ŞUBEMİZE BİR DESTEK DE DİYARBAKIR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NDEN

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Diyarbakır Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Temmuz 2013

Şube Yönetim Kurulu üyelerimiz, kentteki özel servis araçlarının teknik uygunluk belgesinin şubemiz tarafından verilmesi önerisi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir’i ziyaret etti. Baydemir görüşmede, TMMOB ile ilgili son yapılan yasal düzenlemenin merkezileşmeyi artırmaya dönük bir adım olduğunu belirterek, “Meşruluk temelinde her türlü ortaklığı TMMOB ile ve paydaşımız olabilecek diğer STK ile büyük bir memnuniyetle yapmaya hazırız” dedi. 

 

Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mesut Çelik, Şube Yönetim Kurulu üyeleri Fatime Anık ve Ali Rıza Çirkin, mevcut durumda Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen özel servis araçları uygunluk belgesinin şubemiz tarafından hazırlanması önerisi ile Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir`i makamında ziyaret etti. 
Ziyarette şubemiz önerisi ile ilgili bilgi veren Mesut Çelik, son yasal düzenlemelerin ardından odamızın yeni alanlar oluşturma çabası içerisine girdiğini belirterek, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile de bu kapsamda ortaklaşmak istediğimizi dile getirdi. Özel servis araçlarını denetleme yetkisinin şubemize verilmesinin bu süreçte önemli bir dayanışma adımı olacağını vurgulayan Çelik, "Odamız özellikle ürettiği hizmetler, yaptığı kontroller açısından Türkiye`de akredite olan TSE`den sonraki tek kuruluştur. Vermiş olduğu hizmet kalite standardı da gerçekten çok yüksektir. İnanıyorum ki teknik olarak kentte özellikle araçlara dönük ciddi katkı sağlarız" dedi. 

Yönetim kurulu üyelerimize duyarlılıklarından dolayı teşekkür ederek konuşmasına başlayan Osman Baydemir, kamu yönetiminde bulunanların "benim bildiğim bildiktir" dedikleri andan itibaren demokrasinin büyük bir darbe alacağını belirterek, devamla şunları dile getirdi: 

"TMMOB ile çalışmak bizim olmazsa olmazımızdır. Nihayetinde uzmanlık alanıdır ve bir meslek disiplinidir. Dolayısıyla ben bilirim, ben yaparım ben ederim demek demokrasiden uzaklaşmaktır. Hadiseye bir de ikinci boyutu ile baktığımızda biz ademi merkeziyetçiliği, yerindenliği savunurken, maalesef merkezi hükümet giderek merkezileşmeyi sağlayan adımlar atıyor. Nasıl ki TMMOB`nin yetkileri bir gece yarısı operasyonu ile ellerinden alındıysa, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Devlet Demir Yolları, Özelleştirme İdaresi gibi pek çok idare giderek yerelin de planlamasını yapmaya başladılar. Nasıl sizin yetkileriniz alınıyorsa aslında belediyelerin de yetkileri alınıyor. Tam bu noktada bana göre Türkiye demokrasisi bu minvalde büyük bir darbe alıyor. Zaten Yerel Yönetimler Yasası 1930`lardan kalma bir yasa, yani çağın gerisinde kalan bir yasa, bu da yetmiyormuş gibi bir de merkezi hükümetin ilgili bakanlıkları kendi planlamalarını yerele dayatabiliyorlar. Bu nokta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi yerindenliği ve demokrasiyi sonuna kadar savunacaktır. Meşruluk temelinde her türlü ortaklığı Makine Mühendisleri Odamızla, TMMOB ile diğer paydaşımız olabilecek STK`lar ile büyük bir memnuniyetle yapmaya hazırız." 
Şubemizin önerisini belediye ilgili birimlerinin hemen istişare etmeye başlayacaklarını ve çalışmanın belli bir aşamasına gelindikten sonra yeniden yönetim kurulumuz ile bir araya geleceklerini ifade eden Baydemir, "En kısa zamanda ekipler bir araya gelsin, çalışmasını ilerletsin, akabinde bir protokol imzalarız. Servis araçlarımız bir STK tarafından incelenirse çok daha sağlıklı bir denetleme olur, kentin kalitesi artar. Çocuklarımız servis aracına biniyor, o araçlardaki standartlar harfiyen uygulanırsa çocuklarımızın güvenliğini sağlamış olacağız" dedi.  
Sivil toplum örgütlerinin kendi alanlarında denetleme görevlerini yerine getirmelerinin önemine de dikkat çeken Baydemir, şunları söyledi: 
 "Sivil toplum örgütleri bir nevi kamu denetçileridir ve kendi uzmanlık alanlarında görevlerini yürütmeleri gerekiyor. Örneğin Makine Mühendisleri Odamız kentteki asansörler ile ilgili bir kamu denetçiliğine soyunduğunda ben iddia ediyorum ki bu kente büyük bir katkı sunar. Şu anda Diyarbakır`ın en büyük hastanesi olan Eğitim Araştırma Hastanesi`nin asansörleri çalışmıyor. Bana göre Makine Mühendisleri Odası bu tür kamusal alanları denetleyebilmeli ve kamuda buna kapı açılmalı. Biz birkaç gün içerisinde Ortadoğu`nun en büyük kongre merkezinin temelini atacağız. Benim TMMOB`ye çağrımdır bütün süreci denetlesinler. Nihayetinde biz halka ait olan kaynağı yatırıma dönüştürüyoruz, o kaynağı doğru işletmek var eksik işletmek var. Hep beraber doğru işletme çabası içerisinde olmamız lazım" diye konuştu.  

Ardından söz alan Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Mesut Çelik, "Meslek alanımız ile ilgili şiarımız, ‘Bunu biz yapmazsak, başkası yapmayacak` şeklindedir. Dolayısıyla bu konuları gündemleştirmek bizim birincil görevimiz" dedi. Şubemizin yaklaşık 2 yıldır asansörlerin güvenli hale getirilmesi konusunda kentte ciddi bir çaba içerisinde olduğunu aktaran  Çelik, konuyla ilgili şu bilgileri verdi: 

"Geçmiş yıllarda basın açıklamaları ile bu konunun önemini duyurmaya çalışıyorduk ancak karşılık bulamıyorduk. Bu dönem protokollerimizi yaptık sonra bilboardları kullandık, afişler astık, tüm asansörlü binaların tespitlerini büyükşehir belediyemiz ile beraber yaptık, tek tek bina yöneticilerine duyurular yaptık. Ve kentte ciddi bir kamuoyu oluşturduk. Şu an kentteki 6 bin asansörün bin tanesini kontrol etmiş durumdayız. Bu sayı hızla artıyor. Bu konuda denetleme yapan birimimiz iyi niyet ilişkileri üzerinden yürüyen bir birim değil, TÜRKAK`tan akredite olmuş bir birimdir. Buna göre çalışıyor, standartları tamamiyle uyguluyor. Şu an ciddi bir aşama kaydettik. Hatalar eksikler de elbette var, bugün hastanemizin asansörleri çalışmıyorsa bunda birebir elbette bizim sorumluluğumuz yok ama biz yine de bundan sorumluluk duyuyoruz. Çünkü orada çalışan bir mekanizma var, bizim gidip kendimizi daha iyi anlatabilmemiz lazım. Bu ve benzeri çalışmalarda biz tüm kapıları çalmaya devam edeceğiz."
Konuya pozitif yaklaşımı ve desteği için Osman Baydemir`e teşekkür eden Çelik, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi`nin sivil toplumla ortaklaşma çabasını takdir ettiklerini belirtti.