ANADOLU'NUN RENKLİ TAŞLARINDAN MUHTEŞEM BİR MOZAİK

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

26 Mayıs 2009

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Türk Halk Müziği korosu Anadolu'da konuşulan dokuz dili "Anadolu'nun Renkli Taşları" konserinde buluşturdu. 25 Mayıs akşamı Tepekule Kongre Merkezinde verilen konser ayakta alkışlandı.

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Türk Halk Müziği Korosu Şef Vildan Turan yönetiminde bir ilki yaşama geçirerek Anadolu'da konuşulan Türkçe dahil dokuz dilde türküleri aynı konserde sundu. "Anadolu'nun Renkli Taşları" adıyla 25 Mayıs Pazartesi akşamı Tepekule Kongre Merkezinde  düzenlenen konserde sevilen türkülerimiz Türkçe'yle birlikte, Yunanca, Ermenice, Süryanice, Boşnakça, Kürtçe, Lazca, Gürcüce ve Arapça seslendirildi. Otantik eşyaların sahne dekorunda yerel kostümlerle sahneye çıkan koro üyeleri Anadolu'yu dile getiren görsel bir şölen de sundular.

Türküler okunurken perdeye ülkemizin her köşesinden insan portreleri, yaşam ve doğa manzaraları yansıdı. Yunanlı halk müziği sanatçısı Niko ve klasik gitar sanatçısı Mehmet Ali Edis'in okuduğu türküler büyük alkış aldı. Odanın gençlerinden ve üye çocuklarından oluşan perküsyon grubunun ayrı renk kattığı konserde MMO halk oyunları ekibi üyelerinin yaptıkları mini gösteriler sahneyi şenlik yerine döndürdü.

Bu göz kamaştırıcı renklerin hepsinin Anadolu'ya ait olduğunu söyleyen MMO İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya şöyle konuştu;

"Bu konserimizde Anadolu'muzda konuşulan dilleri bir araya getirdik. Sevincimizde, üzüntümüzde bize bizi anlatan türkülerimiz, aynı zamanda bizi birbirimize bağlayan en güçlü bağlarımızdan biridir.

Yurdumuz çok önemli bir kültür mirasının sahibidir. Bu mirasın çok değerli olduğunu bilmeliyiz. Bugün ne yazık ki ülkemizde din ve kimlik sömürüsü üzerinden yapılan sorumsuz siyaset, kültür mirasımızı ayrıştıran bir gerekçe gibi kullanmaya çalışmaktadır. Bizler siyasetin kirli oyunlarına alet olmamalıyız. Hangi dilde söylenirse söylensin bütün türkülerin barışı, kardeşliği çağırdığını, sevgiyi aşkı dile getirdiğini bilmeliyiz. Ölümlere yakılan ağıtlar hangi dilden olursa olsun yürek acısını anlatır. Bu topraklarda yüzyıllar boyunca bütün dillere ve dinlere aynı saygı gösterilmiştir. Yan yana inşa edilen camilerde, kiliselerde, havralarda, sinagoglarda ibadet edilmiş, türküler birlikte söylenmiş, ağıtlar birlikte yakılmıştır. Biz kültürümüzün bu zenginliğini anımsatmak ve güzelliğini sergilemek için bu konseri hazırladık."

Özsakarya, 18 Mayıs'ta yaşamını kaybeden Prof. Dr. Türkan Saylan'ı da saygıyla anarak, "bilim insanı ve aydın sorumluluğunu duyarlılıkla taşıyan Saylan Hoca üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdi. Ülkemizde hangi dil, din veya kimlikten olursa olsun bütün insanların sağlığı ve eğitimi için çaba harcadı. İnanıyoruz ki halkımız Türkan Saylan'ı ve hizmetlerini unutmayacaktır. Türkan Saylan'ın açtığı yol ülkemizin aydınlık geleceğine giden yol olarak yürünmeye devam edilecektir."