TMMOB ESKİŞEHİR YEREL DEMOKRASİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

28 Mayıs 2011

TMMOB Eskişehir Demokrasi Kurultayı 28 Mayıs 2011 tarihinde Eskişehir Kültür Merkezinde 103 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Kurultaya TMMOB İKK Sekreteri Aziz ALBAYRAK, Kimya Mühendisleri Odası Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet BESLEME, Makina Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı R. Erhan KUTLU, İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Fercan YAVUZ, Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Kenan ÇALIŞIR, Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Levent EGÜZ, Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin GÜL, Harita Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı İdris UZUN, Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı İlkay ÖZEL, Türk-İş Eskişehir Bölge Temsilcisi Nejat KILIÇ, Eskişehir Baro Başkanı Av. Rıza ÖZTEKİN, Eskişehir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı İlker ÖZOKCU ve bir çok mimar, mühendis, şehir plancısı katıldı.

Kurultay;  yapılan açılış konuşmaları ve divan seçimiyle başladı. Divan Başkanlığına MO‘dan Aziz ALBAYRAK, Divan Başkan Yardımcılığına GMO‘dan İlkay ÖZEL, Divan Yazmanlığına MMO‘dan Ferhat GÜL oy birliği ile seçildi.   Kurultay kapsamında tartışılması planlanan 8 ana başlık ve 34 alt başlıktan süre yettiği ölçüde birçoğu hakkında soru önergeleri verildi.

MMO‘dan Zeki ADER "Demokrasi ve Demokrasi Kavramının Gelişimi" hakkında geniş bir sunum yaparken ZMO‘dan Feyyaz UYSAL, İMO‘dan İbrahim AKGÜN ve MMO‘dan Hakan ÜNAL yaptıkları sunum ve verdikleri önergelerle Demokrasi başlığındaki tartışmaları tamamladılar. MMO‘dan Sevgi AKMEN "Cumhuriyet, Bağımsızlık ve Laiklik konularında sunum yaptı ve önerge verdi.

Konu başlıkları sıralamasında 7. sırada olmasına rağmen salondan gelen talep üzerine " Kadın Sorunu" 3. Başlık olarak tartışıldı. Eskişehir Yerel Kadın Kurultayının, Yerel Demokrasi Kurultayının hemen öncesinde yapılması sebebiyle Kadın Mühendis ve Mimarların kurultaya katılımı etkin oldu. Birçok kadın mühendisin imzasıyla verilen önergeler oy çokluğu ile kabul edilirken kadın mühendislerin çalışma yaşamında karşılaştıkları sorunlar da kurultaya taşınmış oldu.

ZMO‘dan A.Aydan BARUT, MMO‘dan Nergis UYGUN BAŞ ve MMO‘dan Atila TOMSUK; "Basın ve Yayın Özgürlüğü" Konularına değinerek anayasalardaki Basın ve Yayın Özgürlüğünü Kısıstlayan maddelerin kaldırılması yönünde önerge sundular.

MMO‘dan Emrah YİĞİT " Eğitim Hakkı" konusunda verdiği önergelerle TMMOB‘nin "Herkes için eşit, parasız, nitelikli ve kamusal eğitimi savunur" şeklindeki görüşlerini ve taleplerini sürdürmesi gerektiğini savundu.

İşçi Sağılığı ve İş Güvenliği hakkında İMO‘dan Bülent ERKUL, MMO‘dan Ali BORUCU, yaptıkları sunum ve verdikleri önergelerde,  İş Güvenliği Uzmanlığının Mühendis olmayanlara kapatılması gerektiğini savundular.

Yapı Denetim ve Deprem konusunda JMO ve İMO‘dan Mühendislerin etkin çalışmasıyla çok sayıda sunum yapıldı, önerge verildi. Önergelerde ortaya çıkan ortak talepler; Deprem konusunda öncelikle Stratejik Ulusal bir planın hazırlanması, yapı denetim konusunda ise TOKİ inşaatlarının yapı denetim yasası kapsamında denetlenmesi oldu.

ESOGÜ‘den Doç. Dr. Haydar ARAS‘ın Nükleer Santraller konusundaki sunumu ve MMO‘dan Emrah YİĞİT‘in verdiği önergelerle "Enerji" konusu da Türkiye Kurultayına aktarılmak üzere Yerel Kurultayda gündemdeki yerini aldı.

ZMO‘dan Feyyaz UYSAL "Su Hakkı" konusunda, GMO‘dan İlkay ÖZEL ve ZMO‘dan Aziz ALBAYRAK "Gıda" konusunda, JMO‘dan Can AYDAY "Ulaşım Hakkı" konusunda verdikleri önergelerle ilgili başlıkların tartışılmasını sağladılar.