17 AĞUSTOSU UNUTMADIK, UNUTTURMAYACAĞIZ...

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Ağustos 2010

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 11. Yıldönümünde "Depreme Duyarlılık Yürüyüşü” yapıldı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) tarafından organize edilen yürüyüş, Yalova'da 17 Ağustos Deprem Anıtı'nın önünden başladı.

Depremin yarattığı toplumsal sonuçlar konusunda kamuoyu duyarlılığını arttırmak, hükümetin ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla yapılan yürüyüşe TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Birliğe Bağlı Odalar ile Türkiye Genelinden Yaklaşık 1.500 Mimar ve Mühendis katıldı.

Deprem Anıtı önünden başlayan ve Gazipaşa Caddesi üzerinden Cumhuriyet Meydanı‘na hareket eden binlerce mühendis, ‘Yalova Unutma Unutturma, Depremi Unutma Unutturma‘ sloganları eşliğinde ‘Depreme Duyarlılık Yürüyüşü‘nü gerçekleştirdi. 

"Siyasi İktidarı Uyarıyoruz, Bilimin ve Tekniğin Gereğini Yapın"

Kalabalık grup Cumhuriyet Meydanı‘na vardıktan sonra burada TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı bir konuşma yaptı. Siyasi iktidarları sürekli uyardıklarını söyleyen Soğancı, "11 yıl önce bundan birkaç saat sonra. İnsanlar uykudayken bir acı yükseldi bu coğrafyadan İzmit‘te, Adapazarı‘nda,Gölcük‘te, Yalova‘da, İstanbul‘da büyük Marmara Depremi ile yıkıldık. 10 binlerce canımızı kaybettik. Yüreğimiz yandı. Basit bir doğa olayı tam bir afete dönüştü bu ülkede. Şimdi işte biz buradayız. Bu ülkenin mühendisleri, mimarları burada bir ses çıkarmaya geldik. Bir çığlık çıkarmaya geldik. Depremi unutmadık demeye geldik. Buraya depremi unutmayacağız, unutturmayacağız demeye geldik. Depremin 11. yılında ses çıkarmaya geldik. Çığlık atmaya, slogan atmaya geldik. Depremlerin afet olarak yaşanmaması, yaşanıyor olması ülkemizin ve halkımızın yazgısı olamaz. Olmamalıdır. Ülkemiz depremle yaşamaya mecbur bir ülkedir. Depremin afete dönüşmesi asla takdiri ilahi değildir. Afetler engellenebilir. Ancak bilimin, tekniğin gerekleri yapılırsa. Ancak mühendislerin, mimarların sözleri dinlenirse yapılabilir. Ülkemizde işler hiç de iyi değildir. Bu ülkenin imar yasası, bu ülkenin afet yasası, bu ülkenin yapı denetim yasası, yerel yönetimler yasası, bunların ikincil mevzuatları sorunludur, problemlidir. Sistem yüzünü asla insanımıza dönmemektedir. Yasal düzenlemelerin tamamı rant odaklıdır. Siyasi iktidarları hep uyardık. Uyarmaya devam edeceğiz. Yüzünüzü insanımıza dönün bilimin ve tekniğin gereğini yapın. Odalarımızın, mühendisleri, mimarların sözlerine kulak verin. Siyasi iktidarı uyarıyoruz" şeklinde konuştu. 

"Acıları Geride Bırakmanın Yolu, İnatla Hatırlamaktır"

Cumhuriyet Meydanı‘nda TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Harp de bir konuşma yaptı. Siyasi iktidarların sorumluluklarından kaçmaması için depremin hatırlanması gerektiğini söyleyen Harp, "Bugün tam 11 yıl oldu. Hepimizi derinden sarsan acının on birinci yıldönümünde, yitirdiklerimizi anmak, depremi unutmamak ve unutturmamak için buradayız. Acıları geride bırakmanın yolu, hiç yaşanmamış gibi davranmak, derin bir suskunluğa bürünmek değildir. Acıları geride bırakmanın yegÔne yolu, inatla hatırlamaktır. Hatırlamalıyız ki, siyasi iktidarlar sorumluluklarından kaçmasınlar. Hatırlamalıyız ki, yerel yöneticiler rant peşinde koşmasınlar. Hatırlamalıyız ki, müteahhitler küçük hesaplar peşine düşmesinler. İşte bugün, unutturulmak istenenleri hatırlamak, gizlenmek istenenleri açığa çıkarmak ve her şeyden de öte, depreme karşı toplumsal duyarlılığı arttırmak için, ülkenin dört bir yanından toplanarak burada bir araya geldik. Bir araya geldik ki, bu ülkede yaşayanların akıllarına, vicdanlarına ve kalplerine dokunabilelim, sesimizi daha güçlü duyurabilelim" dedi.

"Fay Hatları İmara Açılıyor"

Deprem yönetmeliğine aykırı kentleşme ve imar planları hazırlandığını söyleyen Harp, "Aradan tam 11 yıl geçti ve şimdi tüm bunlar sanki hiç yaşanmamış gibi bir sorumsuzlukla davranılıyor. Sanki daha 11 yıl önce, kent merkezlerimiz toprağa ve denize karışmamış gibi, deprem yönetmeliğine aykırı kentleşme ve imar planları hazırlanıyor. On binlerce bina yıkılmamış gibi, sağlıklı ve nitelikli bir yapı denetim sisteminden kaçınılmak isteniyor. On binlerce yurttaşımız canlarını yitirmemiş gibi, fay hatları imara açılıyor. Daha birkaç ay önce, Adapazarı‘nın Akyazı ilçesindeki Kuzey Anadolu Fay hattının geçtiği bölgedeki 150 metre genişliğindeki koruma bandı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı‘nın kararıyla 20 metreye indirildi. Yeni kent alanları yaratmak, arsalara değer kazandırmak için yapılan bu uygulamaları, akılla, bilimle ve insanı değerlerle bağdaştırmak mümkün değildir. Kuruluş amacı ‘afetlerin meydana gelmesinden önce hazırlık ve zarar azaltma‘ olan bir kurum böyle bir karar alabiliyorsa eğer, diğer kurumların neler yapabileceğini varın siz düşünün. Hükümet yetkilileri, devlet kurumları ve yerel yönetimler kentleri, binaları ve toplumu depreme hazırlıklı hale getirme yolundaki sorumluluklarını yerine getirmemektedir. Hazırlanan deprem raporlarından ‘uykuların kaçtığını‘ söyleyenleri mesele önlem almaya geldiğinde ortada görünmüyorlar. Anlaşılan o ki bu arkadaşların tek rahatsızlığı, kendi uykularının kaçması. Daha geçtiğimiz hafta İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan raporda, İstanbul‘daki binaların yüzde 30‘unun olası bir depremde yıkılma riski taşıdığı belirtiliyor. Bu büyük riske rağmen ne belediyeler ne de kurumlar gereken güçlendirmeleri yapıyor" diye konuştu. 

"77 Bin 552 Kamu Binasından Yalnızca 764 Tanesine Güçlendirme Yapıldı"

Binalara yapılan güçlendirme çalışmalarından bahseden ve 11 yılda yapılan çalışmaların yetersiz olduğunu dile getiren Harp, "Ülkemizde deprem bölgelerinde bulunan 77 bin 552 kamu binasının sadece 764 tanesinde güçlendirme çalışması tamamlanmıştır. Okullarımız, hastanelerimiz, yurtlarımız büyük bir tehlike altındadır. Yaşan küçük ölçekli depremlerde bile, büyük can ve mal kayıplarının olması, ülkemizdeki yapı stokunun içler acısı halinin göstergesidir. Daha büyük felaketlerin yaşanmaması için derhal bütünlüklü bir yapı taraması yapılmalıdır. Bu tarama sonucunda güçlendirme ihtiyacı olan tüm kamu binaları ve özel yapılar güçlendirilmelidir. Yapılan depreme dayanıklı hale getirilmesi, kamusal bir sorumluluktur. Yerel yönetimler, kamu kurumları ve hükümet arasında güçlü bir koordinasyon ve işbirliği sağlanarak derhal planlı bir güçlendirme çalışması başlatılmalıdır. Binasını depreme karşı güçlendirmek isteyen özel mülk sahiplerine özendirici ve kolaylaştırıcı yardımlar yapılmalıdır" diye konuştu.