TMMOB KADIN KURULTAYI İÇ ANADOLU BÖLGE ÇALIŞTAYI ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ...

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

18 Ekim 2009

TMMOB Mühendis, Mimar ve Şehir Plancı Kadın Kurultayı öncesi Ankara'da İç Anadolu Bölge Çalıştayı gerçekleştirildi. 18 Ekim 2009 Pazar günü Mimarlar Odası Toplantı Salonu'nda saat 10.00'da başlayan çalıştay açılış, atölye çalışmaları ve forum olmak üzere üç bölümden oluştu.Şubemizden; Ankara da gerçekleştirilen çalıştaya Şube Yönetim Kurulundan Nergis UYGUN BAŞ ve Kadın Komisyon Üyemiz Neşe AŞICIOĞLU katılmıştır.

TMMOB mimar, mühendis, şehir plancıları Kadın Kurultayına hazırlık kapsamında İç Anadolu Çalıştayını 18 Ekim 2009 Pazar günü Ankara'da gerçekleştirdik. Çalıştayda "kriz ve kadın", "TMMOB'de kadın örgütlenmesi", "cinsiyetçi iş bölümü ve işyeri pratikleri", "yönetmelikler ve cinsiyet ayrımcılığı", "eğitimde cinsiyetçilik" olmak üzere 5 atölye çalışması da eşzamanlı olarak gerçekleştirildi. Atölye çalışmalarının ardından yapılan forumla kadın mimar, mühendis ve şehir plancılarının sorunları tartışılarak, çözüm önerileri geliştirildi. Forum bölümünde LGBTT bireylerin yaşadığı ayrımcılık konusuna da dikkat çekilerek yapılacak cinsiyet ayrımcılığı karşıtı çalışmaların LGBTT bireylerin sorunları için mücadeleyi de içermesi gerektiği belirtildi.

 

Mimarlık, mühendislik ve şehir plancılığı gibi genellikle erkek çalışanlarla özdeşleştirilen mesleklerde kadınlar eğitimden iş yaşamına, iş yaşamından örgütlü yapılara pek çok alanda sorunlar yaşamaktadır. Bu sorunlar yaşanan ekonomik krizler ve siyasi değişikliklerle daha da derinleşmektedir. Eğitimde yaşanan cinsiyet ayrımı, iş arama sürecinden başlayarak iş hayatı boyunca kadını takip etmektedir. Erkek çalışanların tercih edildiği işe alımlarda, kadınlar mesleki yeterliliklerini ispat etmek zorunda bırakılmaktadır. Mesleki yeterliliklerini kabul edildiğinde ise özel yaşamları evlenme ve çocuk yapma planlarını açıklamaları beklenmektedir. İşe alınan kadınlar ise iş yaşamında kıyafetinden iş arkadaşları ile ilişkilerine kadar sürekli gözetim altındadır. Kadınların bekâr, nişanlı, evli ya da boşanmış olması gibi tamamen özel yaşamlarını ilgilendiren özellikleri ise iş koşullarını değiştirip ağırlaştırabilmekte hatta tacize uğrama olasılıklarını arttırmaktadır.

 

Yapılan araştırmalar kadınların erkek çalışanlara göre daha çok çalışarak, daha az ücret aldıklarını göstermektedir. Bunun yanında esnek çalışma koşullarına sahip işlerde ise daha çok kadınlar görev almaktadır. Kadınlar genellikle düşük profilli işlerde görevlendirilmekte, işyerindeki terfi koşulları erkek meslektaşlarına göre daha ağır gereklilikler içermektedir. Birçok kurum, kuruluş ve işyerlerinde üst düzey yönetici kadrolarda kadınlar yer almamaktadır. Ne yazık ki bu durum meslek örgütleri ve sendikalar için de geçerlidir. Mühendis, mimar ve şehir plancı kadınlar bütün kadınlar gibi aldıkları eğitim ve ekonomik durumlarından bağımsız olarak kent soylu töre suçlarına maruz kalmakta ve muhafazakârlaşma ile bu suçlar artarak yaygınlaşmaktadır.

 

Taleplerimiz;

 

•-          Eşit işe, eşit ücret,

•-          Özlük haklarımızı,

•-          İşyerlerinde, üniversitelerde, meslek odalarında ve sendikalarda eşit koşullarda çalışmak için pozitif ayrımcılık,

•-          Üniversitelerde, işyerlerinde ve meslek odalarında cinsiyet ayrımcılığını önlemeye yönelik eğitim verilmesini,

•-          Taciz ve cinsiyet ayrımcılığına uğrayan kadın meslektaşlarımıza yönelik hukuksal ve psikolojik destek birimlerinin oluşturulmasını,

•-          TMMOB cinsiyet ayrımcılığı takip sekreteryasının kurulması ve aktif bir şekilde çalıştırılması

•-          Meslek odalarında, çalışma ortamlarında kadınları da kapsayan bir dil kullanımının benimsenmesini,

•-          TMMOB'ye bağlı odalarda, şubelerde ve gerekirse temsilciliklerde kadın komisyonlarının kurulması, bu komisyonların kurulacak İKK kadın komisyonlarıyla ve birbirleri ile doğrudan ve güçlü bir iletişim içinde olması

•-          Cinsiyet ayrımcılığına karşı yapılacak çalışmalar için bütçe ayrılması

•-          TMMOB ve bağlı odaları ve birimlerinde (Yönetim Kurulları, Kurullar, Komisyonlarda) kadınların TMMOB örgütlülüğü içinde görünürlüğünü ve kendini ifade olanaklarını arttıracak şekilde kota uygulaması

 

İSTİYORUZ.

Çalıştayı kadın mimar, mühendis ve şehir plancılarının meslek yaşamında, odalarda ve gündelik hayatta yaşadığı sorunların giderilmesi için örgütlü mücadelenin başlangıcı olarak değerlendiriliyoruz. Kadın örgütlenmesinin hiyerarşilerden arındırılmış, iletişim ve katılımcılık odaklı olması gerektiğinin altını çiziyoruz.

 

TMMOB ANKARA İKK KADIN KOMİSYONU