TMMOB BEŞİKTAŞ'TA EYLEMDEYDİ.

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

26 Mayıs 2010

Neoliberal politikaların en itaatkar savunucusu ve uygulayıcısı durumundaki AKP iktidarı döneminde güvencesiz çalıştırma, taşeronlaştırma, esnek ve kuralsız çalışma biçimleri tümüyle yaygınlaştırılmıştır.

Bugün taşeron, 4/B, 4/C gibi güvencesiz çalıştırma biçimleri artık temel çalıştırma biçimi haline getirilmeye çalışılırken ve kriz bahanesiyle yüz binlerce işçi ve emekçi işten atılırken; sendikasız çalıştırma oranı %90'ların üzerine çıkmışken; her ay taşeron çalıştırmanın sonucu olarak onlarca işçi ölüp, onlarcası yaralanırken; işçilere kiralık işçilik adı altında modern kölelik dayatılırken; işsizlerin sayısı milyonlarla ifade edilirken; eğitim, sağlık, su gibi en temel haklara ulaşmak bile zorlaştırılırken 26 Mayıs eylemi hem Tekel İşçilerinin direnişi hem de Türkiyeli emekçiler açısından son derece büyük önem taşımaktadır.

Bugün Türkiye'de 6 milyonu aşan emekçi işsizdir. Üstelik bu rakam gerçekleri de yansıtmamaktadır. Bugün Türkiye'de milyonlarca kendi hesabına çalışan gözüken yurttaşımız gizli işsizdir. Yine 6 milyona yakın emekçi de insanlık dışı bir asgari ücretle çalıştırılmaktadır. Yaptığı işten ötürü herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna kayıtlı olmadan çalışanların oranı, % 41,7dir. Siyasi iktidarın en son olarak göz diktiği güvencesi olan kıdem tazminatıdır.

Bugün çalışma hayatı anti-demokratik yasaların sultası altındadır. Emekçiler açısından örgütlenmek, hak aramak olağanüstü zor ve risklidir. Sermaye kesimi en ufak bir sendikal girişim karşısında emekçileri işinden edebilmektedir. Kamuda sendikal kadrolar baskı, sürgün ve işten çıkarma tehditi altında faaliyetlerini sürdürmektedir. Sendikalı emekçiler için soruşturma, tutuklama, hapis gündelik vakaları haline gelmiştir.

Bizler bu tablo karşısında 2 yılı aşan süredir taleplerimizi defalarca dile getirdik. Eylemlerimizle, etkinliklerimizle, uyarılarımızla bu tabloyu kabul etmediğimizi; çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakmak adına, özgür, eşitlikçi, demokratik bir ülke yaratmak adına mücadelemizi sürdüreceğimizi vurguladık. Siyasi iktidarın hakkını arayan emekçiler karşısında sergilediği baskıcı otoriter tutumun bizi yıldırmayacağının altını çizdik. 1 Mayıs 2010'da emekçilerin en geniş taleplerini ülkenin gündemine taşıdık.

Yukarıda ifade ettiğimiz bu tablo karşısında buradan bir kez daha ilan ediyoruz ki iflas eden ekonomi politikalarınızı reddediyoruz. Toplumun en geniş kesimlerinin çıkarlarını gözeten politikalar istiyoruz. İşsizlikle etkin mücadele istiyoruz. Emekçilerin taleplerinin karşılanmasını  istiyoruz. Hayatın her alanında adalet ve barış istiyoruz. Anti-demokratik yaklaşımların, ırkçı, şoven politikaların, cinsiyetçi uygulamaların ülkenin gündeminden çıkarılmasını istiyoruz.

26 Mayıs'ta, bugün bu taleplerimizi bir kez daha güçlü bir şekilde ortaya koyacağız. İşsizliğe, güvencesizliğe ve örgütsüzlüğe boyun eğmeyeceğimizi bir kez daha haykıracağız.

Taleplerimiz şöyledir;

Bilindiği üzere emek örgütleri tarafından Başta 4C olmak üzere güvencesiz kuralsız esnek istihdam uygulamalarından vazgeçilmesi, iş güvencesinin sağlanması, kiralık işçilik düzenlemesinin gündemden çıkarılması, çalışma hayatını düzenleyen yasaların ILO ve AB normlarına uyarlanması çalışmalarının örgütlenmesi önündeki engellerin kaldırılması,  kamu çalışanlarına grevli toplu sözleşmeli sendika hakkının güvence altına alınmasıdır.

Tores DİNÇÖZ

İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri