EKONOMİST SÖNMEZ: KRİZDE İKİNCİ DİP YOLDA

×

Hata mesajı

  • Notice: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 771 satırı) içinde Undefined index: 3.0.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 777 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 781 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_glyphicons() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 841 satırı) içinde array_merge(): Expected parameter 1 to be an array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
  • Warning: _bootstrap_icon() (/srv/www/html/sites/all/themes/bootstrap/includes/common.inc dosyasının 875 satırı) içinde in_array() expects parameter 2 to be array, null given.
İzmir Şubesi

Yayına Giriş Tarihi

12 Ekim 2011

Makina Mühendisleri Odası tarafından Şubemiz ve İstanbul şubeleri yürütücülüğünde İzmir'de düzenlenen 6. Ulusal Hidrolik Pnömatik Kongresi ve Sergisi'nin açılış konferansına konuşmacı olarak katılan ekonomist Mustafa Sönmez, ekonomik kriz sürecinde "ikinci dip"in yaklaştığını belirtti.

MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi Anadolu Salonu`nda gerçekleşen "Dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik durumun ve gelecek 5 yılın değerlendirilmesi" başlıklı konferansta konuşan Mustafa Sönmez, hiçbir coğrafyanın kendini krizden kurtaramadığını ifade ederken "Dünya ekonomisinde krizler, 1980 sonrasında sıklaştı. 2008 krizinden sonra toparlanma cılız kaldı ve krizde ikinci dip yolda" dedi. İçinde bulunduğumuz 2011 yılının, krizin ikinci aşamasına girişin habercisi olduğunu belirten Sönmez, işsizlik oranının kriz öncesine göre ABD`de yüzde 5, Avrupa`da ise yüzde 3 arttığını belirtti.

Sönmez, ABD ekonomisinin kriz öncesinde milli gelirin yüzde 2`si kadar açık verirken, bugün bu oranın yüzde 10`a çıktığına dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"ABD`nin dünya geliri üzerindeki payı yüzde 23 oranındayken, ‘BRIC` olarak tanımladığımız Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin`in gelirdeki payı yüzde 18`e yükseldi. Bu ülkelere dair üzücü olan şey ise söz konusu dörtlünün askeri harcamaları 1995 yılında ABD`nin harcamalarının yüzde 21`i iken bugün bu rakamın yüzde 33`e yükselmesi.

Türkiye`nin dış ticaret açığı 2003-2011 yılları arasında yüzde 360 büyüdü. Türkiye şu anda dünyanın en yüksek cari açık veren ülkelerinden. IMF`e göre Türkiye ekonomisi 2012 yılında yüzde 0.5 daralacak. Yine IMF`e göre krize en yakın olan ülke Türkiye. Türk Lirası, 2011`in ilk 9 ayında dolar karşısında yüzde 15 değer kaybetti. Ülkemizde resmi işsizlik oranı yüzde 10 iken, tarım istihdamı gerçek işsizlik rakamlarını gizliyor ve gerçek rakam yüzde 19`a yaklaşıyor. İzmir`de kriz öncesinde işsizlik oranı yüzde 11.8`di, şimdiyse bu rakam yüzde 15.1`e yükselmiş durumda."

Sönmez, Türkiye`de büyümenin sıcak para girişi ile sağlandığını ve bunun yerli üretimi ve istihdamı zayıflatan sağlıksız bir büyüme olduğunu vurgularken, İstanbul-Marmara odaklı büyümenin bölgesel eşitsizlikleri arttırarak iç barışı tehdit ettiğini söyledi.