GELENEKSEL ODA GECEMİZİN 69. KURULUŞ YILINI KUTLADIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

25 Aralık 2023

Odamızın 69. Kuruluş Yılı Geleneksel Oda Gecemiz, 23 Aralık 2023 tarihinde Ekin Davet Salonu’nda üyelerimizin yoğun katılımlarıyla gerçekleşti. Geceye Makina Mühendisleri Odası  Yönetim Kurulu ve Şube Yönetim Kurulu Üyeleri,  Eskişehir CHP Milletvekili  Utku Çakırözer,  Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Odumpazarı Belediye Başkan Yardımcısı İlknur Demir, Eskişehir Osmangazi ve Anadolu Üniversitesi'nin Bölüm Başkanları ve Öğretim Görevlileri, Temsilciliklerin Yürütme Kurulları  ile çok sayıda üyelerimiz katıldı.

Gecemizin açılış konuşmalarını sırasıyla CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Nezihe Hanecioğlu, Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Bedri Tekin yaptı.

Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Nezihe Hanecioğlu’nun açılış konuşması;

Çok Değerli Milletvekilimiz, Belediye Başkanımız, Belediye Başkan Yardımcılarımız, Oda Saymanımız ve Yönetim Kurulu, Şube Yönetim ve Şube Temsilciliklerimizin Yürütme Kurulları, Sayın Bölüm Başkanlarımız, Öğretim Görevlilerimiz, Sevgili Meslektaşlarımız ve onların pek kıymetli eşleri; ve Çok Değerli Misafirlerimiz ,Sizlere Yönetim Kurulumuz,ve birlikte çalıştığımız Oda görevlilerimiz adına 69. Yıl Geleneksel  Oda gecemize HOŞ GELDİNİZ demekten büyük mutluluk duyuyorum.

2023 yılı içinde Eskişehir de toplamda 15.000 adet,Bozüyük te 820 adet, .Kütahya'da 2750 adet olmak üzere toplamda 18.500 den fazla asansörün kontrollerini gerçekleştirdik. Bunun yanında Sanayide bulunan fabrikalarımızda yaptığımız, Endüstriyel rafların,  basınçlı kapların ve kaldırma araçlarının, periyodik kontrollerin ve baca kontrollerini en güvenli şekilde yaparak sanayicimiz ile işbirliği içinde çalışmaya devam etmekteyiz . Yıl içinde sıkı bir şekilde çalışarak odamıza katkı veren 26 Teknik Görevli, 11 büro personeli ile birlikte toplam 37 personelimize ve onların çok sevgili ailelerine gönülden teşekkür ediyorum.

Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaştık ve çeşitli etkinliklerle kutladık. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kalkınma azmi, yapılan devrimler Şubat 1923 te  İzmir'de yapılan Türkiye İktisat kongresi ve Yatırımcıların desteklenmesi, amele yerine işçi kelimesinin kullanılmaya başlanması, Sendika hakkı tanınması gibi alınan büyük kararlar, Okullara verilen önem, yurt dışına gönderilen başarılı öğrenciler, açılan fabrikalar ve daha birçok şey ilk dönemde kalkınmanın birleştirici ve kucaklayıcı olarak hep birlikte yapıldığını göstermektedir.  

  Biz de  100. yıl coşkumuza ilaveten Makine Mühendisleri odası olarak 13-14 Ekim tarihlerinde 10. kez ev sahipliğini yürüttüğümüz  12. Ulusal Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendisliği kurultayını gerçekleştirdik. Ardından Cumhuriyetimizin Yüzüncü Yılında Havacılık Tarihinde izi olan Türklerle ilgili Almanya 'dan gelen Sayın Emir Öngüner'in sunumunda ve 28 Ekim'de Türkiye de Havacılığın Seyri konulu  Sevgili Can Erel’în sunumunda  2 seminer gerçekleştirdik. Tüm bunların ardından  2-3-4 Kasım'da Elektrik, İnşaat ve Makina Mühendisleri Odaları olarak ilk defa organize ettiğimiz ve sekretaryasını yürüttüğümüz Raylı Sistemler Kongre ve Sergisini düzenledik.

Maalesef ki 2023 yılı içinde ülkemizin güneyindeki 11 şehri etkileyen, pek çok insanımızı kaybettiğimiz bir deprem yaşadık. Deprem süresince hem Eskişehir Şubemiz hem de genel merkez olarak örgütlülüğümüzden aldığımız güçle yardım elini uzatmaya yeniden hayata dönmeyi kolaylaştıracak faaliyetlerde bulunmaya gayret gösterdik. Tam yaralarımızı sarıyoruz derken İkinci depremi Mayıs ayında yapılan seçimlerde yaşadık. Seçim öncesi büyük bir kutuplaştırma, ayrıştırma politikalarının içinde ülkede büyük bir gerginlik yaratılmıştı. .

Seçimden sonra daha öncesinde söylendiği gibi hem ekonomide hem de sosyal hayatta geriye gidişler başladı. Okullardaki dini eğitim oranı artırılırken tarikat ve cemaatler okullardaki gücünü arttırdı. Enflasyonun etkisiyle maaşlardaki alım gücünün düşmesi, tüm mesleklerde olduğu gibi hem kamuda ve  özel sektörde çalışan meslektaşlarımızın hem de emekli arkadaşlarımızın belini büktü. Eşleniğimiz olan bazı meslek gruplarında iyileştirmeler yapılırken Mühendisler bizzat unutuldu. Odalarla ilgili seçimden sonra operasyon yapacağını belirten Cumhurbaşkanı bunu, kutuplaştırma ve ayrıştırmayı alternatif dernekler vasıtasıyla gerçekleştirme çabasına girişti. 15 yıl önce benzerini gördüğümüz alternatif oluşumlar arkalarına bakanlıkları ve onların devasa bütçelerini alarak etkinlikler düzenlemeye başladılar. Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği ve Türk Mühendisiler Derneği bunlara örnektir.

Mühendislerin değersizleştirilmeleri bundan 20 yıl önce yanlış üniversite ve Milli Eğitim politikaları ile başlamıştır. İyiyi ve doğruyu bozarak yerine yanlış ve kötüyü getirme her alanda devam etmektedir. Dünya sıralamasında ilk 500 te olan üniversitelerimizin içleri boşaltılmış liyakatsiz akademik kadrolarla doldurulmuştur. Gelinen noktada ilk 500 'e giren üniversitemiz kalmadığı gibi gerileme devam etmektedir

2017 yılında SGK tarafından tek taraflı olarak iptal edilen Mühendis asgari ücret tarifesi gibi Hükümet tarafından hem maaş olarak hem de eğitim kalitesi olarak bilerek Mühendislik mesleği değersizleştirilmiştir.

Meslektaşlar olarak oynanan oyunlara karşı birlikteliğimizi güçlendirmemiz gerekmektedir. Eskisinden daha çok odamıza sahip çıkmalıyız. Yeni arkadaşlarımızı odamıza üye olmaları konusunda teşvik etmeliyiz. Aramızda kendisi üye olduğu halde yanında çalışanları yada kendi çocuklarını, yeğenini, komşusunu  odamıza üye olması için teşvik etmeyi unutan arkadaşlarımız varsa eğer hemen yarın odamıza üye olmaları için konuşmalarını öneriyorum.  Odamızda yapılan faaliyetlere katılmaları konusunda teşvik etmenizi ve sizlerinde katılımlarınızı arttırmanızı istiyorum.

Maalesef ülkede bilim ve teknoloji konusunda yapılan eksiklikleri gören ve kendilerine bir gelecek göremeyen Genç meslektaşlarımız, kendilerini yetiştiren bu ülkeden, hayatlarından, ailelerinden vazgeçmek zorunda kalıyor. Her yeni günde, onlarca genç, eğitimleri dışında bir alanda çalışmak, daha iyi bir hayat yaşayabilme ihtimaline tutunarak, yurtdışına gidiyor. Gençlerimiz göç ettikçe, ülkemizin geleceğine dair umutlar da tek tek sönüyor.

Bildiğiniz gibi Tüm TMMOB bünyesinde 19 Eylül 2023 te BOŞUNA MI OKUDUK kampanyasıyla sesimizi duyurmaya, Meslektaşlarımızın sorunlarına dikkat çekmek amacıyla bir kampanya başlatıldı ve sonrasında BOŞUNA OKUMADIK ile devam etti.

Bizler, mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu yararını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz.. Doğru bildiklerimizi söylemeye ve meslektaşlarımızın gelişimleri için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.

Sizleri, Şubat ayında gerçekleştirilecek olan genel kurul ve seçimlerimize de aktif şekilde katılmaya, seçimlerde oy kullanmaya, Odalarımızı ve TMMOB’mizi geleceğe taşımaya, meslek ve ülke sorunlarına sahip çıkmaya davet ediyorum

Burada sözlerimi son verirken etkinliğimize katılan bütün meslektaşlarımıza ve misafirlerimize tekrar hoş geldiniz diyor bu gecenin hazırlanmasında emeği geçen tüm Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulumuza, teknik ve büro görevlilerimize teşekkür ediyor, Siz sevgili konuklarımızın güzel bir gece geçirmesini diliyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Nezihe Hanecioğlu 

23 Aralık  2023