ODAMIZIN 64. KURULUŞ YILI GELENEKSEL GECEMİZİ KUTLADIK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Aralık 2018

Odamızın 64. Kuruluş yılı Geleneksel  Gecesi 01 Aralık 2018 tarihinde Anemon Otel’de gerçekleştirildi.

Gecemize Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakır ÖZER,  Arslan KABUKÇUOĞLU, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım KURT, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet ATAÇ, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir KÜPELİ, Oda başkanları ve üyeler katıldı.

 MMO Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanımız Atila TOMSUK şöyle konuştu;

Sayın Milletvekillerimiz,

Sayın Büyükşehir Belediye Başkanım, Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyesi Başkanları ve Başkan Yardımcıları,

Sayın Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi,

Sayın Dekan, Bölüm Başkanları ve Sevgili Öğretim Üyeleri,

Şubemiz Temsilciliklerinin Değerli Yöneticileri,

Basınımızın Değerli Mensupları,

Sevgili Meslektaşlarım ve Sayın Misafirler,

Geleneksel Oda Gecemize Hoşgeldiniz…

 

Meslek ve meslektaş sorunlarının ülke sorunları ile birebir aynı olduğu düşüncesi ile Makina Mühendisleri Odası olarak ülkemizin her sorunu için çözüm önerileri üretiyoruz ve üretmeye devam ediyoruz.

Kamuda ve özel sektörde çalışan meslektaşlarımız ekonomik kriz koşullarından en çok etkilenen kesimler arasında yer alıyor. İşsizlik tehlikesi, düşük ücretlerle çalışma güvencesiz veya sigorta primlerinin gerçek ücretler üzerinden yatırılmaması meslektaşlarımızın en büyük problemleridir.

Ülkemizin şu sıralar geçirdiği ekonomik krizin tek çözümünün üretmek olduğunu biliyoruz. İktidarların günü kurtarmak yerine gerçekçi çözümlerle bu sorunların aşılabileceğini rant ekonomisi değil üretim ekonomisini tercih eden modelin bu işin çözümünün merkezinde olması gerektiğini biliyoruz.

Ülkemizin bu krizleri aşmasının tek modeli  dışa bağımlı ekonomiden kurtulmak ve sanayisinde üretimi artırmaktan geçiyor. Yani TMMOB’nin dediği gibi tam bağımsız Türkiye modeli bu işin çözümüdür.

TMMOB ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında  MühendisMimar ve Şehir Plancıların ücretli çalıştıkları sektörde  kayıt dışı istihdamı önlemek amacıyla 31 Temmuz 2012 tarihinde imzalanan protokol tek taraflı olarak 9 Haziran 2017 tarihinde feshedilmiştir. Protokolde mühendislerin minimum alacağı asgari ücret belirtilmekteydi ve işverenlerin bu ücretin altında SGK’ya prim yatırmaması öngörülmekteydi.SGK  tarafından protokolün tek taraflı fesh edilmesi ile mühendisler düşük ücret ile  çalışma ve primlerinin  eksik yatırılması  sorunu had safhaya ulaşmıştır. Biz mühendisler tekrar bu protokolün işlerlik kazanmasını istiyoruz. Protokolün devreye girmesi için önümüzdeki hafta tüm Türkiye’de  SGKGenel Müdürlüğü’ne  faksla   isteklerimizi ileteceğiz. Bu eyleme katılmak isteyen mühendis arkadaşlar için örnek metin salonun girişindeki masada bulunmaktadır.

Kamuda çalışan meslektaşlarımızın özlük hakları derhal düzeltilmelidir. Mühendis arkadaşlarımızı ek göstergeleri ayrım yapılmaksızın 4800-6400 arasına yükseltilmelidir. Teknik hizmet kapsamında çalışan mühendislerin özel hizmet tavanı %260 yükseltilmelidir ve bu oran emekli aylık ücretine yansıtılmalıdır.

Şehrimizde yapılmak istenen termik santrale karşı hukuksal çalışmalarımız sürmektedir. Bu konuda TMMOB çatısında Ankara’da bir Komisyon kurulmuştur ve her türlü yasal  yolla  termik santralın kurulmaması için çalışmaktadır. İnsanlarımızın kanser olmaması için toprağımızın ve havamızın kirlenmemesi için  veTürkiye’nin en büyük ovalarından olan Alpu ovasının kurtulması için  iktidarın bu sevdadan vazgeçmesini istiyoruz. Bunun yerine yenilenebilir enerji kaynaklarına dönmesini istiyoruz. Yerel seçimler yaklaşırken bütün BelediyeBaşkanı adaylarından bu termik santrale karşı çıkmalarını istiyoruz ve seçimden önce hepsinden taahhüt istiyoruz. Şu iyi bilinmeliki bu taahhütü vermeyen hiç bir Belediye Başkan adayına biz mühendisler oy vermeyeceğiz.

Burada sözlerime son verirken etkinliğimize katılan bütün meslektaşlarımıza ve misafirlerimize tekrar hoşgeldiniz diyerek hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Konuşmaların ardından Oda Gecemizi Destekleyen Kurum ve Kuruluşlara Katılımlarından dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.