Makina İmalat Teknolojileri Kongresi MATİT 2013 Gerçekleştirildi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

09 Aralık 2013

MAKİNA İMALAT TEKNOLOJİLERİ KONGRESİ 06 - 07 ARALIK 2013 TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Bilindiği üzere TMMOB Makina Mühendisleri Odası, her çalışma döneminde, örgütsel birikimi ile meslek alanlarına yönelik onlarca konu başlığında ülkemizin dört bir yanında Kongre, Kurultay ve Sempozyum etkinlikleri düzenlemektedir. Bu etkinliklerimizde yaratılan özgür platformlarda konunun tarafları bir araya gelerek bilginin erişim ve paylaşım olanakları ortaya konulmakta, yeni bilimsel ve teknolojik gelişimler aktarılmakta, meslek alanlarımız ile ilgili ülke gerçekleri tanımlanmakta, sorunlar tespit edilmekte ve çözüm yolları önerilmektedir.

Bu çerçevede, ""Makina İmalat Teknolojileri Kongresi-MATİT 2013"" de Odamız adına Şubemiz tarafından gerçekleştirilmektedir. 

Bursa` da ilk kez ve Teknoloji Fuarları ile eş zamanlı olarak düzenlediğimiz bu kongre iki gün sürecektir. 

 

Değerli Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım

Bugün Küreselleşme sürecinin yaşandığı dünyamızda, ulusal sanayi ve ekonomileri zayıflatarak küresel güçlerin egemenliği pekiştirilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde ise küreselleşme sürecine karşı durabilmek için direnme noktaları sağlanmaya çalışılmaktadır. Bu çerçevede emek yoğun teknolojilerden ileri teknoloji uygulamalarına geçiş çabaları filizlenmeye ve Ar-Ge çalışmalarını hızlandırıp yerli sanayinin gelişimine katkı koyarak bağımlılığı azaltma girişimleri hızlanmaya başlamıştır. 

Bilim ve teknolojide yetkinleşilmesi ve toplumsal ekonomik faydaya dönüştürülebilmesi, Ülkenin kalkınması, işgücünün tam istihdamı, refah düzeyinin arttırılması ve çalışana insanca yaşama koşulları sağlanması için sanayileşme şarttır. Ülke sanayisinin ayakta kalabilmesi ve rekabet gücünü arttırabilmesi, yeni teknolojileri kullanılabilir ve üretebilir hale gelmesi ancak buna bağlıdır.  Ancak nitelikli işgücü ve mühendis istihdamı üzerindeki ülkenin ekonomik küçülmesi riski, aşırı iç ve dış borçlanma baskısı, işsizlik ve güvencesizlik gibi başlıklar ile toplanabilecek baskılar sanayileşme önünde önemli açmazlar olarak durmaktadır. 

Ülkemizdeki tüm diğer sektörler gibi bu açmazları en derinden yaşayan sektörlerden biri olan Makina İmalat sektörü,  bu anlamda özel bir öneme sahiptir. 

Bu çerçevede, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Makina Mühendisleri Odası Türkiye`de Makina İmalat Sanayi Sektöründe çalışan Üye, uzman ve yöneticiler ile kamu ve özel sektör temsilcileri ve bilim insanlarını bir araya getirerek, Makina İmalat Sektörünün gelişimi ve yaşanan sorunlarının tespit edilmesi, olası çözüm önerilerinin oluşturulması ve kamuoyu ile paylaşılması " Kongremizin amacı olarak  belirlenmiştir. 

 

Değerli Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım

Kongre hazırlık çalışmalarımız yaklaşık iki yıl sürmüş, ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen bildiriler titizlikle irdelemiş, Kongre Yürütme ve Düzenleme Kurullarının yoğun çalışmaları neticesinde, Kongrenin amaç ve kapsamına uygun olarak hazırlanan ve yayınlanan Kongre Programı Kitapçığı oluşturulmuştur.  

 

Kongre program kitapçığında da görüleceği üzere, Kongremiz 1. gününde açılış konuşmalarının ardından, "Makina İmalat Sektörünün Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu açılış oturumu ile başlamış olacak, devamın da, 

Kaynaklı İmalat ve Kaynak Teknolojileri 

Katma Değer Arttırma / Yaratma Çalışmaları, Tasarım, AR-GE ve İnovasyon

Makine İmalat Teknolojileri Yöntemlerinde Gelişmeler / Yeni Yaklaşımlar

Sac İşleme ve Şekillendirme Teknolojileri gibi  

 

Konu başlıklarında toplam 4 oturumda 20 bildiri sunulacak, 

Hidrolik, Pnömatik, Gözle muayene ve Uygulamaları konularında 3 Atölye Çalışması yapılacak 

Ve TOFAŞ A.Ş. VE DURMAZLAR A.Ş. firmalarına 2 ayrı teknik gezi düzenlenecektir. 

 

Kongremizin 2. günüde ise,  

Sektörde Mühendisliğin Rolü ve Mühendislerin Çalışma Koşullarındaki Değişim / Dönüşüm 

Ostim Örneklemi incelemesi çerçevesinde Bir Bölgesel Sanayileşme Modeli Önerisi

Makine İmalat Teknolojileri Yöntemlerinde Gelişmeler / Yeni Yaklaşımlar

Malzemelerde Gelişmeler ve Yenilikler (2 paralel oturum)

Makine İmalatı İşçi Sağlığı ve Güvenliği gibi

 

Konu başlıklarında toplam 6 oturumda 21 bildiri sunulacak, 

Kolay Güvenlik, Geometrik Ölçülendirme Toleranslandırma veTahribatsız Muayene Yönetmeleri konularında 3 Atölye Çalışması yapılacak, 

Ve Kongremiz  "Sonuç Bildirgesi Sunumu ve Forum" oturumu ile sona erecektir.

Böylece 2 gün boyunca Kongremizde özetle toplam 41 Bildirinin sunulduğu 11 Oturum, 6 adet Atölye Çalışması ve 2 adet Teknik Gezi gerçekleştirilmiş olacaktır. 

 

Değerli Konuklar, Sevgili Meslektaşlarım

Sözlerimi tamamlarken,  kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen Kongre Sekreterimiz Mak. Müh. Kaan Özten başta olmak üzere, Kongre Yürütme ve Düzenleme Kurulu üyelerine ve emek veren tüm arkadaşlarıma, 

Kongremizin düzenlenmesinde işbirliği ve desteklerini esirgemeyen Bursa Tüyap Fuarcılığın Değerli yönetici ve çalışanlarına,

Kongremizi destekleyen başta BBŞB ve BTSO olmak üzere MİB, ULUTEK, UÜ, UÜ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ, DURMAZLAR, HİTTEK ve SİCK gibi Kurum ve Kuruluşların Değerli Yöneticilerine, 

Ayrıca bilgi ve deneyimlerini bizlerle paylaşacak olan değerli üyelerimize, uzman, yönetici ve bilim insanlarımıza yürekten teşekkür ediyorum.

 

Kongremizin başarılı geçmesini diliyor, hepinize tekrar sevgi ve saygılarımı sunuyorum. 06/12/2013

 

İbrahim Mart

TMMOB Makina Mühendisleri Odası

Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı