"Mühendislik Yaşam Öyküleri" Paylaşım Programı Devam Ediyor

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Mayıs 2018

MMO Bursa Şubesi’nde "Mühendislik Yaşam Öyküleri"

“TMMOB'nin Demokratikleşme ve Sanayileşmenin Birbirinden Ayrılamayacak Kavramlar Olduğundaki Israrlı Savunması Benim de TMMOB'nin Saflarında Bulunmamın Nedeni Olmuştur”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu tarafından gerçekleştirilen, meslek büyüklerinin genç meslektaşlarla buluştukları, Mühendislik Yaşam Öyküleri programı devam ediyor.

MMO Bursa Şube Yönetim Kurulu Başkanı Vekili Devrim Tutku Ateş’in kolaylaştırıcılığını yaptığı Mühendislik Yaşam Öyküleri’nin ikinci programının konuşmacıları, Makina Mühendisi Mürsel Öztürk ve Makina Mühendisi İsmet Apak, genç meslektaşları ile deneyimlerini paylaştılar.

Çimento sanayinde deneyimli, Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunu olan Makina Mühendisi Mürsel Öztürk, Türkiye Çimento Sanayi’nin Trabzon, Kars ve Balıkesir Çimento Fabrikaları ve Bursa Çimento Fabrikası’nda çalışma yaşamını ve mühendislik tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.

Tekstil sanayinde deneyimli, 2008 – 2012 yılları arasında Uludağ Üniversitesi İnegöl Meslek Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi (Okutman) olan, 1990-2007 yılları arasında Bisaş Tekstil İşletme Müdürü, 1987-1990 yılları arasında Altınmekik Tekstil Fabrika Müdürü, 1973-1987 yılları arasında da Sümerbank İşletme Müh, Şefi, Müdürü olarak çalışan Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makina Mühendisliği mezunu Makina Mühendisi İsmet Apak ise çalışma yaşamını, sosyal yaşamını ve mühendislik tecrübelerini genç meslektaşları ile paylaştı.

Neden ve nasıl mühendis olduklarını, meslek hayatları boyunca neler yaptıklarını,  hangi sektörlerde çalıştıklarını, hangi kademelerde bulunduklarını gençlerle paylaşan Mürsel ve Apak, unutamadıkları mühendislik çalışmalarına yönelik anılarını da katılımcılarla paylaştılar.

Genç meslektaşlarına “mesleğinizi mutlaka sevin” diyen Mürsel Öztürk, “Ben size büyüğünüz olarak, iş yaşamınızda karşılaşacağınız kolaylıkları söyleyemem,  karşılaşacağınız zorlukları söylerim; ama siz bu zorlukları aşarken de size destek olacağımı da söylerim” dedi. İnsanın umutla yaşadığını, mühendis olarak, teknik insan olarak daha kolay, daha verimli, daha ileri teknolojiyi bulmanın önemini belirtti. “Bir insanın övünebileceği en önemli başarısı, bir delilik anında gerçekleştirdiği başarısıdır” diyen Öztürk, genç mühendislere cesur olmalarını ve emeklerini esirgememelerini tavsiye etti.

Mesleğinin kendisine katkısını, bulunduğu katman ve çevresinin değişimine olanak sağladığını Söyleyen İsmet Apak, toplumsal ilişkilerin genişletilmesi ile mesleğe önemli katkısı olmuş insanlara ulaşma imkânı sağladığını ve TMMOB EMO 1986 Elektromekanik sempozyumu için sunum hazırlama aşamasında ülkemizin teknoloji düzeyini gördüğünde yaşadığı üzüntüyü de dile getirdi.

Apak, Spanlap tekniği bilimin tekstil sektörüne uygulanmasının yaşandığı dönemde ülkemizde beslenme (gıda), barınma (konut-inşaat), giyinme tekstil alanlarındaki çalışmaların ötesine geçememiş olduğu gerçeği ile karşılaştığını da söyledi. Teknoloji üreten toplumların demokrasi kavramını ( kısmen de olsa) sindirmiş olmalarının onlarını; güzel sanatlara, bilimsel çalışmalara dolayısıyla da teknolojiyi üreten toplumlara dönüştüğü gerçeğiyle karşılaştığını ifade eden Apak, “Bu nedenle de TMMOB'nin Demokratikleşme ve Sanayileşmenin birbirinden ayrılamayacak kavramlar olduğundaki ısrarlı savunması benim de TMMOB'nin saflarında bulunmamın nedeni olmuştur” dedi.

İşimizin ne olduğu ve nasıl yapılacağı konusunda ki bilgilere ulaşmanın çok önemli olduğunu söyleyen Apak, işletmelerde çok ender karşılaştığımız sorunları ve çözümlerini çok detaylı olarak kayda almayı ve paylaşmayı, daha önce çözümü sağlanmış bu kayıtları inceleyerek sorunları değerlendirmeyi, işletme sorunlarını İnsan-İşletme bağlantısı kurarak incelemek gerekliliğini genç mühendislere tavsiye etti.

Program sonunda MMO Şubesi Üniversite Sanayi İşbirliği Komisyonu Mürsel ve Apak’a katkılarından dolayı teşekkür ederek, toplu hatıra fotoğrafı çekildi.

Bir sonraki Mühendislik Yaşam Öyküleri programı, Makina Mühendisleri H. Savaş Arıkan ve Fikret Çaral’ın deneyimlerini paylaşacağı 21 Haziran 2018 tarihinde MMO Bursa Şube Konferans Salonu’nda gerçekleştirilecek.