İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK ENERJİYİ VERİMLİ KULLANABİLMEK PROJESİ`NİN AÇILIŞ TÖRENİ YAPILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

27 Mart 2013

Denizli Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve TMMOB Makina Mühendisleri Odası?nın birlikte yürüttüğü enerji ve enerjinin verimli kullanımı ile ilgili bilincin arttırmasını hedeflenen ?Enerjiyi Verimli Kullanabilmek? projesi Doğan Demircioğlu Emsan İlkokulu?nda yapıldı.

Seminerde öğrenci ve velilere enerji verimliliği ile ilgili bilinçlendirme sunumu yapıldı. Açılış konuşmasında, Şube Yönetim Kurulu Başkanı Polat Ferhat Arıkan, enerjinin insan yaşamının vazgeçilmez parçası olduğuna değinerek dünyada kullanılan enerji kaynaklarındaki en büyük payın yüzde 85 fosil yakıtlar oluşturduğunu söyledi. Yer altındaki kaynakların miktarlarının sınırlı olduğunu kullanıldıkça tükenmekte olduğuna dikkat çeken Arıkan, "bu yakıtları devam ettikçe dünyadaki petrolün 42 yıl, kömürün 122 yıl ve doğalgazın 60 yıl sonra biteceği ifade edilmektedir. Her yıl yüzde 5 civarında artan birinci enerji tüketilmektedir. Yapılan araştırmalarda binalarda tüketilen enerjilerde yüzde 30 tasarruf sağlanabileceğini gösterebilmektedir. İthal edilen kömür bütçeyi zora sokmaktadır. Enerjiyi karşılamak için çevreye zarar verilmektedir. Amacımız bu enerjiyi en az zararla elde edebilmektedir. Bizlere büyük görevler düşmektedir. Başta öğrenciler olmak üzere herkese uyarıda bulunmak istiyorum. Bizler birey olarak enerjiyi daha verimli kullanarak ve gereğinden fazla tüketilmesini önleyerek soluduğumuz havanın daha temiz sağlıklı olması katkı sağladığımızı, atmosfere daha fazla karbondioksit atılarak yeryüzünün sıcaklığının yükselmesine, sel felaketlerinin olmasına, buzulların erimesine sebep olan süreci yavaşlatmaya katkıda bulunduğumuzu unutmamalıyız. Son yıllarda küresel ısınmanın ağır sonuçlarının görülmesi üzerine enerji tasarrufu kavramının önemi daha da artmaktadır. Enerji verimliliği, yaşam standartlarını üretimi azaltmadan enerjiyi daha az kullanmaktır. Günlük hayatımızın ayrılmaz parçası olan ısıtma, soğutma, aydınlatma ve ulaşım karşılarken basit önlemler alabiliriz. Alınan önlemlerin bazıları size çok basit görülebilir. Uygulandığında büyük miktarda enerji tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır. Öncelikle alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekmektedir. Bu da küçük yaşlarda eğitime dayanır" dedi.

ENERJİ, İNSAN HAYATININ VAZGEÇİLMEZ PARÇASI

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, enerjinin insan hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek ulaşım, haberleşme, ısıtma, aydınlatma ve her türlü üretim sektöründe temel dayanak enerji olduğunu söyledi. Enerjinin zamanında, kesintisiz, güvenilir ve çevreye uyumlu temin edilmesinde önemli olduğunun altını çizen Akgül, "Enerji verimliliğine ve enerji tasarrufuna da büyük çapta ağırlık verilmesi gerekmektedir. TMMOB Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi`yle müşterek yaptığımız projenin ortak amacı enerjinin günümüzde en kıymetli değer ve varlık olduğunun öne çıkarılması ve enerjinin iktisatlı kullanımı gerektiği hususunda bilinç oluşturmasıdır. Denizli`de 950 bin nüfusun 181 bin 600`ünü örgün eğitimdeki öğrenciler oluşturmaktadır. Okullarda ağırlıklı yapılacak eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarıyla hem öğrenciler bulundukları ortamda enerji tasarrufuna dikkat edecekler, hem de her öğrenci bu enerji verimliliği elçisi olarak velilerini bilgilendirip, enerji tasarrufu konusunda yönlendirmede bulunacaklardır. Okullarda, evlerde, işyerlerinde, imalat ve hizmet sektöründe enerji tasarrufu amacıyla lüzumsuz cihaz çalıştırılmaması, fuzuli lamba yakılması öncelikli olarak sağlanmış olacaktır. Enerjinin sağlanmasında Milli servetimizin dışarıya gitmemesi ile birlikte enerjinin verimli üretilmesi ve kullanılmasında çalışmasının yararlı olmasını diliyorum" dedi.

ISI YALITIMI KONUSUNDA YAPILMASI GEREKENLER

Öğrenciler için hazırlanan ?Enerjiyi Verimli Kullanabilmek` sunumunu Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barbaros Çam yaptı. Sunumda Çam, günlük hayattan örnek vererek anlatılanları her zaman kullanılmasını istedi. Evimizdeki yüksek miktarda gelen faturaları oluşturan giderlerin, ısınma, elektrik ve su geldiğini belirten Çam, ısın yalıtımı konusunda neler yapılması gerektiğini anlattı. Isı yalıtımında yaparak enerjiyi yüzde 75 kullanabileceğini vurgulayan Çam devamında şöyle konuştu: "2017 yılına kadar binalarımızda ısı yalıtımı yapılmak zorundadır. 3-4 yıldır çok yoğun bir biçimde devam ediyor süreç. Ülkemizde kullanılan enerjinin yüzde 34`ü binalarımızdan kaybediliyor. En büyük kazancımızda bu binalarımızdan olacaktır. Çift cam dediğimiz camlar kullanıyor. Hava dışarıdan içeriye girmemesi için silikonla kapamalar yapılıyor. Hava sızıntısını önlemeye çalışıyoruz. 2012 yılında başlayan evlerimizde kullanmak zorunda olduğumuz termostatik vanalar var. Ev çok sıcak olduğu zaman camlarımızı açmamız gerekiyor. Bu vanalar sayesinde istediğimiz sıcakları evimizde ayarlayabiliyoruz. Aydınlatma konusunda da her yerde kullanıyoruz. En çok şikayet konularından bir tanesi elektrik lambalarınızı söndürmeleriniz konusundadır. Bu da ciddi bir tasarruf söz konusudur. Eskiden yuvarlak ampuller vardı, şimdi tasarruf ampulleri var bu da yüzde 85 varan tasarruf sağlıyor."

Seminerin ardından öğrencilere ?Enerjiyi Verimli Kullanabilmek` isimli kitap dağıtıldı.