İşsizlik Ve Güvencesizlik Tartışıldı

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Eylül 2011

TMMOB Bursa İKK tarafından düzenlenen "Ücretli Mühendis, Mimar, Şehir Plancıları ve İşsizlik Bursa Yerel Kurultayı"nda sorunlar masaya yatırıldı.

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından düzenlenen " Elektrik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Konferans Salonu‘nda gerçekleşti.  Kurultayın açılış konuşması TMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli tarafından yapıldı. Ücretli mühendis, mimar ve şehir plancıları ile işsizlik konusunun çok güncel ve yakıcı olduğunu bildiren Fikri Düşünceli, Türkiye‘de uluslararası sermayenin istekleri doğrultusunda enerjiden haberleşmeye, eğitimden sağlığa, tarımdan sosyal güvenliğe kadar tüm alanlarda bir yapısal dönüşüm yaşandığının söyledi. Son dönemlerde hükümetin çıkardığı Kanun Hükmündeki Kararnamelerle (KHK) kamu yönetiminin yeniden yapılandırıldığına dikkat çeken Düşünceli, böylece tüm engellerin aşılarak ülkenin tüm değerlerinin küresel sermayeye verildiğini vurguladı.

İŞSİZLİK YÜZDE 25‘LERDE!

Uluslararası sermayenin çıkarları, AB‘nin direktifleri doğrultusunda uyum adı altındaki yapılanmanın altını çizen Düşünceli, bu yapılanmadan kentlerin, köylerin, tüm yaşam alanlarının yanı sıra mühendislik uygulamalarıyla mühendislerin sosyal konum ve koşullarının da doğrudan olumsuz bir şekilde etkilendiğini bildirdi.  Türkiye‘de resmi eğitimli işsizlik oranının yüzde 20‘ye yakın olduğunu ifade eden Fikri Düşünceli, mühendislik eğitimi alanların ise dörtte birinin ya meslek dışı işlerde çalıştığını ya da işsiz olduğunu bildirdi. Tabela üniversiteleriyle işsizler ordusuna yeni mühendis, mimar ve şehir plancılarının eklendiğini belirten Düşünceli  "Meslektaşlarımız iş yaşamının acımasızlığı ve işsizlik tehdidi altında çoğu kez mesleki hizmetlerin ve bu hizmetler için gereken sürelerin dışında çalışmak zorunda bırakılıyor" dedi.

MESLEĞİN DIŞINDAKİ ALANLAR

Mevcut çalışma düzeninde mesleğin gerektirdiği hizmetlerde, gerekli ve yeterli eğitimi bulunmayanların çalıştırılabildiğine işaret eden Düşünceli, bu durumun da istihdamı niteliksizleştiren akıl dışı bir durum olduğunu bildirdi. Yeniden düzenlenen Sosyal Sigortalar, Genel Sağlık Sigortası yasaları ile tüm yurttaşların sosyal güvence hakkının mezarda emekliliğe, sağlık hakkının ise paran kadar sağlığa indirgendiğini belirten Düşünceli "Çoğu kez zaten güvencesiz bir şekilde çalıştırılan mühendis, mimar ve şehir plancılarının bu değişiklerle geleceğe dair umudu kalmamıştır. Son olarak da, kıdem tazminatlarına göz dikildi. Ülkemizde neoliberal düzen çalışan kesimlerin aleyhine işlemekte, kamu yatırımlarının azaldığı, devreden çıkarıldığı, stratejik sanayi işletmelerinin haraç mezat satıldığı ya da yerli yabancı sermayeye peşkeş çekildiği bir ortamda, kayıtsız işgücü, artan işsiz sayısı da sendikaları işlevsizleştirmektedir" diye konuştu.

TOPLUMUN SORUNLARIYLA AYNI

Düşünceli, TMMOB‘un kapitalist küreselleşme döneminde mühendislerin, mimarların, şehir plancılarının sorunlarının toplumun sorunlarından ayrı tutulamayacağını savunduğunu belirten Düşünceli, ayakta kalmanın yolunun daha örgütlü ve dayanışma içerisinde olmaktan, daha etkin ve insana seslenen bilimsel, mesleki, kültürel girdilerle zenginleştirilmiş daha politik bir tavır göstermekten geçtiğine dikkat çekti.

Kurultay kapsamında düzenlenen Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi‘nden Elif Güven‘in yönettiği panelde ise "Güvencesizlik ve Çalışma Yaşamında Güncel Gelişmeler" konusu Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi‘nden Denizcan Kutlu, "KESK‘in Kuruluş Dönemi ve Mühendisler, Telekom Örneği" ise EMO Şube Sekreteri Neriman Usta tarafından gündeme getirildi.

GÜVENCESİZLİK, ESNEK ÇALIŞMA

Güvencesizlik kavramının boyutlarına açıklık getiren Denizcan Kutlu,  güvencesizlik ekseninde işgücü piyasasını değerlendirdi... "İş yaşamının gerçekleriyle tanışın" sloganlı bir özel üniversite reklamından yola çıkan Kutlu, güvencesiz işgücü piyasası ile öğrencilerin mühendislik eğitimlerinin ilk yıllarında tanıştırıldığına dikkat çekti. Güvencesizliğin batılı ülkelerde Türkiye‘deki algılara göre çok daha farklı olduğunu belirten Kutlu, "Bizde sigortasız çalışma güvencesizlik olarak algılanıyor, oysa sözleşme yapılıp yapılmadığı, işten çıkarma koşulları, çalışma zamanları, sosyal haklar gibi pek çok unsur güvencesizliğin kapsamı içerisinde değerlendiriliyor" diye konuştu. Güvencesizliğin zamansal, örgütsel, iktisadi ve sosyal boyutu olduğuna dikkat çeken Kutlu, "Güvencesizlik aslında çok boyutlu bir kavram. Aslında güvencesizlikle esnek çalışma iç içe geçmiştir" dedi.

SENDİKAL MÜCADELEDE MÜHENDİSLER

 Daha sonra söz alan Neriman Usta ise, 1970‘li yıllardan itibaren mühendis, mimar ve şehir plancılarının örgütlenmelerini gündeme getirerek TÖS gibi öğretmen sendikalarıyla eş zamanda TEKSEN‘in de kurulduğunu anımsatarak "Bu kuruluşlar yetmişli yıllardaki kamu reformu yoluyla ucuz işgücüne dönüşüme direndiler. Ancak 12 Mart darbesi olduktan sonra 1972‘de sendikalar kapatıldı. Bu defa da TEKDER; TÜTED kuruldu. Neoliberal dönüşümlere tepki olarak 1979 yılı 19 Eylül‘ünde 100 bin mühendis, mimar ve şehir plancısı greve gitti. 1980‘den sonraki yıllarda ise piyasalaşmaya tepki olarak sendikalar oluştu" diye konuştu. 1990‘larda yapılmaya çalışılan özelleştirmelerin toplumsal muhalefet nedeniyle 2000‘li yıllara sarktığını belirten mühendislerin Enerji Yapı Yol Sen gibi sendikalarda aktif olarak yer aldıklarına dikkat çekerek "Mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları şimdi de içinden geçtiğimiz sürece cevap üreteceklerdir" diyerek sözlerini noktaladı.