24 EKİM 2009 KÜRESEL -EŞZAMANLI "350PPM. CO2" FAALİYET GÜNÜ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

24 Ekim 2009

Odamızın Çevre ile ilgili izlediğimiz politikalar kamuoyu tarafından bilinmektedir. 24 Ekim 2009 Küresel-Eşzamanlı;” 350ppm. CO2” faaliyet günü. Bu faaliyetler gün boyunca yaklaşık 5 bin değişik yerde ve çeşitli olarak yapılmaktadır. Faaliyetlerin amacı; Küresel İklim Değişikliğinin önlenebilmesi için Karar Verici Dünya Liderlerinin İklim Zirvesi Toplantıları öncesi; bilgilendirme, eğitim ve katkıda bulunmaktır.Bununla ilgili olarak Odamız bir basın açıklaması yapmıştır.

  2007 yılı Aralık ayında, Kuzey Kutbunda buzul erime sebepleri araştırılması sırasında, dünyanın bu haliyle yaşanabilirliği; Atmosferdeki Karbon di Oksit miktarının 350 ppm. seviyesinin korunması ile sağlanabileceği, NASA tarafından açıklanmıştır.

           Atmosferimizdeki Küresel Isınmaya sebep sera etkili gazlardan Karbon di Oksit miktarı bu gün 387 ppm. (milyonda 1 adet molekül)  düzeyindedir.  Yüz binlerce yıl 280 ile 160 arasında değişmiş, son 150 yıldır ise CO2 miktarı yükselmiştir.

           Kyoto anlaşmalarına uyulmaması; kömür, petrol ve doğal gazın yakılması, güneş, rüzgâr, jeotermal ve biokütlenin enerji üretiminde radikal olarak kullanılmaması ile bu duruma gelinmiştir.

           Şimdi  "İklim Değişikliği ile Mücadele Anlaşması uzlaşma zirvelerinden (12 Aralık 2009 Kopenhang) söz edilmekte... Doğayla mücadele edilemeyeceği, doğayla ancak uyum içinde yaşamanın mümkün olduğu gerçeğinin tekrarlarını daha fazla göremeyebiliriz...

           İklim değişikliğinin önlenmesi konusunda yapılacaklar herkesçe malûm: Temiz Enerji Kaynaklarımızın kullanılması, Enerjinin Etkin ve Verimli Kullanılması, Yalıtım Uygulanması, yuvarlanma direnci düşük olan Raylı Toplu Taşımacılığa önem verilmesi, 5 km.ye kadar olan mesafelerde en ekonomik ulaşım aracı olduğu bilinen bisiklet kullanımı için Belediyelerimizden bisiklet yolu ayrılmasını bekliyoruz. Seyitgazi yolundaki çöplük gazının enerji üretiminde kullanılması projesinin evdilikle uygulanmasını ve benzerlerinin, artık radikal olarak uygulanması durumundayız.

             Atmosferdeki CO2‘nin 387 ppm.‘den  (her yıl + 2 yükselmekte) 350 ppm.‘e azaltılması için ülkemiz özelinde Yenilenebilir Enerji Kanununun da T.B.M.M.‘den geçirilmesi ve uygulanması lâzımdır.

                   Önümüzdeki zaman sürecinde gerçekleşecek olan Dünya İklim Zirvesi Toplantılarında; Karar Vericilerimizden, Eylül 2009‘da BM. İklim Zirvesi Toplantılarında "her ülkenin kendine göre çözümü olacağı" söylemine uygun olarak kömür, doğalgaz ve petrolün enerji üretimi için yakılmasını değil, petro-kimya tesislerinde hammadde olarak kullanılması adımlarının atılmasını bekliyoruz... 

       

            "Karbonsuz Enerji"... diyoruz...

 

                        Bu faaliyetleri http://www.350.org/‘den izlemenizi öneriyoruz.

     

                                                                                                                Tayyar ÇAYDERE

 

                                                                                                     TMMOB Makina Mühendisleri Odası

                                                                                                                 Eskişehir Şubesi

                                                                                                        Yönetim Kurulu Başkan Vekili