HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİ PARA KAZANAMIYOR.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Ekim 2010

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakcı, Türkiye'de hayvan yetiştiricilerinin para kazanamadığını söyledi.

TMMOB Haftası Etkinlikleri kapsamında Makina Mühendisleri Odası 7. Yıl Salonu'nda ''Hayvancılık Politikaları: İthalat çözüm mü?'' konulu bir konferans veren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kaymakcı, bütün hayvansal ürün üretiminde gerilemeler yaşandığını, Türkiye'nin hayvansal ürünler açısından ithalatçı bir ülke durumuna geldiğini kaydetti. Türkiye'nin deri sektöründe dünyanın sayılı ülkelerinden biri sayılırken hayvan sayısının azalmasından dolayı deri ithal eder hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Kaymakcı, ''Hayvansal ürünlerde üreticinin eline geçene bakarsak bir miktar kırmızı ette artış var ama diğer tüm ürünlerde önemli gerilemeler var. Türkiye'de artık hayvan yetiştiricisi para kazanamıyor. Her hayvan ithalatı Türkiye'de hayvansal üretimi olumsuz olarak etkiliyor''dedi. Kaymakcı kırmızı et fiyatının artışının temel nedeni Türkiye'de koyun, keçi, sığır sayısının hızla azalmasına bağlı üretim düşüklüğü olduğunu belirterek, ''Bu durdurulmadıkça sorun büyüyerek devam edecektir. İthalat kesinlikle çözüm değildir. Yapılan her ithalatta yetiştiriciler fakirleşiyor, hayvan sayısı azalıyor ve hayvan üretimimiz düşüyor'' dedi. Kaymakçı, platformu oluşturan kuruluşların temsilcileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin hayvancılık açısından zor günler yaşadığını, tarihinde ilk defa Kurban Bayramı için yurtdışından kurbanlık ithal edeceğini söyledi. Hayvan yetiştiricilerinin Türkiye'deki et bunalımının nedeni olmadığını dile getiren Kaymakçı, uygulanan yanlış tarım ve hayvancılık politikaları nedeniyle ülkedeki hayvan varlığının çok azaldığını, ithalatla birlikte bu sorunun katlanarak büyüyeceğini bildirdi. Kaymakçı, ''et krizinin'' tetikleyicisi olarak 2008-09 sezonunda yağsız süt tozlarının buzağı maması olarak ithal edilmesiyle sanayicinin bunlara yönelmesi ve böylece çiğ süt fiyatlarının 35 kuruşlara düşmesi ve bunun sonucunda da hayvan yetiştiricilerinin 1 milyona yakın anaç ineği kesimlik olarak kasaba yollamasını gösterdi. Anaçların kasaba gitmesinin 2 milyon süt, 900 bin buzağı kaybına yol açtığını anlatan Kaymakçı, ''Kırmızı et fiyatının artışının temel nedeni Türkiye'de koyun, keçi, sığır sayısının hızla azalmasına bağlı üretim düşüklüğüdür. Bu durdurulmadıkça sorun büyüyerek devam edecektir. İthalat kesinlikle çözüm değildir. İthalat bütün hayvan yetiştiriciliğini olumsuz etkilemektedir, etkileyecektir. Çünkü yapılan her ithalatta yetiştiriciler fakirleşiyor, hayvan sayısı azalıyor ve hayvan üretimimiz düşüyor. İthalat AB ve ABD'li firmalara ve ithalat lobisine yarıyor. Onlar zenginleşiyor, bizim hayvancılıkla geçinen insanımız fakirleşiyor'' diye konuştu.