TUZLA TERSANELERİNDE İŞ CİNAYETLERİ DEVAM EDİYOR

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İstanbul Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

19 Haziran 2010

27 Mayıs 2010 Perşembe günü Tuzla Tersaneler Bölgesinde, Selahattin Arslan Tersanesi'nde kızak kaldırma sırasında halatın kopması sonucu bir işçi öldü, bir işçi de yaralandı. Yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi arkadaşımızın ailesine ve yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

Tuzla Tersanelerinde iş cinayetleri devam ediyor.  Dün yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi arkadaşımızın ailesine ve yakınlarına başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz.

Tuzla'da faaliyet gösteren Astaş Tersanesi'nde ağırlık kaldırılırken vincin bomu koparak çalışan işçilerin üzerine düştü. Olayda Metin İnanır (23) hayatını kaybederken, Ramazan Kocatepe'nin ise kolu kırıldı.  Bu ölümle birlikte tespit edilebildiği kadarıyla 1985'ten beri tersanelerde ölen işçi sayısı 134'e yükseldi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türk Tabipler Birliği ve bağlı meslek örgütleriyle, diğer meslek ve emek örgütleri tarafından yapılan uyarılara rağmen hala bu iş cinayetlerinin yaşanıyor olması düşündürücüdür.

Madenlerdeki iş güvenliği tedbirleri ve önlemlerinin tartışıldığı 2 si mühendis 30 madencinin öldüğü kaza gündemdeki yerini korurken, yıllardır cinayetlerin devam ettiği, iş güvenliği, işçi sağlığı ve sosyal haklar konusunda sabıkalı tersanelerde can kaybı yaşanması düşündürücüdür.

Tuzla'da yaşanan ölümlere karşın hiç ders alınmadığını yine kaza ve ölümler ortaya koymuştur.

 

Burada ya da başka bir işletmede artık iş kazasının nasıl meydana geldiği, kazanın öznel sebepleri -ki biz artık buna iş cinayeti diyoruz- asıl sorun değildir. Önemli olan bu iş cinayetlerinin sistematik hale getirilmesidir. 27 Eylül 2007'de, Mühendis arkadaşımız Gülseren Yurttaş da İski Sarayburnu şantiyesinde, tıpkı bu kazada olduğu gibi, bir vinç bomunun üzerine düşmesi ile can vermişti.

Başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere üretim sürecinde, denetim sürecinde yer alan tüm kurumlar, çalışma yaşamında ortaya çıkabilecek kazaların önlenmesinden sorumludur. Bu kazalarda görülmektedir ki mevzuata uyulmamak suretiyle bu kurumlar suç işlemektedirler. İşverenler gerekli önlemlerin birer maliyet kalemi olarak görülmesi sonucu mevzuata uymamakta ya da göstermelik tedbirler almaktadır, dahası bu denetimlerin de gerektiği gibi yapılmadığı görülmektedir.

Bu anlamda söz konusu iş cinayetinde İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Tüzüğünün 4. Maddesinde yer alan teknik yenilikleri izleme başlığı büyük önem taşımaktadır. Maddeye göre ?İşverenin, işyerinde, teknik ilerlemelerin getirdiği daha uygun sağlık şartlarını sağlaması; kullanılan makinalarla alet ve edevattan herhangi bir şekilde tehlike gösterenleri veya hammaddelerden zehirli veya zararlı olanları, yapılan işin özelliğine ve fennin gereklerine göre bu tehlike ve zararları azaltan alet ve edevatla değiştirmesi iş kazalarını önlemek üzere işyerinde alınması ve bulundurulması gerekli tedbir ve araçları ve alınacak diğer iş güvenliği tedbirlerini devamlı surette izlemesi esastır.?

 

TMMOB Makina Mühendisleri Odası'nın İş Sağlığı ve Güvenliği Raporu'na göre her 7 dakikada bir iş kazası oluyor, her 5.5 saatte bir çalışan "sürekli iş göremez" şeklinde sakat kalıyor, her gün en az üç kişi ölüyor.

Dünyada ise her yıl yaklaşık 270 milyon iş kazası meydana gelmektedir. Bu kazalar sonucunda her gün 5 bin kişi iş kazalarında yaşamını yitirmekte, yılda 160 milyon kişi meslek hastalığı geçirmekte, 22 bin çocuk "işçi" iş kazalarında ölmektedir.

Bu tür kazalarda sorumlu yöneticilerimizin (Başbakan, Bakanlar, Denizcilik Müsteşarı) dünyada benzer örneklerinde yapılması gerektiği gibi sorumluluğu üstlenmesi ve en azından soruşturmanın ve gelecekteki düzenlemelerin selameti için istifa etmeleri gerekir. Bu kadar sık iş cinayetinin yaşandığı bir başka ülkede sanırız bu olağan sonuç gerçekleşirdi.

Tuzla Tersaneler bölgesinde, işverenlerin kar hırsına karşı tedbir alınmadığı, İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda ciddi bir yapılanma olmadığı, işçi sağlığı ve iş güvenliğinden sorumlu çalışanların işverenden ekonomik bağımsızlığı sağlanmadığı, çalışma sistemindeki taşeronluk yapısının kaldırılmadığı, sendikal örgütlenmeye olanak tanınmadığı, yöneticiler dahil tüm çalışanların bilinçleri artırılmadığı, bağımsız denetim kurumları oluşturulmadığı sürece ölümlerin önüne geçmek mümkün olmayacaktır.

Tuzla'da ve kaza riski yüksek tüm çalışma alanlarında meslek odalarının ve sendikaların içinde yer aldığı bağımsız ve yaptırım gücü olan denetim kurumları oluşturulmalıdır. İşyerlerindeki işçi sağlığı ve iş güvenliği gereği yapılması gerekenler periyodik olarak bu bağımsız denetim kurumları tarafından denetlenmelidir.

Bir kez daha son iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi arkadaşımızın ailesine ve yakınlarına başsağlığı, yaralanan arkadaşa acil şifalar diliyoruz.

 

Saygılarımızla

 

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu

İstanbul Tabip Odası

DİSK Limter İş Sendikası