ADANA İKK TARAFINDAN DÜZENLENEN "ÜLKEMİZDE MESLEK ÖRGÜTLERİNİN TOPLUMSAL SORUMLULUKLARI" BAŞLIKLI SÖ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

Meslek örgütlerinin toplumsal sorumlulukları Adana İKK tarafından düzenlenen söyleşide masaya yatırıldı.

Mühendislik Mimarlık Haftası etkinlikleri çerçevesinde 17 Ekim 2006 tarihinde Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu‘nda gerçekleştirilen "Ülkemizde Meslek Örgütlerinin Toplumsal Sorumlulukları" konulu söyleşiyi TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı yönetti. Söyleşiye, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ahmet Göksoy, Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ali Ekber Çakar ve Mimarlar Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erkan Karakaya konuşmacı olarak katıldılar.

Odamız Yönetim Kurulu Sekreter Üyesi Ali Ekber Çakar‘ın konuşması yazının devamındadır.

Açılışta bir konuşma yapan Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Hüseyin Atıcı, TMMOB‘nin 18 Ekim 1954‘deki ilk toplanışının üzerinden tam 52 yıl geçtiğini hatırlatarak, "Asırlık bir örgütlenmenin bugünkü temsilcileri olarak şunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Onurlu bir mesleğimiz var, çünkü odağında insan var. Hepimizin içinde, üzerinde yaşadığımız, kullandığımız alt yapıyı, enerjiyi, demiryollarını, karayollarını, su şebekesini, köprüleri, barajları, fabrikaları, konutları ve şehirleri yani kısacası gündelik hayatı yeniden yaratıyoruz ve geleceği kurguluyoruz. Etrafımızda gördüğümüz insan eliyle yaratılmış her eşyada, mekanda bilgimizin, aklımızın, deneyimlerimizin emeği var. Herhalde insanla ve onun yaşamıyla bu kadar ilgili, bu kadar iç içe geçmiş, başka bir meslek alanı daha yoktur" şeklinde konuştu.

Bu geniş kapsamlı tanımın aynı zamanda önemli sorumlulukları da beraberinde getirdiğini söyleyen Atıcı, TMMOB‘nin son 30 yıllık yaklaşımını Teoman Öztürk‘ün sözleriyle ifade etti; "Bakın ne demiş sevgili Birlik Başkanımız Teoman Öztürk; ‘Yüreğimizdeki insan sevgisini ve yurtseverliği, baskı ve zulmün yöntemlerinin söküp atamayacağının bilinci içinde, bilimi ve tekniği, emperyalizmin ve sömürgenlerin değil, emekçi halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirerek sürdürme yolunda inançlı ve kararlıyız."

TMMOB‘nin, toplum nezdinde en saygın meslek örgütlerinin başında geldiğini belirten Atıcı, bu saygınlığın "meslektaşların hak ve çıkarlarını, halkın çıkarları temelinde korumak ve geliştirmek, mesleki birikimleri toplum yararına kullanmak" anlayışından geldiğini söyledi.

Atıcı şöyle devam etti:

"Bu tanım önümüze zorlu görevler koyan bir tanımdır. Zor görevler güçlü örgütler ister. Güçlü bir örgüt için TMMOB‘nin iyi çalışan odalara ihtiyacı var. Güçlü odalar için güçlü şubelere ihtiyaç var. Güçlü şubeler için disiplinli çalışan yönetimlere ve örgütlü üyelere ihtiyaç var. Bu ülkenin bu halkın TMMOB‘ye ihtiyacı var, TMMOB‘nin sizlere ihtiyacı var. Sayın Mehmet Soğancı, 14 Ekim‘de Sıhhiye Meydanı‘nda 15 bin mühendis, mimar ve şehir plancısına, bizlere, yol arkadaşlarım, dava arkadaşlarım diye seslendi, evet bizim yol arkadaşlığına, dava arkadaşlığına ihtiyacımız var, bu sese, bu çağrıya cevap vermeye ihtiyacımız var."

Oda Yönetim Kurulu Sekreteri Ali Ekber ÇAKAR, yaptığı konuşmada önce ülkemizdeki mevcut duruma değindi. Sanayide yatırımların durduğunu, kalkınma ve planlamadan uzaklaşıldığını, Hizmet Ticareti Genel Anlaşması ile neredeyse bütün geleneksel kamu hizmeti alanlarının piyasalaştırılarak mühendislikten tıbba, eğitimden bütün hizmet sektörlerine dek ülkemizin yabancı sermayenin istilasına açıldığını ve büyük kamu sanayi işletmelerinin özelleştirildiğini belirten ÇAKAR, ülkemizin yağmasının kentsel mekânlar rantından doğal-kültürel varlıklar ile tarım arazilerinin yok edilmesi ve yanlış tarım politikalarına, kıyılar, ormanlar ve hazine arazilerinin talanına, madenlerimize, enerjiye, su kaynakları ve topraklarımızın yabancılara satılmasına dek uzandığını söyledi.

OYK Sekreteri, bu süreçlerle birlikte biz mühendis, mimar ve şehir plancıları üzerinde doğrudan oyunlar da oynandığını, TMMOB yasasına yanlış müdahaleler yapıldığını, mühendislik disiplinlerinin kamu denetimindeki temel rollerinin reddinin ve ücretli çalışan, emekli, işsiz üyelerimiz ve öğrenci üyelerimizin sorunları ile öğretim üyelerimizin sorunlarının sürdüğünü kaydetti.

Ali Ekber ÇAKAR, TMMOB tarihinin en kitlesel buluşması olan 14 Ekim TMMOB Mitingi'nin ana konularından biri olan "Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun Tasarısı"nın bütün ciddiyetiyle ülkemizin ve bizlerin önünde olduğunu belirttikten sonra bütün bu sorunların mesleki ve toplumsal sorumluluklarımızın iç içe geçmiş olduğunu ve TMMOB ile bağlı Odaların kuruluş yasalarına bakıldığında, birer meslek örgütü olarak toplumsal sorumluluklarımızın ne kadar geniş bir alana yayıldığını görülebildiğini belirtti.

Mesleğimizin toplumsal sorumluluklarının oldukça fazla olduğunu belirten ÇAKAR, şöyle devam etti: "Meslek uygulama alanlarımız gerek tek tek bireylerin gerekse toplumun günlük yaşamının her noktasını doğrudan etkilemektedir. Toplumsal iş bölümü içerisinde mühendisler bilimin ve tekniğin temsilcileridir. Bu nedenle mühendisler ayrılmaz bir parçası oldukları toplumun refah ve mutluluğunu, sağlığını ve güvenliğini her şeyden üstün tutmak zorundadırlar. Mühendislik mesleğinin tanımına uygun olarak yerine getirilmesinin bizatihi kendisi toplumsal mücadele içerisinde ülke halkının yanında yer almakta eş anlamlıdır.

İnsanı, doğayı, çevreyi korumak, doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanmak ve sanayileşme doğrultusunda çaba göstermek aynı zamanda toplumsal sorumluluklarımızın ayrılmaz bir parçasıdır."

Meslek disiplinlerimizin ortak buluşma noktasının mesleğin ve meslektaşın geliştirilmesi ve korunması, meslek uygulama alanlarımızın daraltılması uygulamalarına karşı çıkılması olduğunu belirten ÇAKAR, "Bu temel hedefe, sadece ve sadece bilim ve tekniğin gelişmesi için gerekli demokratik ortamların sağlanması, ulusal gücümüze dayanan planlı bir kalkınma ve sanayileşme politikasının yaşama geçirilmesi, mühendislik ve mimarlık hizmetlerin yurt içinden temin edilmesi, emperyalist sömürüye karşı çıkılması ile ulaşılabilir" dedi.

"Bu temel çerçevede 100 yılı aşkın bir örgütlenme pratiği olan ülkemiz mühendis ve mimarlarının, TMMOB'nin kurulduğu 1954 yılına kadar iki temel alanda mücadele etmişlerdir" diyen OYK Sekreteri, bunlardan birincisinın mühendislik ve mimarlık unvanının yasal bir statüye kavuşturulması; ikincisinin ise ülkemiz mühendislerinin yabancı mühendislere karşı hak ve hukuklarının korunması, ülkemizde yabancı mühendislerin ve mimarların çalışması önünde kısıtlamalar getirilmesi olduğunu belirtti ve daha sonra da TMMOB'nin kuruluşundan bugüne kadarki süreci özetledi.

TMMOB ve Odalarının meslek ve meslektaşlarının sorunlarının ülke sorunlarından kaynaklandığının bilincinde olduğunu belirten ÇAKAR, sorunların çözümünün halktan, emekten, bağımsızlıktan, üretimden, sanayileşmeden, bilim ve teknolojiden, demokrasiden yana politikaların yaşam bulması ile mümkün olduğunu belirtti ve sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu hedefe ulaşmak, bu hedef doğrultusunda ülke yönetimi üzerinde baskı oluşturabilmek, bu hedef doğrultusunda kamuoyu oluşturmak için her şeyden önce Odalarıyla, Şubeleriyle, İKK'larıyla daha güçlü bir TMMOB yaratmalı, çalışmalara daha aktif katkı koyulmalıdır. Ancak bu yaklaşımla mühendis ve mimarların mesleki ve toplumsal sorumlulukları yerine getirilebilecek, toplumsal mücadeleleri başarıya ulaşacaktır."