TMMOB HAFTASINI KUTLADIK.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

25 Ekim 2010

Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) kuruluşunun 56. yılında Denizli'de de çeşitli etkinliklerle kutladık

TMMOB Haftası nedeniyle Denizli Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk koyarak bir basın açıklaması yaptık. TMMOB Denizli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ömer Duysal tarafından okunan basın açıklamamız şu şekilde: Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'nin ilk Genel Kurul tarihi olan 18 Ekim 1954 gününü kapsayan hafta "Mühendislik Mimarlık Haftası" olarak kutlanmaktadır. Yani bir başka deyişle bu hafta bizler için TMMOB haftasıdır...

Aradan geçen bu 56 yıllık süreçte TMMOB gerek ulusal politikalar üretme, gerekse mesleki ve toplumsal sorumluluğunu yerine getirmek konusunda Türkiye tarihinde özel bir yere sahip olmuştur. Çünkü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği; Emekten ve halktan yanadır. Örgütsel bağımsızlığını her koşulda korur. Gücünü sadece üyesinden ve bilimsel çalışmalardan alır. TMMOB; Meslek ve meslektaş sorunlarının, ülkenin ve halkın sorunlarından ayrılamayacağını kabul eder. Karar alma süreçlerinde demokratik ve katılımcıdır. Bağlı Odaları ile birlikte mühendis, mimar ve şehir plancılarının meslek alanlarını düzenler, üyesinin ve halkın çıkarlarını korur. Sanayileşme ve demokratikleşme alanlarında durum tespitleri yapar, politikalar ve çözüm önerileri üretir. TMMOB, Ülkenin demokratikleşmesi için çaba sarf eder. Kamuoyu oluşturmaya yönelik çalışmalar içinde tartışmasız yer alır. Demokratik kitle örgütleri ve sivil toplum örgütleri ile ilkeli ve demokratik işbirliği içerisindedir.

Bu ilkeler ışığında bugün de burada söyleyecek sözümüz var. Bugün -ki özellikle son 10 yılda daha da artan bir şekilde hayata geçirilen - özelleştirmeler nedeni ile devlet üreten ve düzenleyen olma özelliğinden hızla uzaklaşmıştır. Kamu hizmetleri küresel sermaye ve yerli uzantıları için bir rant alanına dönüştürülmüş, bunun sonucu olarak ta; vatandaşlık kavramı müşteri kavramı olmuştur. Sadece kar mantığı ile uluslararası sermayeye göre yeniden yapılandırma; mesleğimizi de olumsuz etkilemekte, mesleki kazanımlarımız yok edilmektedir. Yukarıda saydığımı ilkelerimiz ışığında hareket eden TMMOB örgütlülüğümüz, etkisizleştirilme ve işlevsizleştirmeye yönelik saldırılarla karşı karşıya kalmaktadır.

 

Bizler bu gelişmelerin ve bunun sonuçlarının neler olacağının farkındayız. Bizler; 'daha çok demokrasi', 'gerçek demokrasi' , 'darbelerle hesaplaşma' söylemleri ile hayata geçirilmeye çalışılan değişikliklerin gerçek amacının farkındayız. Bir taraftan yargı bağımsızlığı yok edilmeye çalışılırken bir taraftan 12 Eylül'ün ürünü olan YÖK'ün güçlenerek korunması bu amacı açıkça ortaya koymaktadır. Darbecilerle hesaplaşma söylemleri ile iktidar olanların, muktedir olduklarında başta YÖK gibi anti-demokratik kurumlardan hiç rahatsızlık duymaması ve kendi amaçları için kullanması bugün üzerinde en çok düşünülmesi gereken konuların başında gelmektedir. Öte yandan plansız, hesapsız ve altyapısız bir şekilde sadece siyasi rant uğruna her kente bir üniversite mantığı da mesleğimizin geleceği açısından da büyük tehlikedir.

 

Bugün maalesef ülkemizin ve Denizlimizin sorunları giderek artmaktadır. Bunları burada tek tek saymak istemiyoruz. Ancak burada çok iyi bilinmesini istediğimiz bir nokta var. Bizler TMMOB ve bağlı Odaları olarak ;

Toplumdan soyutlanmış seçkin mühendis ve mimarların örgütü değil, aksine toplumun içinde yer alan, onun bir parçası olarak toplumla etkileşim içindeyiz.

Bizler aklın ve bilimin ışığında, başka bir Türkiye'nin mümkün olduğunu biliyoruz.

Bizler egemenler ve egemenlerin söylemlerine ters düşmeme anlayışlarını reddeden; aksine, halkın ve üyelerinin çıkarları için var olan bir yapıyız.

Bizler TMMOB ve bağlı odalar olarak; bizlere yapılan tüm saldırılara, haksız eleştirilere, sindirme politikalarına karşın inandıklarımızı her ortamda dile getirmeye devam edeceğiz. 56 yıllık tarihi boyunca ülkenin ve üyelerinin sorunlarını temel varlık sebebi sayan TMMOB olarak geçmişindeki cesur, devrimci ve demokrat tavrımızı bundan sonra da sürdüreceğiz Bizlerin TMMOB olarak bunu başaracak gücümüz ve kararlığımız olduğunu buradan bir kez daha duyuruyor, bu duygu ve düşüncelerle hepinize saygılar sunuyorum.