İş Sözleşmeli Çalışan Mühendislerin Hakları Semineri

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Ekim 2016

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Bursa Şubesi, “İş Sözleşmeli Çalışan Mühendislerin Hakları Semineri” gerçekleştirdi.

MMO Bursa Şubesi konferans salonunda yapılan, iş sözleşmesi unsurları, çalışma süreleri ve rekabet yasağı gibi konuların işlendiği seminer Avukat Aslı Evke Yetkin ve Avukat Halil Ağırgöl tarafından verildi.

Seminere Bursa Barosu Başkanı Gürkan Altun ve Yönetim Kurulu Üyeleri de katıldı.

MMO Bursa Şube Başkanı İbrahim Mart yaptığı açılış konuşmasında, hukuksuzlukların yoğun olarak yaşandığı bir dönem içinde olduklarını belirterek, Makina Mühendisleri Odası olarak, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Baro gibi örgütlerle hukuksuz uygulamalara karşı birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Bursa`da 7500`ü aşan üyelerinin bulunduğunu söyleyen Mart, üyelerin %85`inin sözleşmeli olarak çalıştığını, %10`unun Serbest Mühendis Müşavir olarak çalıştığını ve %5`inin de emekli olduğunu ve sözleşmeli çalışan mühendislerle ilgili ciddi sorunlar olduğunu belirtti.

Anti demokratik uygulamalar sonucunda meslektaşlarının karşılaştıkları hukuki sorunların çözümlerinde oda olarak her türlü desteği verdiklerini söyleyen Mart, sunum yapan hukukçulara, seminere katılan katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

Avukat Aslı Evke Yetkin yaptığı sunumda iş sözleşmelerinin tanımı ve önemini anlattı. İş sözleşmelerinin imzalanmadan çok dikkatli incelenmesi gerektiğini belirten Evke Yetkin çalışma süresinin, ücret ödeme döneminin, işin niteliğinin, görev tanımlarının ve sözleşmenin feshi halinde tarafların sorumluluklarının iş sözleşmesinde belirtilmesi gerektiğini ifade etti.

4857 sayılı iş kanununa göre iş sözleşmesi türlerini anlatan Evke Yetkin, iş sözleşmelerindeki cezai şartların, kıdem ve ihbar tazminatının önemlerinin altını çizdi.

Avukat Halil Ağırgöl, çalışma süreleri, fazla mesai ücreti ve rekabet yasağı konularının sunumunu yaptı. 4857 sayılı iş kanununa göre çalışma sürelerini anlatan Ağırgöl, olması gereken ve var olan çalışma sürelerini açıkladı.

Ara dinlenmesinin ne olduğunu, gece süresi ve gece çalışmalarını anlatan Ağırgöl, işçilerin gece çalışmalarının 7,5 saati geçemeyeceğini ifade etti. Haftalık 45 saati aşan çalışmaların fazla mesai olduğunu söyleyen Ağırgöl, fazla mesai ücreti konusunda temel prensipleri katılımcılara aktardı.

Rekabet yasağının tanımı ve önemini belirten Ağırgöl, rekabet yasağı sözleşmesini, rekabet yasağı koşullarını, rekabet yasağına aykırı davranışların sonucunda neler olacağını ve rekabet yasağının sona ermesi başlıklarını anlattı.

Seminer soru-cevap bölümüyle son buldu.