ETKİNLİK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

23 Şubat 2009

6-7-8 Şubat 2009 tarihinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "Yapı Teknolojisinde Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler" konulu çalıştaya Şube Başkanımız R. Erhan KUTLU katılmıştır. Başkanımızın yapmış olduğu konuşma yazının devamıdadır.

Değerli Katılımcılar,
"Yapı Teknolojilerinde Yenilenebilir Enerjiler ve Alternatif Sistemler Çalıştayı" katılımcılarını, TMMOB Makina Mühendisleri Odası Genel Merkezi ve Yönetim Kurulu Başkanlığını yürüttüğüm MMO Eskişehir Şubesi adına saygıyla selamlıyorum. 
Yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarının aktif kullanımı, enerji dönüşüm sistemleri, enerjinin etkin ve verimli kullanımı, enerji verimli ve çevre uyumlu ekipmanlarının tasarlanması ve üretilmesi biz makina mühendislerinin ana uzmanlık alanlarından birisidir. Enerji biz mühendislerin varlık nedeni olan sanayi, üretim ve kalkınmanın en temel girdisidir. 
Bu nedenle Odamız her çalışma döneminde meslek ve uzmanlık alanlarımızla ilgili gelişmeleri ve sorunlarımızı tartışmaya açmak, görüş ve önerilerimizi yetkililere iletmek ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla Kongre, Kurultay ve Sempozyum düzeyinde bir dizi merkezi etkinlik düzenlemektedir. Bu etkinliklerin içinde enerji ile ilgili olanlar önemli bir yer tutmaktadır. Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu, Doğalgaz Kongresi, Enerji Verimliliği Kongresi ve TMMOB‘ye bağlı bazı Odalarla birlikte düzenlediğimiz Jeotermal Kongresi bu etkinliklerin başında gelmektedir. Bu konulardaki uygulama alanlarını kapsayan etkinliklerimiz de bulunmaktadır. Ayrıca her bir Şubemizde bu konularda panel, söyleşi v.b. etkinlikler de düzenlemektedir.  
Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Türkiye‘nin Doğal Gaz Temin ve Tüketim Politikaları, Dünyada ve Türkiye‘de Enerji Verimliliği konularında Oda Raporlarımız yayınlanmakta ve sürekli olarak güncellenmektedir. 
Odamız Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Üretiminde Kullanılması Hakkındaki Yasa, LPG Yasası, Enerji Verimliliği Yasasında olduğu gibi yasama süreçlerine de katkıda bulunmaktadır. 2007‘de yürürlüğe giren Enerji Verimliliği Yasası uyarınca yürütülen ikincil mevzuat çalışmalarında Odamızın katkıları bulunmaktadır. Şunu ifade etmek gerekir ki yasa veya yönetmelik çıkarmak yeterli gelmiyor. Önemli olan uygulama ve denetimlerin gereğince yapılabilmesidir.
 Binaların daha iyi yalıtılması, yüksek verimli kazanların ve ısı tesisatının, soğutma ekipmanlarının üretilmesi ve kullanılması, açık sıcak ve soğuk yüzeylerin yalıtılması ve atık ısının geri kazanımı, kojenerasyon tekniklerinin kullanımı, bölgesel ısıtma tesislerinin kurulması, enerji verimli ve çevre uyumlu taşıtlar, bu alanda önem taşımaktadır ve mesleki faaliyetlerimiz arasında bulunmaktadır. 
Enerji, Odamızın eğitim ve belgelendirme çalışmalarında da önemli bir yer tutmaktadır. Odamızda jeotermal enerji uygulamaları, güneş enerjisi sistemleri, ısıtma soğutma havalandırma tesisatı, ısı yalıtımı ve enerji yönetimi ile doğal gaz konularında kurslar ve seminerler düzenlenmekte ve başarılı üyelerimiz belgelendirilmektedir. Bu faaliyetler için Oda merkezinde kurduğumuz Personel Belgelendirme Kuruluşumuz, ilgili AB standardı kapsamında TÜRKAK‘a akredite ettirilmiştir. 
Bu faaliyetlerin yanında Odamız, tekniğin gerektirdiği araç, gereç ve cihazları kullanarak enerji yönetimi ve çevre mevzuatı çerçevesinde, emisyon ölçümleri de yapmaktadır.
Enerji verimliliği ile bağları bulunan "Basınçlı Kaplar", "Kaldırma ve İletme Makinaları" ile "Teknik Ölçüm ve Analizler"e ilişkin "A Tipi Muayene Kuruluşu" olarak 2004 yılında Odamızın akredite edilmesiyle Teknik Mevzuata uyum ve uluslararası tanınırlık alanında ülkemiz lehine önemli adımlar atmış bulunuyoruz. 
Odamızda jeotermal enerji uygulamaları, güneş enerjisi sistemleri, ısıtma soğutma havalandırma tesisatı, ısı yalıtımı ve enerji yönetimi ile doğalgaz konularında kurslar ve seminerler düzenlenmektedir. Bu konularda zengin bir yayın faaliyetimiz de bulunmaktadır.
Enerji sektöründe ilgili kurum ve kuruluşlarla yakın işbirliği içinde olan Odamız, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu‘nda temsil edilmektedir.
Değerli Katılımcılar, 
Yapı teknolojilerinde yenilenebilir enerjiler ve alternatif sistemler alanında güneş enerjisi ve jeotermal enerji özel bir yer tutmaktadır. Türkiye‘ye gelen güneş ışınımının, petrol fiyatları üzerinden karşılığı günlük yaklaşık 100 milyar doların üzerindedir ancak Türkiye, kendisine gelen bu enerjinin sadece yüz binde ikisinden yararlanmaktadır.
Aynı şekilde 5 Milyon Konut Isıtma Eşdeğeri veya 150 Bin dönüm sera ısıtması, 1 milyonun üzerinde kaplıca yatak kapasitesi,  9,3 milyar USD/Yıl Fuel-Oil Eşdeğeri (30 milyon ton/yıl),  30 milyar m³/yıl doğalgaz eşdeğeri olan jeotermal ısı potansiyelinin halkımızın yararına değerlendirilmesi gerekmektedir. Jeotermal enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve güncel teknolojik gelişmeler ışığında giderek konu ile ilgili Ar-Ge çalışmalarının başlatılması, Kızgın Kuru Kaya ve benzeri alternatifler için hazırlanacak projelerin desteklenmesi gerekmektedir. 
Mevcut potansiyelinin % 4‘ünden yararlanılan jeotermal enerjinin tümüyle kullanılmasına dönük yatırımlar ve araştırma ve kullanımla ilgili yasal düzenlemeler yapılmalıdır. Bu çerçevede arama ve işletmeyi koordine edecek bir yapı oluşturulmalıdır.
Jeotermal kaynaklı elektrik üretimi için mevcut 500 MW kapasite değerlendirilmelidir. Jeotermal su kaynakları değerlendirilerek on binlerce evin jeotermal sıcak su ile ısıtılması sağlanmalıdır. Jeotermal kaynakların yoğun kentsel yerleşkelerin bölgesel ısıtılmasında öncelikle kullanılmasının zorunlu olması yönünde politikalar geliştirilerek yasa ve mevzuatlara yansıtılmalıdır.   Jeotermal kaynağın entegre kullanımı ile doğrudan ve dolaylı yararlanma olanakları optimize edilerek maksimum fayda sağlanmalıdır.
Şu anda yalnızca 18 milyon konut içinde yalnızca 3,5-4 milyon konutta güneş enerjili sıcak su sistemi bulunduğu gözetilmelidir. Bu sistemlerin ülkemize enerji getirisi yaklaşık olarak 500-600 milyon dolardır. Oysa bu sistemin yaygınlaştırılmasıyla yalnızca bu alandan 3-3,5 milyar dolar daha ısıl enerji katkısı gerçekleşebilir.
Dolayısıyla Türkiye enerjide mutlaka kaynak çeşitlemesine yönelmek, enerjiyi etkin ve verimli kullanmak, yerli, yeni ve yenilenebilir kaynaklarını kullanmayı öğrenmek ve bunu giderek bu sempozyumun konusunda olduğu gibi özgül alanlara yaymak zorundadır.
Özellikle güneş, jeotermal ve rüzgar kaynaklarından enerji elde etmek için gerekli teknoloji ve ekipmanların büyük bir çoğunluğunun ülkemizde üretimi vardır. Bu konuda gerekli yetkinlikte mühendis ve teknik elemana da sahibiz. Ciddi bir kamu planlaması eşliğinde, "Yerli, Yeni ve Yenilenebilir Enerji Kaynaklarına Dayalı Ulusal ve Kamusal Bir Enerji Politikası" uygulanması durumunda enerjideki dışa bağımlılığımız azaltabilecek ve giderek ortadan kaldırabilecek ve özgül alanlarda toplum ve ülke ekonomisine ciddi katkılarda bulunulabilecektir. 
Güneş enerjisi konusu böylesi bir politikanın alt başlığı olarak ele alınmalıdır. Enerji ile ilgili yasalarımızda güneş enerjisi çok az ve yetersiz bir yer tutmaktadır. Özel yasa ve mevzuat düzenlemelerine gereksinim vardır.
Güneş enerjisinden yararlanma konusunda teşvik edici politika oluşturulması, 2010 sonrasında kuruluş maliyetleri düşeceği tahmin edilen fotovoltaik pillerin yerli üretimi için AR-GE çalışmalarına başlanılması gerekmektedir. Bina çatılarında güneş enerjili piller kullanılması, güneş enerjisine dayalı elektrik alımında yüksek fiyatlar uygulanarak teşvik edilmelidir. Nüfusun ve enerji tüketiminin yoğun olduğu büyük kentlerde yerel yönetimlerle işbirliği yapılarak güneş kolektörlerinin yaygın kullanımı konusunda çalışmalar yapılması, güneş kolektörleri ve aksesuarlarında KDV‘nin düşürülmesi gerekmektedir.
Güneş enerjisi sıcak su sistemlerinin, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve Ege Bölgesi‘nde öncelikli olarak yeni yapılmakta olan binalarda kullanımını artıracak şekilde düzenlemeler yapılmalıdır. Konutlarda tüketilen enerjinin % 80‘i ısınmaya harcanmaktadır. Bu nedenle güneş mimarisi önemsenerek uygulanmalı, öncelikle büyük şehirlerden başlanarak yeni yapılmakta olan binalarda yönlendirme ve yalıtıma büyük önem verilmeli, ek maliyet getirmeden % 30‘lara varan ısı kazancı sağlayan mimari özellikler kullanılmalıdır. 
Sıcak su, kızgın su ya da buhar kullanan sanayi tesislerinin bu ihtiyaçlarını güneş enerjisi ile karşılanması teşvik edilerek yaygınlaştırılmalıdır. Sıcak suyun düzlemsel toplayıcılarla, kızgın su ya da buharı da yoğunlaştırıcı toplayıcılarla sağlanması teşvik edilmelidir. 
Halen projesiz, denetimsiz bir şekilde üretilen ve montajı yapılan güneş enerjili sıcak su (termal) sistemleri, TMMOB‘ye bağlı Odalar tarafından yapılan binaların mekanik tesisat, mimari, elektrik ve inşaat (statik) projelendirilmesi kapsamına alınarak bir standarda bağlanmalıdır. Bu projelerin TUS (Teknik Uygulama Sorumluluğu) kapsamında ilgili meslek odaları tarafından mesleki denetimlerinin yapılabilmesi için başta Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve yerel yönetimlerce ilgili meslek odalarının görüşleri alınarak gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmalıdır.
Değerli Katılımcılar, 
Son olarak, Odamız bu çalıştaydaki fikri üretim ve doğruları kendi etkinliklerine de taşıyacak ve yararlanacaktır. Doğrular hepimiz ve ülkemiz için kolektif bir değer taşımaktadır. Bu  çalıştayın yeni açılımlar ve kazanımlar getirmesi inancıyla başarılı geçmesini diliyor, hepinize  saygılar sunuyorum.