KÜRESEL EKONOMİK KRİZ VE ÜLKEMİZDE ENERJİ POLİTİKALARI PANELİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Kasım 2008

Şubemiz tarafından düzenlenen "Küresel Ekonomik Kriz ve ülkemizde Enerji Politikaları" paneli, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirildi.

Şubemiz tarafından düzenlenen "Küresel Ekonomik Kriz ve ülkemizde Enerji Politikaları" paneli, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi salonunda gerçekleştirildi.
MMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı R. Erhan Kutlu tarafından yönetilen panelde; MMO Enerji Komisyonu Başkanı Endüstri Mühendisi Oğuz Türkyılmaz "Türkiye'nin enerji politikaları" hakkında konuştu. Diğer konuşmacılar, MMO Eskişehir Şubesi Enerji Komisyonu üyesi Doç. Dr. Haydar Aras "Dünyada enerji politikaları" ve MMO Eskişehir Şubesi Enerji Komisyonu üyesi Makine Mühendisi Ali İhsan Karamanlı da "Enerji, sanayi ve rekabet" konulu bir konuşma yaptı.
MMO Eskişehir Şubesi Başkanı R. Erhan Kutlu, "Doğalgaz ve elektrik fiyat artışları ile Türkiye'de enerji ile ilgili sorunların tamamı, kamusal planlama, kamusal üretim ve yerli kaynak kullanımını reddeden dışa bağımlı politikalardan kaynaklanmaktadır" dedi. Panelde konuşan konuşmacıların konuşma özetleri yazının devamındadır.
Panelde konuşan Doç. Dr. Haydar Aras, 20. yüzyılda, uluslar arası mücadelenin ortak alanının petrol ve doğalgaz olduğunu belirterek, uluslar arası güçlerin mevcudiyetlerini sürdürebilmek için enerji kaynaklarının dağıtımını ve fiyatını kontrol altında istediklerini söyledi.
Aras, şöyle konuştu: Bugün için dünyanın bilinen üretilebilir petrol rezervleri yaklaşık 1 trilyon varildir. Irak'ın bilinen üretilebilir rezervleri ise, 112,5 milyar varildir. Bu miktar, dünya rezervlerinin yüzde 10'unu oluşturmaktadır. Irak'ın petrol potansiyelinin bir diğer önemli özelliği ise, dünyada petrol üreten diğer ülkelerden farklı olarak, üretim maliyetinin düşük olmasıdır. ABD, Irak işgalinin ardından, ticaret yollarını, özellikle İran Körfezi'ni de kontrolü altına almış olacak. Bu işgalin amacı, sadece ABD'nin gelip petrol kuyularının başına oturması değildir. Dünyadaki petrol taşınma merkezlerinden en büyüğü İran Körfezi'dir. 20- 30 yıl içinde petrol talebi büyüyecek olan Çin başta olmak üzere, Asya ve Avrupa ülkeleri, bundan petrol ihtiyacının üçte ikisini karşılayacak olup, dünyanın yüzer fabrikası olan Japonya ise tamamen Ortadoğu'ya bağlı denilebilir. Enerji sektöründe uluslar arası ve ulusal planlar, 4- 5 yıllık seçim süreleri göz önüne alınarak yapılamaz."
Diğer konuşmacı Makine Yüksek Mühendisi Ali İhsan Karamanlı da, "Enerji, sanayi ve rekabet" konusu üstünde durdu. Karamanlı, "Elektrik Enerjisi artık ticari bir mal gibi görünüyor. Enerji yöneticileri de ekonomist ve hukukçu gibi düşünmeye başlayacaklar artık. Tüketici müşteri olarak görülecek. Enerjinin aslında çok sosyal bir boyutu var. Özellikle aydınlatma anlamında, ısıtma anlamında. Ama sadece müşteri, Pazar, kâr var" diye konuştu.
MMO Enerji Komisyonu Başkanı Oğuz Türkyılmaz da, Türkiye'nin kendi enerji kaynaklarını harekete geçirmesi gerektiğini, yaşamda 'başka bir dünya mümkün' derken, enerji alanında da 'bir başka enerji mümkün' dediklerini belirtti. Türkyılmaz, Türkiye'nin enerji ithal eden bir ülke olduğunu kaydederek, "Petrolün yüzde 92'sini, doğalgazın yüzde 97'sini ithal ediyoruz. Türkiye petrol aramalarına komik bütçeler ayırıyor. Türkiye petrollerinin kanadını kolunu kırdılar" diye konuştu.