EMEK PLATFORMU ALANA ÇIKTI...

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.

ONBİNLER, EMEK PLATFORMUNUN ÇAĞRISI İLE "SOSYAL DEVLET - SOSYAL ADALET" MİTİNGİ İÇİN 20 KASIM‘DA ANKARA‘YA GELDİ.

TMMOB ve bağlı Odalar mitinge kitlesel bir biçimde katıldı.

Emek Platformu Başkanlar Kurulu "Sosyal devlet - Sosyal adalet" mitingi için bütün emek ve demokrasi güçlerini 20 Kasım 2004 günü Ankara‘ya çağırdı. Bu aslında SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devrine yönelik yasa tasarısı ile Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘nün kapatılmasına yönelik yasa tasarısına karşı yapılan eylemliliklerin devamı niteliğinde bir çağrıydı. Çağrıda iş yerlerimize ve geleceğimize sahip çıkıyoruz deniliyor ve şunlar söyleniyordu:

Yıllardan beri IMF ve Dünya Bankası dayatmaları ile çıkarılan ve çıkarılmak istenen yasa ve yönetmeliklerle sosyal devlet uygulamaları tasfiye edilmeye çalışılmaktadır. Kamu Yönetimi Temel Kanunu ile istediği sonucu alamayan Hükümet taktik değişikliği yaparak bu yasanın içindeki maddeleri tek tek yasa haline getirmektedir. AKP Hükümetinin bugün Mecliste olan SSK Sağlık Kurumlarının Sağlık Bakanlığı‘na devri ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü‘nün kapatılmasına ilişkin yasa tasarılarının anlamı budur. Sosyal Güvenlik Reformu adı altındaki ve Kamu Personel Rejimi yasa Tasarısı yakın zamanda gündeme getirilecektir.

1.SSK Yok Edilerek SSK Sağlık Kurumları Yerel Yönetimlere ve Özel Sermayeye Devredilmek İsteniyor: SSK Sağlık kurumları hükümet tarafından bir oldu bittiye getirilerek Sağlık Bakanlığı‘na devredilmek istenmektedir. Kamu Yönetimi Temel İlkeleri Kanunu Tasarısı‘nda da ifade edildiği gibi Sağlık Bakanlığı‘na bağlı tüm sağlık tesisleri özelleştirilmek istenmektedir. Bu kanunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bu uygulamanın dışında bırakılmıştır. Bu devir yasası ile birlikte SSK Sağlık Kuruluşlarının da yerel yönetimlere devredilmesi imkan dahillerine girmiştir. Kısacası Hükümet yetkililerinin ifade ettiği gibi sağlık tek elde toplanmayacak, çok sayıdaki ele dağıtılacaktır. Sağlık Bakanlığının buradaki rolü bir tür aracı kuruluştur.

2.Halk Sağlık Hakkına Ulaşmak İçin Hem Daha Fazla Prim Ödeyecek Hem de Cepten Ödeme Yapacak: Hükümet yetkililerince ifade edilen Sosyal Güvenlik Reformu ve Genel Sağlık Sigortası tasarıları da sağlığın ticarileştirilmesi girişimlerinin diğer yarısıdır. Bugün sigortalı bir işçi sağlık hakkına maaşının %5‘i oranında bir kesinti ile ulaşırken, genel sağlık sigortası ile maaşından %6 oranında bir kesinti ile temel sağlık paketine ulaşabilecektir. Temel Sağlık Paketinde yer almayan sağlık hizmetleri için tekrar cepten ödeme yapmak zorunda kalacaktır. Kısacası daha çok ödeyerek daha az sağlık hizmeti alabilecektir. Hükümetin önerdiği genel sağlık sigortası değil, asgari sağlık sigortasıdır. Kabul edilemez.

3.SSK Hastaneleri Verimsiz Değildir: SSK Sağlık Bakanlığına ait hastane sayısının beşte birinden daha az hastane sayısı ile 36.000 insana hizmet vermektedir. SSK ülkemizde kendi sağlık hizmetini kendisi veren tek sosyal güvenlik kuruluşudur. Bugün Emekli Sandığının kişi başı yıllık sağlık harcaması 317$, Bağ-Kur‘un 224$ iken SSK‘nın kişi başı yıllık sağlık harcaması sadece 134$ dır. Bu rakamlarla SSK Sağlık kurumlarının Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerden daha verimli çalıştığı açıkça görülmektedir.

4.Hükümet Kamuoyunu "SSK‘nın Açığını Kapatacağız" Söylemi ile Aldatmaktadır: SSK‘nın 2004 yılı açığı beş katrilyon olarak hedeflenmiştir. Kurumun prim alacaklarının tahsili halinde açık vermesi söz konusu olmayacaktır. Bugün için işverenlerin SSK‘ya borcunun 5 katrilyon olduğu unutulmamalıdır. Kayıt dışı istihdamın kayıt altına alınması halinde de SSK‘ya yılda ek olarak 8 katrilyon kaynak sağlanacağı hesaplanmaktadır.

5.55.000 SSK Sağlık Çalışanının İş Güvencesi Tehlikededir: Tasarıda 55.000 sağlık personeli içerisinde uygun kadro karşılığı ve ihtiyaç olduğu takdirde Bakanlık personeli olarak çalıştırılabileceğimiz ifade edilmektedir. Sağlık personeli olarak nerede ve hangi özlük hakları çerçevesinde çalışacağımız belirsizdir.

6.Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kapatılamaz: Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü kapatılmak isteniyor. Böylece Köy Hizmetlerinin 36.000 köye götürdüğü hizmetler üzerinden yerel ve uluslar arası tekellerin kar etmesi amaçlanıyor. Kırda yaşayan yaklaşık 23 milyon vatandaşa 7 ana sektör 26 alt sektörde hizmet götüren bu kuruluşun ortadan kaldırılması ile köylüler bu hizmetlerden ancak ek parasal katkı sunarak yararlanabileceklerdir. Köy yollarının kar mücadelesi bile köylünün parası ile yapılacaktır. Bir çok hizmetin nasıl yürütüleceği ise belirsizdir. Aynı zamanda 50.000 çalışan iş güvencesini kaybediyor. Demokratik mücadelenin önemli bir bileşeni olan sendikalar yok edilmek isteniyor. Ayrıca bu kuruluş hiçbir veriye dayanmaksızın verimsiz çalışıyor gerekçesi ile bu alandaki kamu kaynakları ve hizmet alanları siyasal organizasyonların denetimine sunulmak istenmektedir.

Sonra onbinler geldi Ankara‘ya.

Onbinlerin, Direnme direne kazanacağız, Yaşasın sınıf dayanışması, SSK bizimdir bizim kalacak, Köy Hizmetleri kapatılamaz, İşçi memur el ele genel greve, Eğitim Sen kapatılamaz, Zafer direnen emekçinin olacak, Genel grev genel direniş sloganları ile siyasal iktidarı protesto eden ıslıkları Ankara‘yı çınlattı. ABD‘nin Ortadoğuda uyguladığı politikalar ve Felluce‘deki katliamı için "Katil ABD Ortadoğu‘dan Defol" sloganı hep birlikte atıldı.

Miting sonunda genel grev için yapılan oylamaya, onbinlerce emekçi ve kamu çalışanı hep birlikte evet dediler.

TMMOB ve bağlı odaları da açılan pankartlarla alanda idi.