X. DÖNEM`İN İLK ŞUBE DANIŞMA KURULU TOPLANTISI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Denizli Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

14 Temmuz 2014

X. Dönem`in ilk Şube Danışma Kurulu toplantısı 12 Temmuz 2014 tarihinde 75 üyemizin katılımıyla Makina Mühendisleri Odası Denizli Şubesi İ. Yener ACAR Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

 

Şube Yönetim Kurulu Başkanı Tefik DEMİRÇALI`nın konuşması:

Değerli arkadaşlar

Şubemiz Yönetim Kurulu`nun göreve geldiği Ocak 2014 tarihi itibariyle yapılan ilk Danışma Kurulu toplantısına hoş geldiniz.

Kentimiz ve ülkemizde yaşanmakta olan hareketli siyasal ve sosyal olayların gündemi işgal ettiği bir süreçte toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle, son altı ay içinde gelişen olaylar, bunların kentimize yansımaları ve meslek örgütümüzü ilgilendiren boyutlarını kısaca özetlemek istiyorum.

Son bir yılı aşkın sürede, Teoman Öztürk` ün "Meslek ve Meslektaş Sorunları, ülke ve toplum sorunlarından ayrı tutulamaz" ilkesinden hareket edilerek çatı örgütümüz TMMOB` nin Taksim Gezi Parkı direnişi, ODTÜ direnişi, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmaları ve Soma`da, ülkemiz madencilik tarihinin en büyük katliamında halktan yana taraf olduk.

Gezi Direnişinin birinci yıldönümünde yine örgütümüzün etkin olduğu bir protestolar dizisi içinde yer aldık. Tüm bunlar, genel olarak ülkemiz tarihinde son zamanlarda yaşanan olağanüstü bir yılın geride bıraktığı olaylardı.

Meslek örgütümüzü ve bizleri doğrudan ilgilendiren boyutuyla bakmak gerekirse, her şey 2011 genel seçimleri arifesinde Hükümetin, Bakanlar Kurulu adına Cumhurbaşkanı`ndan 3 Mayıs tarihli altı ay süreli Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi almasıyla başladı. Çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile Örgütümüz ve siyasal iktidar arasında yıllardır devam eden mücadele daha açık ve çetin hale getirildi.

Hükümet, 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameden başlayarak, adım adım TMMOB ve çatısı altındaki meslek örgütlerimizi etkisizleştirme, boyunduruğu altına alma ve meslek alanlarını daraltma girişimini başlattı.

 

 

 

 

 

Yetkisini çok daha köklü yasal düzenlemelerden alan TMMOB ve örgütümüz, bu durumu kolayca içine sindiremezdi. Ayrıca mesleğimizin teknik boyutu yanında, ahlaki ve toplumsal sorumluluğumuz gereği, tüm bu girişimlere seyirci kalınamazdı. Nitekim uzun yıllara dayanan mesleki ve toplumsal mücadele içindeki deneyimlerimizle bu süreç içinde hala aynı örgütsel mücadeleyi devam ettirmekteyiz. Gezi`de bu nedenle etkin olarak var olduk. ODTÜ direnişine desteğimizi bu nedenle eksik etmedik. Soma madenci katliamına bu nedenle seyirci kalmadık ve son yıl içinde toplumsal direnişlerde yaşamını yitiren gençlerimize bu nedenle sahip çıktık.

Şimdi ülkemiz yeni bir çevrime giriyor. Bu güne kadar TMMOB ve örgütümüz üzerinde Demoklesin kılıcını eksik etmeyen AKP iktidarının başbakanı, Cumhurbaşkanı olmaya hazırlanıyor.

Oysa kim Cumhurbaşkanı olursa olsun, Ortadoğu çıkmazında yaşanmakta olan mezhepçi-dinsel çatışmalardan uzak, bağımsız bir dış politika izlenmediği sürece, ülkemiz üzerinde kara bulutlar dolaşmaya devam edecektir. O nedenle gerek muhalefet partilerinin ortak adayı olarak açıklanan Cumhurbaşkanı aday ve gerekse Erdoğan, bu çatışma ortamına zemin hazırlayan politikaların farklı dönemlerde ve halen devam eden temsilcileridirler. Bu durum bir kez daha göstermektedir ki, AKP iktidarınca yıllardır devam ettirilen ve laiklik konusunu bir kez daha önemli kılan "yeni devlet inşası" sorunu devam edecektir.

Sevgili Yol Arkadaşlarım

Makina Mühendisleri Odası Genel Merkezinde toplanan ilk Danışma Kurulu toplantısı 23 Haziran 2014 tarihinde işte bu gelişmelerin yaşandığı bir dönemde toplanmıştır.

45.Dönem Oda Genel Başkanımız Ali Ekber Çakar`ın Oda Danışma Kurulu toplantısında çerçevesini çizdiği görüşler, aktardığımız genel değerlendirmeyle çakışmaktadır.

 

 

 

Bu çerçevede, Odamız genel merkezinde toplanan Danışma Kurulu toplantısında, 45. Dönem çalışma program ve ilkeleri belirlenmiş, Odamız ve çatı örgütümüz TMMOB ile birlikte mesleki ve toplumsal olarak izlenecek yol ve yöntemler saptanmıştır.

Oda Genel Başkanımız Ali Ekber Çakar`ın verdiği bilgiler, odamızın bu gün ulaştığı büyüklük ve kapasitenin ne derece önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Mesleki olarak mühendislik hizmetlerinin toplumsal yararı açısından bu büyüklük çok daha önemlidir.

Genel Başkanımız konuşmasında, "Bilimi teknolojiye, teknolojiyi uygulamaya dönüştüren mühendislerin daha donanımlı ve birikimli olarak yetişeceği ve mezuniyet sonrası bilgilerini yenileyebilecekleri, kendilerini geliştirebilecekleri, eğitim, üretim ve çalışma ortamlarının sağlanması noktasında söyleyeceklerim bazı arkadaşlarımız için tekrar olacaktır. Ancak birçok yeni arkadaşımızın yakın tarihimizi bilmesi, geldiğimiz aşamayı içselleştirmeleri ve yapacağımız çalışmalarda mutlaka gerekli olan uyum ve kolektif yaklaşım açısından büyük yarar görüyorum" derken, ulaşılan düzeyin korunmasının önemine vurgu yapmaktadır.

Ali Ekber Çakar konuşmasını, "Bizler, ülkemizin demokratikleşme, bilim teknoloji, sanayi, kalkınma, istihdam, refah politikalarının oluşturulması, üyelerimizin ve kamuoyu duyarlılığının geliştirilmesi için; "birlikte üretme, birlikte karar alma, birlikte yönetme" anlayışıyla ortak özlemimiz olan " çağdaş , demokratik, üreten, sanayileşen ve halkça bölüşen bir Türkiye" için "daha güçlü, daha etkin bir Meslek Odası" yaratma yolunda önemli adımlar atmaya devam edeceğiz." Sözleriyle bitirmiştir.

Gün Birlik ve diri olma günüdür. Bugün mesleğimize sahip çıkma, meslek alanlarımızı koruma sağduyusuna sahip olma günüdür. Bunu hep birlikte başaracağız.

Şubemiz Danışma Kurulunun yeni dönemdeki bu ilk toplantısında, başarılı bir çalışma dönemi gerçekleşmesini diliyor, katılan tüm arkadaşlarımızın gösterdiği sorumluluk ve görev duygusu için teşekkür ediyor, toplantımızın başarılı sonuçlar üretmesi dileğiyle hepinize yeniden hoş geldiniz diyorum.