TMMOB Bursa İKK Myrliea Antik Kent ile İlgili Basın Açıklaması Gerçekleştirildi.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Mart 2014

Yaklaşık 2 yıldır yürüttüğümüz bir mücadele var. Tarihimizi inşaat ve AVM sevdasına terk etmemek için sürdürdüğümüz bir mücadele bu. Mudanya ilçesinde yer alan, yıllardır herkes tarafından bilinmesine rağmen herhangi bir çalışma yapılmadan kaderine terk edilen antik kentin liman tesisleri üzerinde yapılan AVM inşaatından bahsediyoruz. Halkımızın ve kamu kurum ve kuruluşlarının gözü önünde tarihin üzerine beton dökülen AVM inşaatından bahsediyoruz. Yapılan onca mücadeleye rağmen, açılan davaya rağmen, alınan hukuksuz kararlarla yürütülen AVM inşaatından bahsediyoruz. 

 

Bildiğiniz gibi Platform üyeleri olarak geçtiğimiz yıl hukuki bir süreç başlatmıştık. Myrliea antik kenti üzerinde inşaatın devamını sağlayan Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu`nun kararının yürütmesi mahkeme tarafından durdurulmuştu. Geçen hafta bilirkişi incelemesinin gerçekleştiği davada; hepimiz umutla yanlıştan dönülmesini, rant uğruna tarihi değerlerimizin yok olmasının önlenmesini beklerken, önce Mudanya Belediye Meclisi`nde, sonrada Büyükşehir Belediye Meclisi`nde onaylanan, buradan da Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu`nun onayına gönderilen imar planı değişikliği, antik kentin tamamını çok katlı yapılaşmaya açacak ve hukuki süreci boşa çıkaracak bu girişimi şaşkınlıkla izlemekteyiz. 

 

Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 1992 tarihinde arkeolojik sit alanı ilan edilen, 2010 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü`nün izni ile Uludağ Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi, Arkeoloji Bölüm tarafından yüzey araştırması yapılarak "Bölge Koruma Kurulu`na SİT sınırlarının genişletilmesi konusunda başvuruda bulunulmasına" karar verilen, fakat bu rapora rağmen 2010 ve 2011 yıllarında sit alanında hiçbir yeniden değerlendirme yapılmayan bu alan, önce AVM inşaatı ile tahribata uğratıldı; şimdi ise 5 kata kadar varan imar hakları ile tamamen yapılaşmaya, betonlaşmaya açılıyor. Mudanya Belediye Meclisi ve Büyükşehir Belediye Meclisi`nde onaylanan plan değişikliği, ülkemizde inşaat sermayesinin ne kadar aç gözlü ve hukuk tanımaz olduğunu bir kez daha gözler önüne sermektedir. Gerek AVM inşaatının bulunduğu alanı gerekse güneyinde yer alan "Myrleia Antik Kent"nin tamamını kapsayan imar planı değişikliği ile RANTIN, tarihi değerlerimizin önüne geçtiğini bizlere göstermektedir.

 

Daha önce AVM yapılmasına ilişkin aldığı kararın yürütmesi durdurulan Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu`nu şimdi daha büyük bir sorumluluk bekliyor. Uygun bulunmak için Kurula gönderilen imar planı 2 açıdan büyük önem taşımaktadır. 

 

Bunlardan birincisi, hala hukuksal süreci devam eden AVM inşaatının, bu plan onaylanırsa hukuka çalım atmak suretiyle temize çıkacağı gerçeğidir.  Daha önce AVM inşaatına ilişkin aldıkları kararın mahkemece yürütmesinin durdurulması karşısında Kurulun bu konuda nasıl bir yol izleyeceğini merakla beklemekteyiz. Koruma Kurulu kararında diretip AVM inşaatını aklayacak mıdır, yoksa en azından mahkeme sürecinin bitmesini bekleyip hukuk devleti olmanın gereklerini yerine getirecek midir? 

 

Diğer bir önemli husus Mudanya yolunun güneyinde bulunan arkeolojik alanın imara açılması ile ilgilidir. 20 yıldır kazı çalışması yapılmayı ve bunun için bütçe bekleyen bu alan, bilimsel araştırma ve veriler olmadan, antik kentte oluşabilecek tahribatlar göz önünde bulundurulmadan, sermaye çevrelerinin baskısına terk edilecek midir?

 

Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulu`nu sorumlu davranmaya ve yapılmak istenen plan değişikliğini reddetmeye çağırıyoruz.

 

Bizler Myrliea Antik Kent Platformu olarak bir kez daha söylüyoruz; 

 

Antik Kent ve çevresindeki tarihi değerler ortaya çıkarılıp açık hava müzesi olarak, başta Bursa olmak üzere tüm dünyanın hizmetine sunulması için mücadele etmeye devam edeceğiz. 

 

Saygılarımızla.19.03.2014

 

                                                                                                                             TMMOB BURSA İL KOORDİNASYON KURULU