BİR ARADA, BİRLİKTE YAŞAYABİLMEK İÇİN ÖNCE SİLAHLAR SUSMALIDIR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

22 Haziran 2010

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Gediktepe baskını üzerine 21 Haziran 2010 tarihinde bir basın açıklaması yaptı.

 

BİR ARADA, BİRLİKTE YAŞAYABİLMEK İÇİN ÖNCE SİLAHLAR SUSMALIDIR

Yine gencecik insanlarımızın ölüm haberleri ile sarsıldık. Yüreğimiz yandı. Ülkenin her yerinde yine gencecik insanlarımızın cenaze törenleri yapılıyor şimdi. Gediktepe baskını "Kardeşlik temelinde bir arada yaşama" talebini yüksek sesle dillendirenlerin sesini duyulmaz kıldı.

Toplumumuzu kutuplaşmalara yönelten her türlü silah kullanımının karşısına, ülkemizdeki tüm emek ve demokrasi güçlerinin "Bir arada yaşam" talebi ile karşı çıkması ve asla bundan vazgeçmemesi, Kürt sorununun çözümü konusunda tek gerçek çözüm olarak önümüzde durmaktadır.

Daha yirmi gün önce tamamladığımız TMMOB Genel Kurulu sonucunda yayımlanan sonuç bildirisinde de ifade etmiştik:

"Türkiye‘nin en önemli sorunu olan Kürt sorunu bütün yakıcılığıyla gündemdeki yerini korumaktadır. Kürt sorununun bugüne kadar çözülememiş olması ülkemizde çok ciddi ve derin tahribatlar yaratmıştır. Ekonomisi zayıf olan Türkiye‘nin yüz milyarlarca dolar kaynağı çatışmalı sürece aktarılmıştır. Binlerce köy boşaltılmış, milyonlarca insan yerinden-yurdundan ve dolayısıyla üretimden koparılarak şehirlerin varoşlarında açlık ve sefaletle karşı karşıya bırakılmıştır. Bunun yanında, kırk binden fazla insanımızın yaşamına mal olan bu çözümsüzlük sürecinde, gençlerimizin yaşamlarını yitirmeye devam ediyor olması, hepimizin yüreklerinde derin yaralar açmaktadır.

Kürt sorunundan kaynaklı çatışmalar ülkemizin ekonomik kaynaklarını tükettiği gibi, halklar arasında kardeşlik duygularını da zedelemektedir. Çatışma ortamının yarattığı gerilimle toplum kamplaşmaya itilmekte, çatışmada ölenlerin cenazeleri gösteriye dönüştürülerek, ölümler üzerinden siyaset yapılmaktadır. AKP Siyasi İktidarının ‘demokratik açılım paketi‘, bölgede 30 yıla yakın yaşanan silahlı çatışmaları ve şiddeti bitiremediği gibi Kürt sorununu çözebilecek bir yaklaşıma da sahip değildir. Bölgede siyasal, kültürel, toplumsal ve ekonomik haklar sağlanmadan, sanayileşme, yatırım ve istihdam yaratılmadan çözümün gelmesi zor görünmektedir. Sağduyunun ve barışın egemen olması için gayretlerin sürdürülmesi gerekmektedir."

TMMOB, Türklerin ve Kürtlerin bu ülkede kardeşçe, bir arada ve birlikte yaşama talebini yüksek sesle söylemeye devam edecektir.

Mehmet Soğancı
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı