KOBİ'LERDE AR-GE'NİN GELİŞİMİ TARTIŞILDI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Mayıs 2013

Teknoloji ve ARGE Komisyonu faaliyetleri kapsamında Şubemiz tarafından 13 Mayıs 2013 tarihinde ?KOBİ?LERDE AR-GE?NİN GELİŞİMİ? konulu bir panel gerçekleştirildi.

Moderatörlüğünü GERMAK Mühendislik Genel Müdürü İsmail Hakkı Gerelioğlu `nun yaptığı toplantıya konuşmacı olarak PAÜ Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aşkıner Güngör,  Denizli Çimento Genel Müdürü Yusuf Ziya Bekiroğlu ve KOSGEB Denizli İl Müdürü Selim Erkoç katıldı.

Toplantıda ilk söz alan Prof. Dr. Aşkıner Güngör AR-GE ve inovasyon hakkında bilgiler vererek bunların KOBİ`ler için önemine değindi. İşletmelerin %99.9`unun KOBİ olduğunu belirten Güngör; " Toplam istihdamın % 78`ini KOBİ`ler oluşturuyor. Katma değerin % 55`ini yine KOBİ`ler oluşturuyor. Toplam satışların % 65,5`ini KOBİ`ler oluşturuyor. Toplam ihracatın % 56`sını KOBİ`ler oluşturmaktadır. KOBİ`lerin varlıkları kadar sürdürebilirleri bizim için önemlidir. KOBİ`lerin hassas bir yapıya sahip olduklarını görüyoruz. Terzi işçiliği yapıyor çoğu, yani siparişe dayalı üretim yapıyor. Çok sayıda rakibi var çünkü küçük işletmelerin sayıları da çok fazla. Müşteri ile doğru bilgi paylaşımında elleri çok güçlü değil ama onlar için çok önemlidir. Sipariş üzerine üretim yapıyorsanız müşteriyi doğru anlamalı ve onla doğru iletişim kurmalısınız. Burada KOBİ`ler açısından sıkıntı gözüküyor. Kendini denetleyen organizasyon halinde odaklanmış KOBİ`lerin, büyük şirketler gibi başarılı olduğunu düşünüyoruz. Emekle gelişme evresine geçen KOBİ`lerin genel yapısına baktığımız zaman; fiyatlandırma politikaları, sağlıklı bütçe yapmak,  kısa orta uzun vadeli plan yapma konusunda başarılı olamadıklarını görüyoruz. Diğer bir sorun ise, üretime odaklanmaları yani her türlü satışın kaçmamasını referans alan, biz bu işi kaçırmamalıyız diye yaklaşan KOBİ anlayışı oldukça yaygındır. Her şeye evet diyen ama o işlerin altından bir türlü kalkamayan, müşteriyle sürekli kavgalı olan, malzemesini yürütemeyen, süreçlerine hâkim olamayan bir yapı ortaya çıkıyor. Gelişme sürecinde çok hassas bir yapı çoğu bu dönemi tamamlayamıyor. Doğru nitelikli elemanda barındırmayan KOBİ`ler, işin gerçeği bindikleri dalı çok hızlı kesmeye başlıyorlar ve kısa vadede karı alalım gidelim diye düşünüyorlar" dedi. Denizli özelinde bu konuda yaptıkları araştırmalar ile ilgili de bilgiler veren Güngör AR-GE ve İnovasyon konusunda KOSGEB ve üniversitelere çok iş düştüğünü de sözlerine ekledi.

Toplantıda ikinci olarak söz alan Denizli Çimento Genel Müdürü Yusuf Ziya Bekiroğlu Denizli Çimentonun kuruluşu ve bu güne kadar yaşadığı gelişimler hakkında bilgi verdi. Bekiroğlu konuşmasında bu güne kadar yaptıkları AR-GE çalışmaları hakkında bilgiler vererek; " Kurum olarak AR-GE`ye büyük önem veriyoruz. Örneğin sülfata dayanıklı çimento üretimi gerçekleştirdik. Denizli`nin jeotermal sularının çok olması nedeniyle böyle bir çalışma yaptık ve başarılı olduk. Öte yandan Türk tipi çimento üretimini TS 13353 kodu ile gerçekleştirdik. Bu üretimde yüzde 8-10 arasında enerji tasarrufu sağladık. Ayrıca nükleer santrallerin yapılışında kullanılan ısıya dayanıklı çimentolar ürettik. Ancak bu ürünümüzü piyasa fiyatlarının üzerinde ve tonu 100 $ civarında olduğu için piyasaya sunmadık" dedi. Bekiroğlu konuşmasını " ancak teknolojilerini geliştiren ülkeler bağımsızdır " sözleri ile tamamladı.

Son olarak söz alan KOSGEB Denizli İl Müdürü Selim Erkoç`ta kurum olarak KOBİ`lere verdikleri AR-GE ve İnovasyon destekleri hakkında bilgiler vererek, bu desteklerden yararlanma şartlarını anlattı. Toplantı soru ve cevaplarla sona erdi.  Toplantı sonunda Denizli Çimento Genel Müdürü Yusuf Ziya Bekiroğlu`na MMO Denizli Şube Yönetim Kurulu Başkanı Bolat Ferhat Arıkan, KOSGEB Denizli İl Müdürü Selim Erkoç`a MMO Denizli Şube Yönetim Kurulu Başkan Vekili Barbaros Çam, Prof. Dr. Aşkıner Güngör`e Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güven Dokumacı, GERMAK Mühendislik genel Müdürü, Moderatör İsmail Hakkı Gerelioğlu`na CHP Eski İl Başkanı Mehmet Ali Orpak günün anısına birer plaket verdi.