ŞUBEMİZDE SMM YEREL KURULTAYI DÜZENLENDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

10 Kasım 2014

Şubemiz etkinlik alanında SMM hizmeti yürüten üyelerimizin mekanik tesisat, doğalgaz, araç projelendirme, asansör, LPG ve CNG konu başlıklarının görüşüldüğü ve bu alanlarda yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldığı SMM Yerel Kurultayı 8 Kasım 2014 tarihinde şubemizde gerçekleşti.

Şubemizde gerçekleşen Serbest Mühendislik Müşavirlik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Yerel Kurultayına, Şube Sekreterimiz Süleyman Aydın, Şube Saymanımız Sait Bahçe, ŞYK Üyemiz Abdulkadir Yılmaz, Şube çalışanlarımız temsilcilik yöneticilerimiz ve SMM hizmeti yürüten üyelerimiz katılım sağladılar.

  

SMM yerel kurultayı şube sekreterimiz Süleyman Aydın`ın açış konuşmasıyla başladı.  Aydın yaptığı açılış konuşmasında;

Şubemizin 10. Döneminde gerçekleştirilen ilk SMM Kurultayına katılım sağlayan siz değerli üyelerimizi saygıyla selamlıyorum.  Hepiniz hoş geldiniz.

Mevcut iktidarın odalarımıza yapmış olduğu saldırılar ve bertaraf etme çalışmaları hızını kesmeden sürmektedir.

Gücünü üyelerinden alan odalarımızın üyelerinin önemli çoğunluğu tartışmasız SMM li üyelerdir. Bulunduğumuz süreç hem siyasi hemde mesleki olarak birbirine ayna olmuş durumdadır.

Oynanan oyunlar bölgemizde örgütlenmeye çalışan odalarımıza iki cepheden saldırılarla sürmektedir.

Şöyle ki;

1.         Cephe;  kimliğimiz üzerinden yapılan siyaset. Bölgedeki halkların yıpratılması çabaları,

2.         Cephe de meslek odalarımıza yapılan saldırılarla odaları pasifize etme çabaları. Maalesef her iki kimliğimizde saldırıların odağında bulunmaktadır.

Gerek Rojava, Kobani ve Şengal olayları; gerekse iktidarın Kürt coğrafyasındaki genel tutumu tüm gerçekleri ortaya sermektedir.

İktidar karşıtı tavırları yüzünden TMMOB` ye bağlı tüm odalar sindirilmek istenmektedir.

 Bunun önüne geçebilmek için üyelerimizin örgütlülüğü esas teşkil etmektedir.

Özellikle SMM ‘li üyelerimizin üzerine çok ciddi yük düşmektedir.

Torbalardan çıkarılan kanunlarla Odaların gücünü minimize etmeye çalışan iktidar, çelişkili olmasına rağmen Oda yönetmeliklerine aykırı kararlarla, SMM ‘li üyelerimizle Odalarımızı karşı karşıya getirmekte, örgütlülüğümüzü bozmayı hedeflemektedir. Bu durumu aşabilmek için mücadeleci ruhumuzu Oda örgütlülüğüne yansıtmak asli görevimizdir. Hala yürürlükte olan yönetmeliklerimizde hukuki yönden bunu istemektedir.

Şube merkezimizde belediyelerimizle yapmış olduğumuz görüşmeler ve protokollerin de desteğiyle özellikle projelerin tamamı Odamızca vizelenmeden hiçbir kurumda işlem görmemekte, odamızın teknik yeterliliğinin kamuya yarar sağladığı bilinci yerel idarelerimizde kabul görmüştür.

Ancak; ne yazık ki bağlı temsilciliklerimizin çoğunda bu hassasiyeti görememekteyiz. Bazı SMM` li üyelerimizde SMM yönetmeliğine aykırı olmasına rağmen bu oyuna alet olarak, vize işlemleri için Odamızı yok kabul etmektedirler.

Sevindirici bir gerçeğimiz de, Kamu kurumunda görev yapan bilinçli teknik kadro personelleri Odanın mesleki denetimlerinin gerekliliği inancıyla, kurumlarının yayınladığı genelgeleri hiçe sayarak Oda onayı aramakta. Proje müelliflerinin Odaya kayıtlı SMM`li mühendisler olmasını şart koşmaktadır.

Şubemizde bir ilk olan SMM yerel kurultayının bu hususları değerlendirebileceğimiz bir platform olmasını amaçlıyoruz. İlk olarak kurultay gündemimizde bulunan SMM yönetmeliğimiz ve uygulamaları hakkında teknik görevlimiz Musa Mayda`nın bizlere yapacağı sunumun ardından, üyelerimiz belirli sürelerde kürsüyü kullanarak kurultayda konuşulacak konu başlıkları hakkında görüşlerini belirtebilirler. Sonrasında dilek ve önerilerle kurultayımızı kapatacağız. Sözü divandan söz almak isteyen arkadaşlara bırakarak, tekrar hepinize hoş diyorum dedi.

Şube sekreterimiz Süleyman Aydın`ın ardından söz alan SMM komisyonundan sorumlu ŞYK üyemiz Abdulkadir Yılmaz: SMM komisyonunun çalışmaları, yerel kurultayın amacı,  gerekliliği ve yerel kurultay gündemi hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Şube teknik görevlimiz Musa Mayda: SMM yönetmeliğinin amacı, yetki ve sorumluluklar, tam gün çalışma yasasının sıkıntıları, SMM vize ve yenileme süreci, Odanın yetki ve sorumlulukları, mesleki denetimin gerekliliği ve amacı, SMM`li üyelerin sorumlulukları ve hazırladığı projelerdeki sorumlulukları, yönetmeliğe aykırı durumlarda uygulanacak yaptırımlar ve belgelendirme koşulları hakkında bilgilendirmede bulundu.

Yerel Kurultayda söz alan üyelerimiz: SMM hizmeti yürütürken karşılaştıkları sorunlar, uygulamalardaki eksiklikler, Odanın SMM`li üyelerin haklarını korumak için katı kuralların uygulanması, Odaların ve üyelerinin yürüttüğü hizmetlerdeki yetki ve sorumluluklarını kısıtlayan torba kanunların getirdiği sorunlar, yapı denetim yasası, haksız rekabet, Odanın SMM ve belge verilmesinde yaşanan uzun süreçleri önlemek, istenen evrak yoğunluluğunun kaldırılıp pratik önlemler alınması, MİEM kapsamında verilen eğitimlerde uzaktan eğitim talebi, doğalgaz, mekanik tesisat, LPG, CNG ve asansör alanında yürütülen hizmetlerdeki sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili görüşlerini ifade ettiler.

Şubemizde gerçekleşen SMM Yerel Kurultayında tartışılan konu başlıkları ile ilgili sorunlar ve çözüm önerileri hakkında sonuç bildirgesi oluşturulacak. Hazırlanacak olan sonuç bildirgesi 13-14 Aralık 2014 tarihlerinde İstanbul ve Antalya şubede gerçekleştirilecek olan "III. Serbest Müşavirlik Mühendislik Hizmetleri ve Mesleki Denetim Kurultayı"na sunulacaktır.