin 12. yılında basın yayın organlarında yayımlanan haberlere bakınca depremden hala ders almadığımızı gördük. Depremi de ve acılarımızı da unutmadığımızı hep beraber gösterelim. Depremlere hazırlık için yapılması gerekenlere sağır, dilsiz ve boş veren olmayalım‘ dedi. Konuşmaların ardından katılımcılar 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi‘nin gerçekleştiği saat 03.02‘de saygı duruşunda bulunulurken, bazı vatandaşların gözyaşlarını tutamadığı görüldü.