MMO İSTANBUL ŞUBE BASIN BÜLTENİ: BİR FACİADAN DÖNÜLDÜ AMA SORUNLAR SÜRÜYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Haziran 2009

Yasal Prosedürlerin İhlali Ve Denetimsizlik, Kamu/Toplum Sağlığı Ve Güvenliğini Tehdit Ediyor.Her şeyden önce Kamu Kurumu niteliğinde Anayasal bir kurum olan TMMOB ve Bağlı Odaları toplum yararı doğrultusunda diğer kamu kurumları ile işbirliği içinde çalışmak için defalarca girişimlerde bulunmasına rağmen bu konuda -en azından bugüne kadar- bir karşılık bulamamıştır.

Her şeyden önce Kamu Kurumu niteliğinde Anayasal bir kurum olan TMMOB ve Bağlı Odaları toplum yararı doğrultusunda diğer kamu kurumları ile işbirliği içinde çalışmak için defalarca girişimlerde bulunmasına rağmen bu konuda -en azından bugüne kadar- bir karşılık bulamamıştır.

İstanbul Bakırköy'de bir kafede gerçekleşen patlama sonucu, ilk bilgilere göre 5 kişi yaralanmıştır. Oda olarak yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz.

Tüp patlaması olduğu sanılan olayın yaşandığı kafeteryanın ruhsatlı bir işyeri olduğu, patlamanın 2. Bodrum katta gerçekleştiği, doğal gaz hattının ise 1. Bodrum kata kadar getirildiği, olay yerindeki arkadaşlarımızca edinilen ilk bilgilerdir. Bu durumda tüpün neden patladığı, 5307 sayılı Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanununa uygun şartlarda üretilip, depolanıp, nakledilip, test ve kontrollerinin yapılıp yapılmadığı gibi bir dizi soru karşımıza çıkmaktadır.

Yasal Prosedürlerin İhlali ve Denetimsizlik, Kamu/Toplum Sağlığı ve Güvenliğini Tehdit Ediyor

Ayrıca benzeri her geçen gün artarak yaşanan bu tür olaylar önemli bir soruna işaret etmektedir. Bu sorun yasal prosedürlerin ihlali ve kamusal denetim yokluğudur.

Yangın yönetmeliğinin 109. maddesine göre İşyeri veya topluma açık her türlü binada zemin seviyesinin altında kalan tam bodrum katlarında LPG tüpü bulundurulamaz. Kanunun bu açık hükmüne rağmen bu işyerine ruhsat veren, verdiği ruhsatı periyodik olarak kontrol etmeyen İstanbul Büyükşehir Belediyesi faciadan doğrudan sorumludur.

Olay İncelemesinde Teknik İşbirliği Gerekliliği İhlal Ediliyor

Olay yerine inceleme yapmak üzere giden Makina Mühendisleri Odası'nın inceleme talebine daha önce Davutpaşa patlamasında olduğu gibi henüz izin verilmemiştir. Her şeyden önce Kamu Kurumu niteliğinde Anayasal bir kurum olan TMMOB ve Bağlı Odaları toplum yararı doğrultusunda diğer kamu kurumları ile işbirliği içinde çalışmak için defalarca girişimlerde bulunmasına rağmen -en azından bugüne kadar- bir karşılık bulamamıştır.

Bu ve benzeri konularda denetimsizlik ve vurdumduymazlık ancak meslek örgütleri ve yerel/merkezi idareler arasında işbirliği ile ortadan kaldırılabilir. Bu konuda İstanbul Valiliği'ne yaptığımız yazılı başvuruya -yine en azından bugüne kadar- bir yanıt alınamamıştır. 

Son derece önemli bu konuda kamuoyunu aydınlatmayı görev sayıyoruz.

 

 

İLTER ÇELİK

MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI
İSTANBUL ŞUBE YÖNETİM KURULU BAŞKANI