Sendikal Örgütlenme ve İş Güvencesi Paneli Gerçekleştirildi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Nisan 2012

Bu Sendikalaşma oranı ile Türkiye`de Sosyal Barış Sağlanamaz

Toplu Sözleşme Yapabilen Sendikalı sayısı 1milyonun altında

"Sendikal örgütlenme önündeki antidemokratik yasalar sürdükçe kayıt dışı istihdam ve yoksulluğun azaltılması söz konusu değildir"

"Mevcut sendikalaşma oranı düşüyor Sosyal Devlet Anlayışı yok oluyor"
 

 TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi'nin BAOB yerleşkesinde düzenlediği "Sendikal Örgütlenme ve İş Güvencesi" panelinin açılış konuşmasını yapan MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart serbestleştirme politikalarının AKP iktidarlığı döneminde üst seviyelere ulaştığına dikkat çekti.

Çalışma yaşamında 2003 yılından itibaren yapılan yasa ve mevzuat değişikliklerinin, 12 Eylül referandumunun ekonomik, sosyal politikaları doğrultusunda emperyalizme bağımlılık ve yapısal uyum programlarının gereğince gündeme geldi?ini vurgulayan İbrahim Mart " Çalışma yaşamıesnekleştirme ve serbestleşme anlayışına göre şekillendirilmiş, sömürünün derinleştirilmesi sağlanmıştır. Bu politikalar; özelleştirme ile kamunun tasviyesine, taşeronlaşmaya, örgütsüzleşmeye ve emekçi kesimlerin hak ve gelir kaybına yol açmıştır" dedi. Çalışanların iş güvencesi, kıdem tazminatları, fazla mesai ücretleri ile sendikal hak ve yetkilerinin kısatlandığının altınıçizen Başkan Mart " 12 Eylül darbesi öncesinde çalışan sayısı 3 milyona yaklaşırken sendikalı sayısı 1.5 milyon iken, 30 yılda nüfus 2 kattan, çalışan sayısı 3 kattan farzla artmış ülke sanayisi büyümüş olmasına rağmen, sendikalı işçi sayısı giderek düşmüştür. Toplu sözleşme yapabilen sendikalar 1milyonun altındadır" diye konuştu.

Kamu çalışanlarının grev- toplu sözleşme sendikal haklarının da tanınmadığını, belirten İbrahim Mart mevcut sendikalaşma oranı ile Anayasa'da tarif edilen 'Sosyal Devlet' anlayışının hayata geçme ihtimali olmadığınının altınıçizdi

Sendika üyeliği oranlarının düşmesinin sosyal problemler olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Başkan Mart mevcut sendikalaşma oranı ile sosyal barış oluşmasının da imkansız olduğunu söyledi. Ulusal İstihdam Stratejisi'nde ve İş İlişkileri Kanun Tasarısında benimsenen yaklaşımlar yüzünden esnek, taşeron, ve güvencesiz çalışma biçimlerinin farklıyasalarla yaygınlaştırılacağının altınıçizen İbrahim Mart " Geçiçi kiralık işçi uygulamasına geçilecek , kıdem tazminatlarıbudanacak, bölgesel asgari ücret uygulamasıile asgari ücret düşürülecek, başta genç işsizler olmak üzere tüm işçi ve emekçiler güvencesiz ucuz emek sömürüsüne tabi tutulacaktır" dedi. Plansız biçimde açılan üniversite ve bölümlerin işsizlik oranını arttırdığının altınıçizen Başkan Mart " İşsizliği planlıbiçimde kullanan kapitalist sistem meslektaşlarımızın, mesleklerimizin piyasanın esiri olmasına yol açmıştır" diye konuştu. Yabancıların Çalışma İzinleri Hakları Kanun değişiklikleri ile TMMOB Yasası'nın 34 ve 35'inci maddeleri ile Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Yasa'nın 1 ve 7'inci maddelerinin uygulanmasının engellenerek yabancı mühendis, mimar ve şehir plancılarının akademik mesleki yeterliliklerini kanıtlamalarına gerek kalmadan çalışmalarının sağlandığınıvurgulayan İbrahim Mart sözlerini şöyle sürdürdü; " 12 Eylül referandumundan sonra bir çok kurum ve yargıda bağımsızlığınıyitirmiştir. AKP iktidarızaten aksayan demokrasiyi tamamen ortadan kaldırmıştır. Meslektaşlarımızın sorunlarının parçasıoldukları işçi ve emekçi sınıfların sorunlarıyla ayrılamaz olduğunu ve çözümünde ortak olacağının bilincindeyiz."

Panel de konuşan ve sendikalaşmanın dünya da buhar enerjisinin ilk kullanıldığı yıllardan itibaren var olduğunu söyleyen Disk Genel Sekreteri ve Birleşmiş Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu "Kapitalizmin yeniliklerine ayak uyduramıyoruz. Her yenilenmede bir parçamızı kaybediyoruz" dedi. Neoliberal politikaların 1980 yılından sonra Türkiye'yi de etkisi altına aldığını ifade eden Adnan Serdaroğlu " 24 Ocak ekonomik dönem politikası modelinin mimarıTurgut Özal'dır. Toplumsal yapı uygun değil ve emek hareketine vurulan bir darbeydi" diye konuştu. Disk "in 1980 yılında kapatılmasıve sendika üyelerinin 1 gece de Türk-İş sendikasına üye yapılmalarının sendikal erozyonun başlagıncı olduğunu belirten Serdaroğlu " 1990 yılında Disk'in tekrar açılması ile sendikalaşmadaki zorluklar daha net görüldü. Türkiye'de özel de sendika açmanın mümkün gözükmediğine dikkat çeken Serdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü; " İş İlişkileri Yasası ile işçilerin hakları silinmeye çalışılıyor. Disk, Kesk,TMMOB,TBP çözümü hep beraber bulacağız.

İş Güvenliği Yasası ile iş yerlerinde 6 ay çalışmış işçinin iş sözleşmesi feshinde kıdem tazminatını 4-8 ay da almasını hedeflediğine dikkat .çeken ÇHD Bursa Şube Başkanı Aslı Evke Yetkin "Yasal güvence iş güvencesini sağlayamadı. Açılan davalar ne yazık ki 4 ay da sonuçlanmıyor. Çoğu zaman iş verene tanınan seçim hakkı kötü şekilde kullanıldı. Pratikte uygulanamayan İş Güvenliği Yasasın da dava sürecinin sadece 4 aylık kısmını tazminat olarak verildiğinin altını çizen Aslı Evke Yetkin ise sözlerini şöyle sürdürdü; ;" İş Sözleşmesi Feshinin sendikal nedenle iptal edildiğini ıspatlama yükü de önceden işçiye yükleniyordu. Ancak Yargıtay tarafından alınan yeni karar da işe başladıktan sonra sendikaya üye olunmasıve 1 ay içinde sözleşme feshine gidilmesi, mevcut sendikadan istifa edip zorla başka sendikaya üye olanların iş fesih davalarıotomatik olarak kabul edilmekte ispata gerek kalmamaktadır."