AKP EŞYANIN TABİATINA AYKIRI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

01 Mart 2010

Şube Başkanımız İlter ÇELİK'in Birgün gazetesi muhabiri ile yaptığı röportaj; AKP'nin, demokrat kimliğiyle tanınan meslek odalarını ele geçirmeye yönelik saldırılarına İstanbul MMO'da yapılan seçimler ile cevap verildi. Demokrat Makina Mühendisleri grubu ile AKP, MHP ve SP'nin temsil ettiği Meslekte Birlik grubu arasındaki seçimi Demokrat Makina Mühendisleri grubu kazandı. Yeniden İstanbul MMO başkanı seçilen İlter Çelik'le seçim sonuçlarını, AKP'nin meslek odalarına yönelik saldırılarını ve yeni dönemde meslek alanında hedeflenen çalışmaları konuştuk.

»Seçim sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz, seçim süresince neler yaşandı?

Seçimler demokratlar ile gerici, şeriatçı, faşist güçlerin birliği arasında geçti. Burada bizler bütün demokrat unsurları toparlamak için çaba gösterdik. Karşı taraf ise AKP, MHP ve SP'li unsurları toparlamaya çalıştı. Seçimler, mühendislik alanında söyleyeceklerimizi söylediğimizin dışında, politik anlamda da söyleyeceklerimizi söylediğimiz bir arenadır. Burada çok ciddi siyasi tartışmalar da yapılır. İl seçimleri toparlanır, ardından genel kurula gidilir.

»Sizin de saydığınız gibi sağ listede AKP, MHP ve SP'nin üyelerinden oluştuğunu görüyoruz. AKP ve MHP gibi siyaset arenasında sürekli çatışan gruplar, konu demokrat unsurların egemenliğine son vermek olunca bir anda birleşiyorlar.

Bu saydığımız partilerin desteği var ama arkalarına baktığımızda birçok sanayici, işadamı, MÜSİAD'lı sanayicililerin bunları desteklediğini görüyoruz. Geçen seçimlerde ve bu seçimlerde hemen hemen aynı ekip seçime girdi, başkan en azından aynıydı.
Siyaseten Meclis'te kayıkçı kavgası yapan AKP ve MHP, aslında göstermelik bir kavga yapmaktadırlar. Özde dokundukları yer aynıdır. Bir tanesi Türkçü Müslüman akımı savunurken, diğeri ise şeriatçı akımı savunur. Ama konu demokratlar olduğu zaman hemen birleşirler. Mecliste yaptıkları kayıkçı kavgaları bizi kandırmasın, bu kavga göstermeliktir, birilerini kandırmak içindir. Onların kol kola gelecekleri alanlar her zaman olur.

»Meslekte Birlik grubunun eleştirileri "odaların politik etiket üreten yerler olmaması gerekliliği" üzerineydi...

Onların düşündükleri şey TMMOB'u finans kurumuna çevirmek herhalde. Söyledikleri "şirket evlilikleri konusunda yardımcı olacağız!". Şirket evliliği dediğimiz şey, yurtdışındaki büyük firmalarla Türkiye'deki kendi yağıyla kavrulan firmaların evliliklerini sağlamaktır. Bunun sonucu ise, zor durumda olan yerli sanayinin yok olmasıdır. Biz ise bunun tam tersini yapmak için çaba sarf ediyoruz.  Yerli sanayinin gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm çalışmalarımız bağımsız, demokratik, üreten ve hakça paylaşan bir Türkiye içindir. Biz, yukarıdakilere han hamam, aşağıdakilere din iman anlayışının su yüzüne çıktığını görüyoruz. Artık TEKEL'den, İtfaiye'den, Esenyurt'tan, Sinter Metal'den görüyoruz ki, bunlar kendilerine karşı, kendilerinden olmayan her şeye karşı, bunlar eşyanın tabiatına karşı, bunlar insanlığa karşı... Bu gerici milliyetçi ittifak bugün İstanbul MMO'da olduğu gibi diğer odalarda da ağızlarının paylarını alacak.

»AKP, sendika ve meslek odalarını ele geçirmek için yoğun bir çaba içerisinde. Bu çabaların MMO'da yansıması nasıl oldu?

Onlar kendilerinden başka her şeye düşmanlar. Onlar, kendilerinden başka hiçbir düşüncenin yaşamasını istemiyorlar. Dolayısıyla hukuk, adalet, sağlık, eğitim vs her alanı ele geçirmeye çalışıyorlar. Şimdiye kadar birkaç tane dirençli unsur kaldı. Buna KESK, DİSK, TTB, TMMOB, Diş Hekimleri, Eczacılar Birliği gibi meslek örgütlerini katarsak, bazı unsurları ele geçiremediler, fakat ciddi baskılar uygulamaktalar. Örneğin Mali Müşavirler Odası'nda yaptıkları şey, oyla elde edemediklerini, seçim biçimlerinde değişikliğe giderek, ellerindeki Meclis gücünü kullanarak, hukuku çiğneyerek değiştirme yoluna gidiyorlar. Geçen dönem Başbakan'ın bir söylemi kamuoyunda dolaşmıştı. "En az 3 oda istiyorum" diye... Parti teşkilatları ise Başbakan'a 9 oda vereceklerini söylemişlerdi. Ama sıfır oda verdiler. Hiçbir odanın yönetimine giremediler. O hırsla, o dönemden beri saldırıyorlar. Kamu işletmelerini ele geçirdiler, ele geçiremediklerini özelleştirdiler, özelleştiremediklerini taşeronlaştırdılar. Dolayısıyla her yerde sadece kendilerinin olmasını istiyorlar. Demokratların ve anti- faşistlerin olduğu meslek odalarını ise "seçimle aldık, alamazsak yapacağımızı biliriz" diyerek, baskı ve yıldırma politikası izliyorlar. Biz ise onlara, " Biz buradayız. Elinizden geleni ardınıza koymayın" diyoruz.

»AKP ne yapmak istiyor?

AKP'nin elinde bir Meclis var. Ve Meclis eliyle bizim kanunumuzu değiştirebilirler. Seçim kanununu değiştirebilirler. Nispi temsile geçip, yönetimlere bakanlık temsilcileri atamak diye bir öneri var. Örneğin bizdeki yönetim 7 kişi ise, diğer 2 kişiyi bakanlıktan atayabilirler. Zaten denetleme kurulundan insanları gönderdiler bizi denetlemek için. Denetlediler ve bir şey bulamadılar. Sonuçların bir kısmını bize vermediler.  Bizim denetlenme raporlarımızı bize vermediler, gizli belgedir diye. Ekonomik gelir kaynaklarımızın tümünü tıkamaya çalışıyorlar. Örneğin belediyeler geçmişte tüm projelerini bize verirlerken, şimdi belediyeler odadan geçmeyen projeleri de onaylamaktalar.

»Yeni dönemde meslek alanındaki çalışmalarınız neler olacak?

Meslektaşlarımızın olduğu her yerde çalışmalarımızı sürdürmeye çalışacağız. Meslektaşımıza daha yakın olmaya çalışacağız. Geçmişte bunu bir miktar yaptık.  Geçmişte 3 temsilciliğimiz varken bunu 6'ya çıkardık. Organize sanayi bölgelerinde de bu çalışmaları sürdürmeyi düşünüyoruz. İkincisi, üyelerimize hukuki destek veren birimimizin kapasitesini ve gücünü arttırmayı düşünüyoruz. Bundan başka, ücretli çalışan mühendislerle, iş arayan mühendislerle mühendis arayan işletmeleri bir araya getiren, bir nevi iş ve işçi bulma kurumu gibi çalışan yapının daha aktif ve daha dinamik olmasını sağlayacağız.
MESLEKİ EĞİTİMİN GÜNCELLENMESİ ŞART

Yapacağımız çalışmalarla üyenin mesleki anlamda birikimlerini artıracak eğitimleri de söyleşileri de daha sıklaştırmayı düşünüyoruz. Üyelerimizin meslek içi eğitim bilgilerini tazelemeyi düşünüyoruz. Mesleki alanda yapacaklarımız ise, biz bunları odamızda oluşturulan komisyonlar aracılığıyla yaparız. Dönemin başında oluşturulacak bilim ve yayın kurullarıyla yayın politikaları belirlenecek, eğitim politikaları belirlenecek ve daha sonra bütün sene boyunca bu doğrultuda çabalar göstereceğiz. Bu komisyonlar sadece yöneticilerden değil, üyelerden ve konunun uzmanı insanlar tarafında oluşturulacak ve geri besleme olacak.

Daha sonra seminerler, yetkilendirmeler gibi bilgiler geldikten sonra biz o konularda çaba göstereceğiz. Meslektaşlarımızın iş alanlarını arttırmak için çabalar göstereceğiz. Geçen dönem, enerji verimliliği kanunu çıkması konusunda, istasyonlarda sorumlu müdürlerin atanması konusunda çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Mesleki birikimlerimizden yola çıkarak yaptığımız bütün çalışmalarımız ülke ve toplum sorunlarına yöneliktir.

Geçmiş dönemde metrobüs için, 3. köprü için, iş kazaları ve patlamalarla ilgili fikirler yürütmüştük. Fikirlerimizi ve önerilerimizi söylemeye devam edeceğiz. Onlar bizi ne kadar dinlemeseler de, ısrarla söylemeye devam edeceğiz.
Bu seçimler son zamanlarda anti-şeriatçı, anti-ırkçı kesimlere verilen nadir cevaplardan birisidir. Biz, güçlerimizi birleştirdiğimiz zaman, birbirimize yakın taraflarımızı ön plana çıkardığımız zaman, istediğimiz başarıları elde edebileceğimizi düşünüyoruz.