TMMOB İçin 5-9 Nöbetteyiz

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Bursa Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

24 Aralık 2012

Bursa'da mühendis, mimar ve şehir plancılar, TMMOB Yasası değişiklik taslağını protesto etmek için 24 Aralık 2012 Pazartesi günü 17.00-21.00 saatleri arasında BAOB Yerleşkesi önünde meşaleli nöbet tuttu. "TMMOB için 5-9 Nöbetindeyiz" teması ile gerçekleştirilen eylemde Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli bir açıklama yaptı.

 

KENTLERİMİZİN, KIYILARIMIZIN, DOĞAL YAŞAM ALANLARIMIZIN YAĞMALANMASINA KARŞI,
BİLİMİ VE TEKNİĞİ HALKIMIZIN HİMETİNE SUNMAK İÇİN
TMMOB İÇİN " 5 - 9 NÖBETİ"NDEYİZ

AKP iktidarı, TBMM gündemine getirmek üzere hazır tuttuğu, torba yasa niteliğindeki kanun Taslağı ile TMMOB'yi tasfiye etmeye yönelik bir adım atmak üzere. Diktatörlere has bir yöntem olan "herkes adına karar verme" yetkisini kendisinde gören AKP, "ileri demokrasinin" bir gereği olarak TMMOB'nin iradesini, muhataplarını ve bileşenlerini yok sayarak TMMOB Yasası'nı değiştirmeye hazırlanıyor.

TMMOB'yi bölerek, parçalayarak, etkisiz ve yetkisiz bir hale getirmeyi hedefleyen torba yasa aynı zamanda derelerden kıyılara, meralardan madenlere, tarım arazilerinden kentlere kadar tüm yaşam alanlarını sermayenin talanına açacak olan alt yapıyı da düzenlemek için hazırlanmış durumda. Bu düzenleme ile halka ait olan her şeyin sermayenin yağmasına açılması ve bu sürece toplumsal-kamusal fayda adına direnen, izin vermeyen TMMOB'nin etkisizleştirilmesi hedefleniyor.

AKP iktidarı ve rant çevreleri TMMOB'yi ele geçirerek diledikleri gibi arka bahçeleri haline getirmeyi başaramadıkları için şimdi de tepeden yasamızı değiştirerek örgütümüzü güçsüz, etkisiz, yetkisiz bir hale getirmeye çalışıyorlar.

2009 yılında Devlet Denetleme Kurulu (DDK) raporu ile başlayan ve 2011 yılındaki Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile bugüne kadar  Resmi Gazete'de yayımlanan toplam 162 adet mevzuat, doğrudan ya da dolaylı olarak meslek alanlarımıza ilişkin düzenlemeler, ülkenin buram buram rant kokan politikalarla bir şantiye alanına dönüştürülmesi ve Birliğimiz ve Odalarımızın etkisizleştirilmek  istenmesi   sürecin temel karakteristiği olarak iç içe yürütülüyor.

Bunun en son örneği geçtiğimiz günlerde gerçekleşti, 2003 yılında özelleştirme kapsamına alınan otoyollar ve köprüler, düne kadar kamunun varlığı iken bugün özel şirketlerin varlığı haline getirildi.. Toplum her özelleştirme işlemi ile hem toplumsal varlığını kaybediyor, hem de topyekun müşteri sıfatıyla satılmaya devam ediyor.

Öte yandan; 2012/12 nolu Bakanlık genelgesiyle "mühendis ve mimarların odalarına denetim yaptırmaları yasaklanmış, üye kayıt belgesi ve sicil durum belgesi sunan meslek mensuplarının projelerinin alınmaması, alınır ise hem belediye hem de oda yöneticileri hakkında doğrudan yargı yoluna başvurulması" İçişleri Bakanlığı'na, 81 ilin valiliklerine ve büyükşehir belediye başkanlıklarına dağıtımı yapılarak bildirildi.

Meslek odaları yöneticileri hakkında yargıya başvurma bildirimi yöneticilere açık tehdittir. İnsanların tüm yaşamında gıdadan yapıya, tekstilden soluduğumuz havaya kadar mühendislik ve mimarlık hizmeti yer alırken mühendislik ve mimarlık hizmetinin denetim dışına itilmesinin gerekçesi kamu yararına değildir. Bakanlık, Odaları tehdit etmektedir ancak asıl tehdit topluma yöneliktir. Denetimsiz sunulan hizmetin toplum açısından sonuçları ağır olacaktır. Bu iki örnek dahi hükümetin niyetini ve TMMOB'ye  saldırma gerekçesini açıkça özetlemektedir.

Onlar, medya haberlerinde de ifade edildiği üzere özelleştirmelere, rant ve talan projelerine engel olan TMMOB'ye "neşter" atmak istiyorlar. Çünkü onlar, iktidarın arka bahçesi olmuş, ranta, talana, yağmaya, özelleştirmeye karşı sessiz kalan bir TMMOB istiyorlar.

TMMOB ve bağlı meslek odaları ile tüm üyeleri; ülkemiz üzerinde oynanan bu oyunun farkındadır. Siyasi otorite  on yıllık iktidarı süresince, "ileri demokrasi" diyerek özgürlükleri yok etti ve"özgürlük" diyerek korku imparatorluğu oluşturdu. Şimdi de kentsel dönüşüm diyerek kentlerimiz, kıyılarımız, ormanlarımız, doğal ve kültürel kaynaklarımız yok edilmek isteniyor. İşte bu nedenle TMMOB ve bağlı meslek Odaları, susturularak parçalanmak ve yandaş kuruluşlar haline dönüştürülmek isteniyor.

Ancak, tarihi mücadele ve başarılarla dolu TMMOB, bugün de AKP' nin bu akıl ve bilim dışı politikalarına  teslim olmayacak, diz çökmeyecektir.

Bugün TMMOB' nin bu mücadelesi tüm Türkiye' ye dalga dalga, alev alev yayılıyor.

Bizlerde bu mücadeleye Bursa' dan ateşimizle, çığlıklarımızla katılıyoruz.

TMMOB Bursa İKK olarak, bu gün burada; kentlerimizin, Kıyılarımızın, Doğal Yaşam Alanlarımızın Yağmalanmasına karşı, Mesleğimizi ve Meslek alanlarımızı yok etmek isteyenlere karşı, Bilimi ve Tekniği Halkımızın hizmetine sunmak için, TMMOB için on gün sürecek olan 5-9 nöbetine başlıyoruz.

Bizler, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancılarının sesi kısılırsa, ülkemizin sesinin kısılacağını biliyoruz.

Bizler, Sesimizi kıstırmayacağız, teslim olmayacağız

Şimdi sesimizi dahafazla yükseltme zamanı.

Şimdi geleceğimize sahip çıkma zamanı.

Bizler, bu yağmaya ve saldırıya karşı sonuna kadar direneceğiz;

Sonunda kazanan ülkemiz ve halkımız olacaktır.

  

Saygı ile kamuoyuna duyurulur.

Fikri DÜŞÜNCELİ
TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu
Sekreteri