“MÜHENDİSLİK GÜNLERİ” GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Mayıs 2018 - 13 Mayıs 2018

TMMOB Makina Mühendisleri Eskişehir Şubesi Öğrenci Komisyonu tarafından    “Mühendislik Günleri’18 “Mühendis ve Gelecek” konulu etkinlik Büyükşehir Belediyes Taşbaşı Kültür Merkezi’nde 12-13 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan MMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Atila TOMSUK, geçen yıllarda da gerçekleştirilen  mühendislik günleri etkinliklerinde bahsedilen  görüşlerin bugün de hala geçerli  ve hatta geçen zaman dilimi içinde mühendislik eğitimi açısından kayıplar ve olumsuzlukların yerelde ve  ülke çapında büyümeye devam ettiğini söyledi.

 Bilim dünyasının ve meslek örgütlerinin görüş ve önerilerine bakılmaksızın, eleştirileri dikkate alınmaksızın, mühendislik bölümlerinin sayısı ve kontenjanları arttırılmaya devam edildiğini belirten TOMSUK,  “Son dönemde TBMM Genel Kurulunda, 4'ü vakıf olmak üzere 20 yeni üniversite kurulmasını öngören; aralarında İstanbul, Gazi, Anadolu, Karadeniz Teknik, İnönü, Selçuk, Erciyes üniversitelerinin de bulunduğu bazı üniversitelerin bölümlerini yeni kurulacak üniversitelere bağlayan kanun tasarısı kabul edilerek yasalaştı. Son düzenlemeyle birlikte  mesleki eğitimlerin niteliğinin  ve kalitesinin artacağını söylemek gerçekle bağdaşmamaktadır.

 Ülkemizdeki yükseköğrenim sistemine bakıldığında, gerek kurum, gerek disiplin sayısı açısından bir planlamanın ve bilimsel ölçütlerin göz önüne alınmadığı görülmektedir. Bilimsel gereklere ve ülke gerçeklerine göre değil, sadece sübjektif nedenlerle fakülteler açılması, sonuçları itibarıyla kolay çözülemeyecek sorunlar ve tahribatlar yaratmaktadır. Toplumun tüm kesimlerinde eğitim-öğretimdeki kalitenin yetersizliği  kabul görmüş bir gerçekken, yeni bölümlerin, üniversitelerin açılmasının nesnel bir dayanağı bulunmamaktadır” dedi.

“Özgür ve demokratik olmayan günümüz koşullarında bilim, teknoloji ve sanayimizde çağın gerektirdiği düzeye ulaşamayacağı aşikardır” diyen Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Atila TOMSUK şunları söyledi:

“ Hal böyleyken ülkemiz ileri teknoloji ve sanayi ürünlerinin satıldığı ama geliştirilemediği ve üretilmediği, yoğun imalat süreçlerinin düşük işçilik ücretleri ile montaja dayalı ürünlerini sunduğu, ithal ikame modelini sürdürmeye devam edecektir. Bu durum biz mühendislerin mesleki düzeyi ve tatmini açısından olduğu kadar bilimsel bilginin hiçbir zaman uygulamaya dönüştürülemediği bir alanda hayatımızı sürdürmek  zorunlunda olmamıza  yol açacaktır. Gelişmiş ülkelerde yapılan projelerin toplantılarında karşımıza eşdeğer muhatabımız olarak teknisyen ve ara teknik elemanlar çıkacak, yurt dışına beyin göçünü hızlandıracaktır.

Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi olarak, öğrenci arkadaşlarımızın eğitim süreçlerine  kalıcı ve yararlı bir katkı sunmak niyeti ve çabası ile gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılan konuşmacılarımıza, değerli üyelerimize,  öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.”

 

Konuşmalardan sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Makina Mühendisliği Öğretim üyesi Dr. Evren YASA Katmanlı İmalat konusunda bir sunum gerçekleştirdi. Maden Yüksek Mühendisi Derya ÖZKAR ‘Mühendislik ve Etik’, MMO Eskişehir Şubesi Kadın Komisyonu Başkanı Nergis UYGUN BAŞ ‘Toplumsal Cinsiyet’i, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Ufuk ERİŞ ‘Yapay Zeka Robotlar’ konusunu anlattılar.

Panelin ikinci gününde  MMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi  İbrahim TATAROĞLU "Endüstri 4.0’ı" MMO Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Neşet AYKANAT "Enerjinin Geleceğini", Teknolojist Oğuz DEMİRKAPI "Güvenli ve Erişebilir İnternet" konusunu irdelediler.