ASANSÖR SMM HİZMETLERİ YEREL KURULTAYISONUÇ BİLDİRGESİ

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

17 Nisan 2009

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Asansör Komisyonu yürütücülüğünde düzenlenen ve 45 üyemizin katıldığı "Asansör Alanındaki SMM Hizmetlerinin Değerlendirilmesi, Karşılaşılan Sorunlar ve Çözüm Önerileri" başlıklı yerel kurultay 23 Mart 2009 tarihinde Tepekule Kongre Merkezinde gerçekleştirilmiştir.

Oturum başkanlığını komisyon başkanı Ünsal Solmazoğlu, komisyon üyeleri Engin Turgay, Bekir Tiken ve Mehmet Ay konu ile ilgili sunumlar yapmıştır.

Toplantıya üyelerimizden yoğun ve etkin bir katılım olmuş, sunumlardaki değerlendirmeler ile ilgili genel olarak görüş birliği oluşmuştur.

Yerel Kurultay sonrası 31.03.2009 tarihinde komisyon üyeleri ile birlikte Yerel Kurultay değerlendirme toplantısı yapılmıştır.

Bu toplantı sonucunda ;

•·         Ülkemizde asansör projeleri iki farklı mühendislik disiplinin uygulama alanına girmektedir. Bu nedenle bu alana ilişkin hem EMO hem de MMO yönetmelik benzeri düzenlemeler ve esaslar oluşturmaktadır. Bir çok esas ve düzenleme iki oda arasında ortaklaştırılmış olsa da SMM asgari ücretleri konusunda EMO'nun belirlediği asgari ücret daima MMO tarafından belirlenen asgari ücretin üzerinde olmaktadır. Bu sorunun giderilmesi gerekmektedir.

•·         Özellikle yüksek katlı, özel ve çok amaçlı binalarda Asansör Avan projelerinin doğru, optimum, ekonomik ve mühendislik hesaplarına dayalı olarak hazırlanması çok önemlidir. Ülkemizde ruhsat eki olarak mekanik tesisat projesi ile birlikte mekanik tesisat proje müellifi tarafından hazırlanan bu tip projelere yeteri kadar özen gösterilmediği bilinmektedir. Bu nedenle asansör avan projelerinin, asansör uygulama projelerini tasarlayan ve çizen SMM'ler tarafından hazırlanması önerilmektedir.

•·         Ulusal mevzuatımız gereği asansör avan projeleri hem elektrik hem de makina mühendisleri tarafından hazırlanabilmektedir. Ancak, her iki Oda'nın avan proje hazırlama konusundaki yöntemleri ve hesaplamaları farklı olduğu için iki farklı avan proje ortaya çıkmaktadır. Bu farklı uygulamanın giderilmesi için her iki Oda birlikte çalışmalar yapmalıdır.

•·         Odamız SMM yönetmeliklerinin yeni Sosyal Güvenlik Kanun ve Yönetmeliklerine uygun olarak yeniden düzenlenmesi önerilmektedir.

•·         Ülkemizdeki mevcut imar yönetmeliklerindeki asansör konusunda farklılıklar bulunmaktadır. Bu farklılıkların giderilmesi, imar yönetmeliklerinde bulunmayan asansörün bina tesis edilmesine ilişkin sürecin Sanayi Bakanlığı yönetmeliklerinde tanımlanması sağlanmalıdır.

•·         Mevcut imar ve asansör yönetmelikleri çerçevesinde asansör konusundaki SMM uygulamasının nasıl olacağı konusundaki belirsizliğin en kısa zamanda giderilmesi sağlanmalıdır.

•·         Uzmanlık belgelendirme sisteminde tanımlanan puanlama sistemi ve eğitim planlamaları en kısa zamanda oluşturularak  bu sektördeki üyelerimize duyurulmalıdır.

Yukarıda açıklanan sonuçların Genel Kurultay'a iletilmesine karar verilmiştir.

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Asansör Komisyonu