ŞUBEMİZDE “SAVAŞIN SAVURDUKLARI–ROJAVA” PANELİ DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

03 Kasım 2014

Türkiye, Rojava, İran, Avusturya, Irak, Japonya ve Almanya’dan 41 yazar, akan kana dikkat çekmek, yaşanan savaşın bir insanlık vahşeti olduğunu uluslararası kamuoyuna yansıtmak, olup bitenleri kağıda dökerek duyarlılık oluşturmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Bu etkinliklerin ilki 1 Kasım dünya Kobané gününde Şanlıurfa`da Türkçe, Kürtçe, İngilizce ve Almanca olarak 4 dilde yapılan basın açıklaması, Suruç sınır ziyareti ve ardından 2 Kasımda şubemizin desteklediği "Savaşın Savurdukları – Rojava"  adlı panel düzenlenerek etkinliklere devam edildi.

Şubemizde "Susmak, akan kana ortak olmaktır" şiarıyla düzenlenen Panele; Alman Yazarlar Birliği Başkanı Imre Török,  Yasemin Yazıcı, Şenay Eroğlu Aksoy, Şeyhmus Diken, Tekgül Arı, Ayten Kaya Güngör, İbrahim Genç, Hasibe Ayten, Arzu Demir, Şube başkanımız Gurbet Örçen, başkan vekilimiz Haydar Sancar, şube saymanımız Sait Bahçe, ŞYK üyemiz Abdulkadir Yılmaz, ŞYK yedek üyemiz Fırat Topal ve şube çalışanlarımız, üyelerimizin yanı sıra, çeşitli STK`lardan bireyler katılım sağladılar.

Öykü yazarı ve gazeteci Tekgül Arı moderatörlünü yaptığı panelin açış konuşmasında; Kobanê‘de direnen kadınları selamlayarak bu uğurda yaşamını yitiren kadınları da anarak. Savaşların en çok kadınları ve çocukları vurduğunu ifade etti. Arı, "Arap baharıyla Arap kasırgasına dönüşen bu süreçte kan sınırlarımızdan taşarak hepimizin üzerine sıçradı" dedi. Bir anne, bir yazar ve tüm dünyayı kucaklamış bir insan olarak iç çığlıklarını bastırmasının mümkün olmadığını dile getiren Arı, IŞİD çetelerinin kadınlara yönelik tecavüzlerini, katliamlarını hatırlattığı konuşmasında, ırkçılığa karşı insanca, kardeşçe barış içinde yaşamak için kalemlerinin tek silahı olduğunu ve bunu kullanmaları gerektiğini söyledi. Kobanê‘ye yönelik saldırılar karşısında duyarlılık oluşturmak amacıyla 1 Kasım sabahı birçok yazar ile Suruç ilçesine gittiklerini ve akan kan durana kadar çıkaracakları öykü kitabının yanında etkinliklerinin devam edeceğini belirterek sözlerini tamamladı.

‘Dünyanın her yerinde özgürlüğü-demokrasiyi savunmanın sembolü oldular‘

Alman Yazarlar Birliği Başkanı İmer Török ise yaptığı konuşmada, başından buyana Kobanê direnişini dikkatle izlediğini belirtti. IŞİD terörizmiyle savaşan bölge halklarının dünyanın her yerinde özgürlüğü ve demokrasiyi savunmanın sembolü olduğunun altını çizen Török, "Eğer bu faşist terörizmi durdurmazsak şimdiye kadar barbarca yaptıkları gibi daha çok masum insanı öldürecek, insani ve kültürel değerleri yok etmeye devam edecekler. Bu asla olmamalı, insanlık bunu durdurmalı" diye konuştu.

 

Kobanê‘de dünya halkları için asıl olan insani değerlerin savunulduğunu ifade eden Török, bir yazar ve bir insan olarak her zaman insan hakları ve özgür yaşam için mücadele ettiğini söyledi. Savaş mağdurları ile dayanışma içerisinde olmak istediğini söyleyen Török, "Sığınmacıların, saldırılara maruz kalanların ve kurbanların kaderi dehşet verici. Ve biz yazarlar olarak uluslararası alanda onlar için özellikle çocuklar ve kadınlar için sesimizi yükseltmeliyiz" diye konuştu. 

 

Kürt halkının haklılığını tüm dünya duydu

Sırasıyla söz alan diğer yazarlar ise genel olarak Suruç ziyaretine ilişkin duygularını dile getirmesiyle devam edilen panelde, Kürt halkı açısından önemli bir süreç yaşandığı ve Kürt halkının haklılığını tüm dünyaya duyurmuş olduğu ifade edildi. Kürt dinaminizminin dünya çapında önemli bir yerde durduğuna dikkat çekilen konuşmalarda, Kobanê‘deki kazanım ile Türkiye ve Ortadoğu‘da siyasal düzlemin yeniden şekilleneceği ifade edildi. Panel, savaşın yerini barışa bırakması umutlarının dile getirilmesiyle sona erdi.

 

Savaşa Karşı Barış Etkinliklerine Destek veren Yazarlar

Akif Kurtuluş

Arif Toprak

Arzu Demir

Atalay Girgin

Ava Shin(İran) 

Aydın Çubukçu

Ayşe Akaltun

Ayşegül Çelik

Ayten Kaya Görgün 

Aysel Sağır

Aysun Kara

Barbara-Marie Muntd (Almanya)

Dilawer Zeraq

Ece Temelkuran

Ehmed Huseyni

Fırat Cewerî

Gabriel Binder(Avusturya)

Gönül Kıvılcım

Hande Baba

Hans Zengeler (Almanya)ı

Helim Yusiv

Hasibe Ayten

İbrahim Genç

İmre Török-(Alman Yazarlar Birliği Başkanı)

Kiyoshi Nakagawa(Japonya)

Loqman Asihy

Müge İplikçi

Nevzat Süer Sezgin

Nina George (Almanya)

Pelin Batu

Pelin Buzluk

Peter Prange (Almanya)

Qubady Jalyzada (Irak)

Süreyya Köle

Şenay Eroğlu Aksoy

Şeyhmus Diken 

Tekgül Arı

Yalçın Bürkev

Yasemin Yazıcı

Yıldız Çakar

Yavuz Ekinci