2. DANIŞMA KURULU TOPLANTIMIZ GERÇEKLEŞTİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

20 Ekim 2011

Odamız 2. Danışma Kurulu Toplantısı şube ve temsilciliklerimizin katılımı ile gerçekleşti. Yaklaşık 2 yıllık çalışmaların değerlendirildiği toplantıda, odanın yerelden yönetiminin önemine vurgu yapılırken, çalışmaların daha sağlıklı yürütülmesi için daha fazla üye katılımının olması gerektiği dile getirildi. 

Van, Şanlıurfa, Siirt, Bingöl, Malatya ve Batman temsilcilerimiz ile Şube Başkanımız Mesut Çelik ve Şube Sekreterimiz Bülent Özdel, 15 Ekim tarihinde Batman Termal Otel‘de bir araya geldi. Toplantı gündemini, geride bıraktığımız yaklaşık 2 yılın değerlendirilmesi ve önümüzdeki dönem yürütülecek çalışmalar oluşturdu. Toplantı katılımcılarına, 01.01.2010 - 30.09.2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen çalışmaları içeren bir faaliyet raporu sunuldu.

Toplantı divanında Yönetim Kurulumuz adına Şube Başkanımız Mesut Çelik ve Şube Sekreterimiz Bülent Özdel yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını Şube Başkanımız Mesut Çelik yaptı. Eksikleri konuşmak üzere bir araya geldiklerini ifade eden Çelik, "Geçtiğimiz 2 yıllık dönem içerisinde, nerden gelirse gelsin herhangi bir ortaklaşmadan kaçmış değiliz. Bu anlamda vicdanımız rahattır ama yetmiyor. Çünkü oda TMMOB içerisinde olması gereken yerde değil. Umarım önümüzdeki dönemde buna denk bir yapılanma oluşturabiliriz" dedi. Geçtiğimiz yıl Van‘da yapılan 1. Danış Kurulu Toplantısı‘nda alınan kararlara değinen Çelik, şunları dile getirdi:

"Geçtiğimiz yıl Van‘da yapılan toplantıda alınan kararların hemen hemen tümünü gerçekleştirdik. 2 yıllık süre içerisinde bakış açımız kesinlikle şu olmuştur; temsilciliklerimizden gelen her karar hiçbir şekilde tartışılmadan uygulamaya konulmuştur. Bazen şubeden, bazen şube yapısından, bazen merkezden bazen de temsilcilikten kaynaklı aksaklıklar olmuştur ama genel bakışımız çok net bir şekilde budur. Her bölge kendi yapılanmasını kendisi tanımlamalı ve ona göre hareket etmelidir dedik. Zaten önümüzdeki yıllarda yasal olarak da muhtemelen böyle olacak. Çünkü önümüzde TMMOB yasasının değişme durumu var. Ama biz Diyarbakır şube ve bağlı temsilciliklerin tamamında yasa değişse de değişmese de, yasa değişip en kötü alternatife doğru gitse de yine bizler MMO Diyarbakır sınırları içerisindeki en uzak ile kadar çok rahatlıkla yine mevcut yapımızı koruyabiliriz. Aslında her bölgenin kendi öznel koşulları ve baskın görüşleri farklı olabilir, biz kendi disiplinimiz ile ilgili konularda nasıl bir çalışma yürütebiliriz ve bunu gerçekten üyenin hizmetine nasıl sunabiliriz ana perspektifi ile hareket etmek istiyoruz ve ediyoruz da."

Konuşmasında oda yapısına da değinen Mesut Çelik, oda-üye ilişkisinin önemine dikkat çekerek, devamla şunları söyledi:

"Bu oda gerçekten üyelerin bir araya gelerek oluşturduğu bir yapıdır, dolayısıyla üyelerin olmadığı bir yerde odanın da olmasının bir anlamı yoktur. Dolayısıyla üyelerin sorun alanlarının tespit edilip onlara dönük çözüm önerileri gelişmezse, bizim yöneticilik vasıflarımızın da anlamı kalmıyor. Tüm sorun ve sıkıntıları göz önüne alan bir yöneticilik vasfının çok daha ön plana çıktığını biliyoruz. Örneğin hemen hemen tüm şehirlerde üniversiteler kuruldu ve buralardan meslektaşlarımız yetişiyor; bunların geleceği yer makine mühendisleri odası olacak. Bizim dışımızda gidebilecekleri bir alan yok, dolayısıyla bizim bunların önünü açabilecek bir yapılanmaya sahip olmamız gerekiyor. 2 yıla kadar meslektaşlarımız açısından ciddi bir işsizlik sorunu yaşamayız ama ondan sonra çok ciddi bir sorun olacaktır. Artık oto tamircisi ile makine mühendisini ayırt edemez noktaya geleceğiz. Çünkü sistem o kadar meslektaş üretiyor ki, sadece örgün eğitim değil, ikili eğitim ve özel üniversiteler de var."

2 yılın ilk 4 ayı içerisinde küçük müdahalelerle çözülebilecek sorunlar ile ilgilendiklerini kaydeden Çelik,  bu süre içerisinde yereli esas aldıklarını ve yerelde yürütülen bütün çalışmaları önemsediklerini ifade etti. Odanın yürüttüğü çalışmaların gerek kamuoyu ve gerekse üyeler ile paylaşılmasının önemine dikkat çeken Çelik, "Yaptığımız çalışmaların sunumu için Diyarbakır Şube olarak bir basın birimi oluşturduk. Ürettiğimiz her şeyi halka da meslektaşlarımıza da kamu kurumlarına da devlete de sunalım dedik. Bizler iyi şeyler yapıyoruz, dolayısıyla övgüleri de hak ediyoruz. Buna dönük ayağımız eksikti ama bundan sonra olacak" dedi. 

‘Önerilerin tümü gerçekleşti‘

Daha sonra söz alan Şube Sekreterimiz Bülent Özdel, toplantıdan en büyük beklentilerinin, önümüzdeki dönem hedeflerini birlikte belirlemek olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl Van‘da gerçekleştirilen 1. Danışma Kurulu Toplantısı‘nda gelen 18 önerinin tamamının gerçekleştirildiği bilgisini veren Özdel, şunları dile getirdi:

"Geçen süre içerisinde 22 personeli işe aldık. Hiçbir temsilciliğin personel talebine müdahale etmedik. Öğrenci üyeler ile ilgili yoğun öneri vardı, buna dönük geniş kapsamlı bir çalışma yaptık, Batman, Tunceli, Malatya, Elazığ‘ı da daha aktif hale geldik. 252 katılımlı bir kurultay gerçekleştirdik, İstanbul gibi 22 bin üyesi, belki 10 bin öğrencisi olan bir kentin bile çok üstünde sayı ile toplandık, çok güzel öneriler çıktı. Öğrencilere yönelik teknik gezi, mesleki kurslar, İngilizce gibi kurslar düzenledik. Yine çok önemsediğimiz örgütlülüğe yönelik işyeri temsilciliklerinin kurulması önerisi gelmişti, şube olarak o öneriye uyduk. Tüm temsilciliklerimiz buna uyarsa seviniriz, bu çoğu arkadaşımızın işini de kolaylaştırır. Bu tür komisyon ve birimlerin çok faydasını gördük, yaşanan sorunlara bu komisyonlarda yer alan uzman arkadaşlarımız aracılığı ile zamanında müdahale edebildik. Bize göre kamuoyuna doğru bilgiler verdik."

Odanın toplumun sorunlarına karşı duyarlılığının önemine vurgu yapan Özdel, geçtiğimiz 2 yıl içerisinde bu doğrultuda yaptıkları çalışmaları ise şöyle anlattı:

"Bir ilde güçlü durmanın, sözünü dinletmedin yolu kentin sorunlarına yeterli duyarlılık göstermektir. Mesela okullara doğalgaz geldi, okullarda kazan daireleri var patlayabilir, o çocuklar bizim çocuklarımız. Biz Valiliğe bütün okullarda ücretsiz kontrol yapmayı önerdik ancak valilik ben yaparım dedi. Sosyal sorumluluğumuz gereği uyarıda bulunduk ve ihtiyaç duyulduğunda bu çalışmayı yürüteceğimizi bildirdik. Büyükşehir Belediyesi ile, şehir içindeki baz istasyonlarının daha güvenli hizmet yürütmesi veya gerekirse şehir dışına çıkarılması konusunda görüştük. Büyükşehir Belediyesi sıcak yaklaştı. Yine bu konuda istasyon sahipleri veya istasyonlardaki sorumlu müdürler ile toplantı önerdik.  Bu duyarlılıkları artırmaya dönük daha fazla çalışmanın gerekliliğine inanıyorum. Çünkü doğalgaz ve LPG bölgemizde yeni şeyler, şimdiden buna yönelik çalışmalarımızı başlattık." Geçtiğimiz yaklaşık 2 yıl içerisinde şube ve temsilciliklerde 142 tane mesleki eğitim gerçekleştirildiği bilgisini veren Bülent Özdel, 32 adet de belgeli eğitim verildiğini ifade etti.

Şube Sekreterimiz Bülent Özdel‘in ardından söz alan temsilcilik çalışanlarımız, kendi çalışmaları hakkında bilgi verdikten sonra yerelde yaşadıkları sorunları dile getirdiler. MMO‘nun salt bir mesleki örgüt olmadığına vurgu yapılan konuşmalarda odanın aynı zamanda toplumun sorunları ile de ilgili olduğunu vurguladılar. Yine odanın faaliyette bulunduğu illerde gerek kamu kurumları gerekse diğer kurumlar ile kurduğu ilişkilerin önemine dikkat çekilen konuşmalarda, odanın daha işlevsel veya amacına uygun işlemesi için üyelerin daha fazla katılımının sağlanması gerektiği dile getirildi. Toplantıda ayrıca, temsilciliklerin fiziki koşullarının düzeltilmemesi eleştirisi yapıldı.