ASANSÖR SEMPOZYUMU VE SERGİSİ 2012 BAŞLADI

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

04 Ekim 2012

Odamız ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) birlikteliğinde, İzmir Şubeleri yürütücülüğünde gerçekleşen Asansör Sempozyumu ve Sergisi 2012 başladı.

Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde gerçekleşen sempozyumun açılış oturumu, Latin Centre Ritim Atölyesi`nin perküsyon gösterisi ile başlarken oturumdaki ilk konuşmayı Şubemiz Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özsakarya yaptı. Özsakarya, asansör ve yürüyen merdiven teknolojilerinde yaşanan çok hızlı gelişmelerin ve değişimin, enerji verimliliği gibi konular asansörlerde mühendisliğin önemini gittikçe arttırdığını vurguladığı konuşmasında, sempozyumun, Türkiye`de yaklaşık sayısı 300 bini bulan asansörlere ilişkin, ilgili sektörde üretim ve üretim sonrası süreçlerde yaşanan sorunların ve bunların çözüm önerilerinin ortaya konulacağı bir etkinlik olacağını belirtti. Özsakarya`nın ardından söz alan EMO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Uğurlu ise mühendislik alanında mesleki denetimin önemli olduğunu ifade ederken, 3 ve 14 Nisan 2012 tarihlerinde İmar Yönetmeliği`nde yapılan değişiklikler ile meslek odalarının yürütmekte olduğu mesleki denetim ortadan kaldırılmak istendiğini söyledi. Uğurlu, söz konusu değişikliklerin, siyasi iktidarın meslek odalarını zayıflatmak amacı doğrultusunda gerçekleştirerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği`nde de aynı doğrultuda yapılan düzenlemeyle kamusal proje mesleki denetiminin aranmaz hale gelmesini eleştirdi. 

Açılış oturumunun bir diğer konuşmacısı olan Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Çakar da Makina Mühendisleri Odası`nın asansör alanında çok yönlü çalışmalarda bulunduğunu belirtti. Asansör ve yürüyen merdiven sektörünün yaklaşık 1 milyar dolarlık bir ekonomik hacme sahip olduğunu, ancak Türkiye`de mevcut asansörlerde önemli sorunlar bulunduğunu ifade eden Çakar, "Örneğin 2011`de kullanımda olan yaklaşık 250 bin asansörden yalnızca 12 bin 336`sı yani % 4,89`u kontrol edilmiş; % 95,11`i ise kamu denetiminden tamamen yoksun bulunmaktaydı. Bu durum toplumun can güvenliğinin nasıl büyük bir tehlike içinde olduğunu da göstermekteydi" dedi. Çakar, MMO olarak, gerçekleştirilen asansör periyodik kontrolleri vasıtasıyla "Türkiye`de mevcut denetimsizlik gerçeğinin aşılmasına katkı sunmayı amaçladıklarını" söyledi. Açılış etkinliğinde son konuşmayı yapan EMO Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Göltaş da Asansör Sempozyumu`nun 2006`dan bu yana MMO ve EMO birlikteliğinde gerçekleştirildiğini hatırlatarak, sempozyumu, birlikte iş yapma kültürünün geliştirilmesi açısından önemli bulduğunu vurguladı. Türkiye`nin önemli sorunlarından olan iş kazalarının asansör sektöründe de yaşandığına dikkat çeken Göltaş, "Asansör imalatlarında da karşılaşılan ve hayatın her alanında yaygın olan İşçi ölümlerinin altında yatan neden, sağlıklı ve güvenli çalışmanın bir maliyet olarak görülmesidir" dedi.

6 Ekim tarihine kadar Odamız Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi`nde devam edecek olan Asansör Sempozyumu ve Sergisi`nde 9 oturumda 28 yerli ve yabancı bildiri sunumu, 1 açık oturum, 1 panel, 5 kurs, bina yöneticilerine yönelik 2 bilgilendirme toplantısının yanı sıra ilköğretim çağındaki çocuklara yönelik "Güvenli Asansör ve Yürüyen Merdiven Kullanımı" konulu bir eğitim çalışması gerçekleşecek.