YEREL ÖĞRENCİ KURULTAYI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
Eskişehir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

02 Mart 2011

MMO Eskişehir Şubesi 7.Yerel Öğrenci Üye Kurultayı ESOGÜ Makina Mühendisliği Bölümü 4.kattaki Prof.Dr.Suat MİRZA Konferans Salonunda yapıldı.Açılış konuşmalarıyla başlayan kurultayda sırasıyla MMO Yönetim Kurulu Başkanvekili Şuayip YALMAN, Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Nergis UYGUN BAŞ söz aldılar. Ayrıca kurultayda Eskişehir Şube Müdürü Levent GÜLER de hazır bulundu.

Kurultayda; teknik görevli Emrah YİĞİT moderatörlüğünde 4 ayrı konu başlığı ele alındı. İlk olarak öğrenci sorunlarıyla ilgili sunum Makina Mühendisliği 2.sınıf öğrencisi Umur Bora AYDIN tarafından yapıldı. Öğrenci sorunlarına değinilen sunumda eğitimin herkes için eşit, parasız, nitelikli ve bilimsel olması gerektiği vurgulandı. Bunun yanı sıra son dönemde sermayenin giderek üniversitede egemen olduğu, bunun sonucunda da müfredatın sermayenin ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirildiği ve eğitimin-kampus içi hizmetlerin giderek paralı hale geldiğinin altı çizildi.

2.sunum Makina Mühendisliği 2.sınıf öğrencileri Gülçin MUTLU ve Erman ERTÜRK tarafından "Mühendislik Eğitimi ve Geleceksizlik" konu başlığında yapıldı. İstihdamla paralel olarak artmayan ve sürekli çoğalan kontenjanların işsizliği de beraberinde getirerek öğrencileri geleceksizleştirdiği dile getirildi. İşsizliğin mühendislik mesleğinde %30 lara yaklaştığı, bununla birlikte çalışan genç mühendislerin mühendis fazlasından kaynaklı düşük ücretlere ve esnek çalışma saatlerinde çalıştığı belirtildi. Bu yıl açılan teknoloji fakülteleri ile birlikte teknik-ara elemanlara da mühendislik imza yetkisinin verilmesiyle beraber mühendislik işsizlik oranının artacağı vurgulandı.

 

3.sunum Endüstri Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi Nihal AFŞAR tarafından yapılan "Kariyerizm" di. Özellikle Endüstri Mühendisliği başta olmak üzere bütün mühendislik bölümlerinde; sermayenin üniversitedeki kültürünü şekillendiren kariyer kulüplerinin etkin hale geldiği ve bu etkinliğin öğrencilerin sorunlarına çözüm bulmaktan çok öğrencileri bireycileştirdiği-bencilleştirdiği belirtildi. 60 TL ücretle 600 kişinin katıldığı "lider" olma etkinliklerinin hiçbir mesleki ve teknik değeri olamayacağı vurgulandı.

Son sunumda ise Makina Mühendisliği 2.sınıf öğrencisi Yağız DEMİR "Mühendisin Toplumsal Rolü" konusunda bilgi verdi. Kar yapan kamu kuruluşlarının satılmaması gerektiğini, bunun istihdamı gerilettiğini ve yerine açılan özel şirketlerde çalışanların düşük ücretler ve esnek çalışma saatleriyle mağdur olduğunu vurguladı. Hidroelektrik Santral (HES) projelerinin enerji ihtiyacını karşılamaktan çok suyun yağmalanması olduğunu ve bu projeleri denetleyen mekanizmaların zayıflığına değindi. Kentsel dönüşüm projelerinin hükümetler ve onun uygulayıcısı belediyeler tarafından kent yoksullarının şehir dışına atılıp, onların arazilerinin yağmalanması şeklinde gerçekleştiği dile getirildi. Ankara da "Dikmen Vadisi Halkı" nın örneğinde olduğu gibi arazisine, insanca barınma hakkına sahip çıkan vatandaşlara TMMOB nin sahip çıkması, halkın "gecekondumuzu yıktırmayacağız" şeklindeki amatör tepkisini, "halkın insanca barınma hakkı var" şeklinde profesyonelleştirerek onların kazanım sağlamasını ve evlerini kazanmasını sağlamıştır.

Verilen kısa bir aranın ardından tartışma-forum kısmında ise çözüm önerileri tartışıldı. MMO Öğrenci üye örgütlülüğünü artırıp 26 Martta Ankara da yapılacak olan Türkiye Öğrenci Kurultayına katılım çağrısı yapılarak etkinlik sonlandırıldı.